Komşun Hakkında Hüküm Vermeden Önce İki Ay Onun Mokasenleri İle Yürü Sözü İle İlgili Kompozisyon

Komşun Hakkında Hüküm Vermeden Önce İki Ay Onun Mokasenleri İle Yürü Sözü İle İlgili Kompozisyon

Bildiğiniz üzere atasözleri ve vecizeler ortaya çıktığı toplumun kültüründen ve geleneklerinden izler taşır . Bu yüzden bize ilk duyduğumuzda saçma gibi gelen sözler aslında biraz derin düşündüğümüzde çok anlamlı olabilir . Bu sözde bizim kültürümüzde pek kullanılmayan bir kelime içerdiği için ne anlam ifade ettiğini ilk anda anlamayabiliriz .

" Komşun hakkında hüküm vermeden önce iki ay onun makasenleriyle yürü " sözü bir insan ile ilgili iyi , kötü , yaramaz vb. değerlendirmelerde bulunmadan önce onun şartlarını iyi bilmek gerektiğini , onu anlamaya çalışmak gerektiğini ifade etmektedir . Bu vecizede geçen "mokasen" kelimesi özellikle Kuzey Amerika yerlileri tarafından kullanılan tek parça deriden yapılmış ökçesiz ayakkabılara verilen addır . İnsanları hemen yargılamamak gerekir . Empati dediğimiz kavramı ön plana çıkarmak ve kendimizi o insanın yerine koyarak onun kendi şartları içerisinde davranışlarını değerlendirmek gerekir . Mesela sınıfımızda cimri zannettiğimiz bir arkadaşımızın belki de bizim çok az az zannettiğimiz bir para ile uzun zaman idare etmesi gerekebilir .

Kısacası insanları değerlendirmek için onları bir süre gözlemlemek ve tanımak gerekir . Aksi taktirde yanlış kanaatlere varmamız kaçınılmaz olur .

1 yorum:

Deneme