Hastalık İle İlgili Atasözü Örnekleri ve Anlamları

 

Hastalık İle İlgili Atasözü Örnekleri ve Anlamları


Hastaya çorba mı sorarsın:  Bir kimse ona gerekli olan şeye gereksinimi olup olmadığı sorulmaz. Gereken yapılır, yani çorba yapılıp götürülür. Yalandan lafla sorulmaz, ihtiyaç ne ise giderilir.

Hasta tabip ararken tabip ayağına geldi: İnsan kimi zaman  çok zor durumlara girebilir ve hiç ummadığı anda bir yardımla karşılaşır ve o zor durumdan kolaylıkla kurtulur.

Hastalık da sağlık da bizim için: İnsan sağlıklı olabildiği gibi hasta da olabilir. Sağlık da hastalık da insanoğlu içindir.


Hasta yatan ölmez, eceli yeten ölür: Hasta olan kişi ölecek diye bir durum yoktur. Ancak eceli geldiyse ölür.

Hasta olmayan sağlığın kadrini bilmez: İnsan sağlığın ne denli büyük bir hazine olduğunu ancak onu kaybettiği zaman anlayabilir.

 Hastalık han kapısından girer, dirhemle çıkar: Hastalık çok çabuk gelir ama insanı harap ederek gider. İyileşme ise yavaş yavaş olur.

Hastayı döşek bilir, ölüyü teneşir: İnsanın kıymeti hasta olunca veya ölünce bilinir.


Hastaya bakmaktan hasta olmak yeğdir: Bir hastaya bakmak o kadar zor bir durumdur ki onun için hasta olmak daha iyi olur belki anlamında söylenmiş atasözüdür.

Hastaya naz etmek hekime yakışmaz: İnsan sağlığı söz konusu olduğu zaman duygusal olarak hareket etmek, hasta kişiyi mağdur etmek yanlış bir tutumdur. Orada size muhtaç olana yardım edilmeli, şımarık hareketlere girilmemelidir.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme