Dilini Terbiye Etmeden Önce Yüreğini Terbiye Et ; Çünkü Söz Yürekten Gelir Dilden Çıkar Sözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız .

Dilini Terbiye Etmeden Önce Yüreğini Terbiye Et ; Çünkü Söz Yürekten Gelir Dilden Çıkar  Sözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız .

Mevlana'ya ait olan  bu sözde çok mana vardır anlamak isteyene . İnsanlar birbirlerine karşı yürekten sevgi duymalı , yürekten saygı duymalıdır . Yani gerçekten insanları koşulsuz sevmesini bilmeliyiz . Kişi dilini terbiye etmeden önce yüreğini terbiye etmelidir . Yani kimseye içinden kin beslememelidir . İçimizdeki başkalarına olan olumsuz duyguları giderebilmeliyiz . 

İnsanlar size ya da bir başkasına hata yapmış olabilir . Önemli olan insanların bu yaptığı hataya takılıp kalmamaktır, onları içtenlikle , yürekten affedebilmektir . Ama bu affetmek   sözde affetmek olmamalı , gerçek affetmek olmalıdır . Bunu başaran kimse de zaten  gerçek insan olur ve içinde kin , öfke , nefret , kıskançlık barındırmadığı için hayatta daha mutlu olur ve daha huzurlu olur . Bazen  öfkeleniriz ve içimzden karşıdaki kimseye söylenmemesi gereken sözler söyler ve o kişiyi mutsuz ederiz . Aslında burda dilin suçu yoktur . Burada suç yüreğimizindir , yani içimizdeki kötü duyguları öldüremeyişimizin , yok edemeyişimizindir . Eğer bunları yok etsek dilimizden çıkan söz kimseyi yaralamaz ve kimseye zarar vermez .

Bundan dolayı da dilimizi terbiye etmeden yüreğimiz terbiye etmeliyiz, affetmeliyiz, temiz kalpli olmalıyız, unutmaya çalışmalıyız, kin tutmamalıyız. Dilden yanlış cümleler çıkmaması için  yüreği temiz insan olmalıyız ve hiç kimseyi incitmemeliyiz.


0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme