O Harfi İle Başlayan Atasözleri ve Açıklamaları

- Oduncunun gözü omçada, dilencinin gözü çömçede : İnsanlar yaptıkları işin yada ilgi duydukları alanların gerek gördüğü alet, edevatlara daha fazla ilgi duyarlar. 
- Olacakla öleceğe çare bulunmaz : Allahın insanlar için yazmış olduğu bir kader vardır ve bu kaderi bizlerin değiştirmesi mümkün değildir. O yüzden başımıza gelen felaketler için dövünmek yersizdir.
- Olan dört bağlar, olmayan dert bağlar : Zengin varlıklı insanlar istedikleri gibi rahat bir hayat yaşarken, fakirler sıkıntılr yüzünden sürekli dertlenirler. 
- Olsa ile bulsayı ekmişler, hiç bitmiş : ''Şöyle yapsak şu olur, böyle yapsak bu olur'' gibi boş sözlerle vakit geçirenlerin eline bir şey geçmez. İş yapmak isteyen kişi vakit geçirmeden hareket eder.
- Ortak (Kuma) gemisi yürümüş, elti gemisi yürümemiş : Bu atasözü eltilerin yani kardeş karılarının birbiriyle anlaşmalarının çok zor olduğunu anlatıyor. Öyleki kumalar bile anlaşabilir ama eltiler anlaşamaz diyor.
- Osmanlı'nın ayağı üzengide gerek : Bu atasözümüz devletin gelişmesi, büyümesi, yayılması için en üst kademesinden en alt kademesine kadar tüm halkın hareket halinde olması gerektiğini vurgulamaktadır. 
- Otu çek köküne bak : Bir insanın nasıl biri olduğunu tam anlamıyla bilmek için o kişinin soyunu sopunu iyi araştırmak  gerekir.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme