Türkçe Yaşayan ve Zengin Bir Dil Midir ? Neden ?

Türkçe  Yaşayan  ve Zengin Bir Dil Midir ? Neden ?

Türk Dili  yaşayan ve  birçok farklı özelliklere sahip olan , zengin bir dildir . Çünkü Türk dili çok köklü bir geçmişe sahip olan bir dildi r. Türk dilinin zengin olmasının nedenleri ise şunlardır : Türk dilinde  birçok kelimeler , deyimler, atasözleri yer almkatadır . Dilimizde yer alan kelimelerin çok farklı anlamları vardır . Yani başka dillerde aynı kelimenin  farklı anlamlarını Türk dilindeki kadar göremeyiz . Çünkü Türkçenin  türetme  gücü diğer dillere göre daha fazladır .

Ayrıca Türk dili , en eski geçmişe sahip olan , çok  etkili ve anlamlı bir dildir . Türkçe elbette ki yaşayan bir dildir . Yaşayan bir dil olmasının sebebi ise ise dünyadaki  Kafkas ülkelerinde ,  Balkan ülkelerinde,  Orta Asya ve Orta Avrupa   ülkelerinde  Türkçe'nin konuşuluyor ve anlaşılıyor olmasıdır .  Mesela Romanya'da , Makedonya'da  Türk dili  bölgesel dildir . Türkçe'de konuşma dili ve yazı dili olarak farklı  anlatımlar kullanılmaktadır . Türkçe sondan eklemeli bir dil olduğu için  kullanılan herhangi bir kelime üzerinden istenildiği kadar sözcük üretilebilme özelliğine sahip olan bir dildir . Türk dili sadece Türkiye'de konuşulmadığı gibi   Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin de resmi dili olarak kullanılan bir dildir.  Türkçe yaşayan ve çok zengin bir dil olduğu için dünyada çok önemli bir yere sahiptir .


Türk dilinin dünya dilleri arasında yer alması için daha köklü çalışmalar yapılmalı ve dilimizin özünün bozulmaması için daha çok çalışmalıyız . Türk dilini bir bilim dili haline getirmeliyiz .

1 yorum:

Deneme