İyi Bir Konuşmacıda Bulunması Gereken Özellikler Konulu Yazı

İyi Bir Konuşmacıda Bulunması Gereken Özellikler Konulu Yazı

İyi bir konuşmacı öncelikle iyi bir dinleyicidir . Yani karşısındaki  kişinin sözü bitmeden araya girmez sonuna kadar bekler . Çünkü iyi bir konuşmacı sabırlıdır . İyi bir konuşmacı empati kurabilme kabiliyetine sahiptir .

Konuşmasının akıcı ve etkili olabilmesi için hitabet gücünün yüksek olması gerekir . Mesela çok bilgili, bir bilim adamı olabilirsiniz ama o bildiklerinizi etkili  ve güzel bir konuşma ile dinleyici kesimine aktaramıyorsanız bildiğiniz bilgiler sadece sizde kalır ve dinleyici faydalanmaz .  Zaten lider olan kişilere de bakacak olursanız mutlaka hitabet gücünün yüksek olduğunu görürsünüz . İyi bir konuşmacı aynı zamanda iyi bir gözlemci olmalıdır. Kendisini dinleyen kişiye anlaşıldığı izlenimini vererek göz teması kurmaktan kaçınmamalıdır . Çünkü göz teması kurmak samimi ortam oluşturur . Tabi  uzun uzun göz teması değil demek istediğim . Amacına uygun, kısa ve öz . Yapacağı konuşma hakkında elinde aklında bilgilerini önceden bulundurmalı yani planlı ve programlı olmalıdır. Yapacağı konuşmanın bir amacı olmalıdır. Konuşmacı konuşurken  kendine güvenerek konuşmalı ve dik durmalıdır. Dinleyicilere kötü sözler kullanarak düşüncelerini ifade etmemeli, daha yumuşak ve güzel şekilde konuşmalıdır. Kendisine iletilen sorulara ters bir şekilde değil samimi bir şekilde cevap vermelidir. Türkçeyi etkili ve güzel bir şekilde konuşmalı, konu ile ilgisi olmayan konular hakkında örnek vermemelidir. Kendisine sorulma ihtimali olan sorulara iyi hazırlanmalı ve cevaplarını verebilmelidir. Aynı zamanda giyim ve kuşamına önem vermelidir. Çünkü bu karşıdaki dinleyiciye saygı duyulduğunun göstergesidir.


Ses tonuna dikkat etmeli, kelimeleri doğru şekilde ve doğru yerde kullanmalıdır.  Sözlerinin sonunda  kendisini dinlemeye gelen misafirlere içten bir şekilde teşekkür etmesini bilmeli ve saygılarını sunmalıdır...

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme