kitap soruları ve cevapları etiketine sahip kayıtlar gösteriliyor. Tüm kayıtları göster
kitap soruları ve cevapları etiketine sahip kayıtlar gösteriliyor. Tüm kayıtları göster

İbiş’in Rüyası Kitabı İle İlgili Klasik Sorular ve Cevapları

 

İbiş’in Rüyası Kitabı İle İlgili Klasik Sorular ve Cevapları

 

1) Kitabın konusu nedir?

Cevap: Kitap 1930’lu yıllarda  İstanbul’da geleneksel bir tiyatro anlayışı ile oyunculuk yapmayı ısrarla devam ettiren bir orta oyuncunun çileli sanat yaşamını ve dolu dizgin aşk hayatını konu edinir.

2) Nahit kiminle gittiği bir tiyatro oyununda tiyatroya ilgi duymaya başlar?

Cevap: Ailesi

3) Nahit niçin ve ne zaman evi terk eder?

Cevap: Ailesi her ne kadar tiyatro izlemeyi sevse se Nahit’in tiyatrocu olmasını istememiştir. Bunun üzerine Nahit de lise yıllarında evi terk edip tiyatrocu olmaya karar verir.

4) Nahit kimin ilgisini çeker ve tiyatrocu olur?

Cevap: Devrin ünlü ismi Muhsin Beyin dikkatini çeker.


5) Nahit’in kimden iki çocuğu olur?

 Cevap: Tiyatroda tanışıp evlendiği Vedia’dan iki çocuğu olur.

6)  Nahit ve Vedia neden ayrılır?

 Cevap: Vedia artık tiyatro ile ilgilenmeyi sevmez ve eşinin de bu işten ayrılmasını istediği için

7) İnişli çıkışlı bir yaşamı olan Nahit hangi rol adı ile başarıya ulaşır?

Cevap: İbiş rolü ile başarıyı yakalar. Bu roldeki başarısı artık Nahit’in İbiş ile özdeşleşmesini sağlar.

8)  Nihat nerenin yöneticisi olur?

Cevap: Nihat oyunculuk yaptığı Nuran Tiyatrosunun yöneticisi olur ve bu tiyatroyu  İstanbul’un en büyük tiyatrosu haline getirir.

9)  Nahit niçin Vedia ile tekrar bir araya gelir ve evlenir?

Cevap: Çocuklarının hatırı için bir araya gelip evlenirler ama yine geçinemezler ve tekrar boşanırlar.

10) Nahit’in iffetine iftira atan kişi kimdir?

Cevap: Sadi Rıza


11) Nahit’in başarılarını kıskanan kişi kimdir?

Cevap: Çocukluk arkadaşı olan Sadi Rıza

12) Nahit ile kimin arasında aşk başlar?

Cevap: Hatice kendini vurur ve tiyatro kapanır. Nahit tüm bu olanları bir rüya zannede rama daha sonra gerçeklerle yüz yüze kalır.

13) İbiş'in Rüyası adlı kitabın yazarı kimdir?

Cevap: Tarık Buğra

Ekmeğimi Kazanırken Kitabı İle İlgili Klasik Sorular ve Cevapları

 

Ekmeğimi Kazanırken Kitabı İle İlgili Klasik Sorular ve Cevapları


1) Kitap neyi konu edinir?

Cevap: Maksim Gorki’nin Ekmeğimi Kazanırken adlı kitabı yazarın henüz bir çocukken dünyayı tanımaya ve hayata çok zor koşullarda tutunmaya çalışan insanların mücadelelerine tanık olma sürecini anlatır.

2) Gorki  nereye bir çırak olarak çalışmaya verilmiştir?

Cevap: Gorki çırak olarak bir kundura mağazasına verilir. Artık burada kendi ekmeğini kazanmaya çalışacak ve kendi alın teri ile para kazanacaktır.

3) Gorki neden kundura mağazasından ayrılmak zorunda kalır?

Cevap: Çünkü orada ellerine kaynar bir çorbanın içinde haşlanır ve buradan ayrılıp ninesinin yanına dönmek zorunda kalır.

4)  Gorki yanan elleri iyileştikten sonran nereye gider?

Cevap: Uzak akrabası olan bir mimarın yanına çırak olarak gider ve orada çalışmaya başlar. ve orada da hizmetçi olarak görev yapar ve bundan çok sıkılır ancak bir yıl kadar burada çalışır.

5) Gorki'nin hayatı nasıl devam eder?

Cevap: Mimarın yanında çalışmayı bıraktıktan sonra bir gemide çalışmaya başlar. Orada da sıkılır tekrar mimarın yanında çalışmaya başlar. Yine sıkılır ve yine başka bir yere gider. Bir ikon atölyesinde çalışmaya başlar. Daha sonra yine mimarın yanına gider. Üç kez mimarın yanına gitmek zorunda kalır. İnşaat işlerinde mimara yardımcı olur

6) Gorki ağır iş koşullarında çalışmak zorunda olmasına rağmen neyi hiç bırakmaz?

Cevap: Okumayı hiç bırakmaz.

Babalar Ve Oğullar Kitabı İle İlgili Klasik Sorular ve Cevapları

 

Babalar Ve Oğullar Kitabı İle İlgili Klasik Sorular ve Cevapları


1) Kitabın konusu nedir?

Cevap: Nihilist bir özelliğe sahip olan Bazarov’un dünyada olan tüm kuruluşların yıkılması gerektiğini savunarak düşünce yapısının tam tersi duygularla oradan oraya savruluşunu konu edinir.

2) Bazarov’un mesleği nedir?

Cevap: Doktorluk

3) Bazarov arkadaşı Arkady’in evinde kalacağına neden mutlu olur?

Cevap: Çünkü burada bilimsel  çalışmalarına ve araştırmalarına yeterli miktarda zaman ayıracağını düşünür, rahat olacağını bilir ve mutlu olur.

4) Bazarov nasıl bir kişiliktir.?

Cevap: Bazarov  hiçbir şeye inanmayan bir nihilisttir. Hiçbir şeye saygı duymaz, her şeyle alay eder. Eskiye bağlı her şeyi gülünç bulur.


5) Bazarov kiminle tartışarak ona kendince gerçekleri göstermeye çalışır?

Cevap: Arkday’in amcası olan Pavel ile tartışarak ona gerçekleri göstermeye çalışır.

7) Bazarov ne üzerinde çalışmalar yapmaktadır?

Cevap: Tartışmadan kalan zamanlarında doğaya çıkarak böcek toplar ve böcekler üzerinde çalışmalar yapmaktadır.

8) Bazarov  kimi iç içe sever ve fakat ona olan sevgisini inançlarından dolayı açıklayamaz?

Cevap: Anna

9) Bazarov’un babasının mesleği denir?

Cevap: Doktor

10) Bazarov hangi hastalıktan hayatını kaybetmiş birine otopsi yapar?

Cevap: Tifo hastalığından hayatını kaybetmiş olan birine otopsi yapar.


11) Bazarov neyden hayatını kaybeder?

Cevap: Tifodan ölmüş birine otopsi yaptığı sırada yanlışlıkla elini keser ve ölen kişiden geçen tifo hastalığına yakalanır ve hayatını kaybeder.

12) Babalar ve Oğullar adlı kitabın yazarı kimdir?

Cevap: Turgenyev

Kırmızı Pazartesi Kitabı İle İlgili Klasik Sorular ve Cevapları

 


Kırmızı Pazartesi Kitabı İle İlgili Klasik Sorular ve Cevapları


1) Santiago Nasar kimdir?

Cevap:  bulundukları bölgedeki zengin Arapların başı sayılan genç ve zengin kişidir. 

2) Şehre gelen yabancı ve gizemli kişinin adı nedir?

Cevap: Bayardo San Roman

3) Santago Nasar nasıl biridir?

Cevap: Yakışıklı, dikkat çekici, zengin bir çapkındır.


4) Bayarda San Roman’ın aşık olduğu kızın adı nedir?

Cevap: Angela Vicoria 

5) Evlendiği kişi Angela’yı neden tekrar düğün gecesi evine bırakmıştır?

Cevap: Çünkü evlendiği kadının bakire olmadığını anlamıştır.

6) Angela Vicoria’yı kimler döverek beter etmişlerdir, neden?

Cevap: Abileri döverek kızı çok kötü bir hale getirmişlerdir. Çünkü genç kızın bakire olmadığı anlaşılmış ve kıza bunu kim yapt diyerek onu dövmüşle rve çok kötü bir hale getirmişlerdir.

7) Angela Vicoria kendisine zararı veren kişinin kim olduğunu söylemiştir?

Cevap:  Santago Nasar

8) Santago Nasar’ı öldürenler kimler olmuştur?

Cevap: Angela Vicoaria’nın ağabeyleri

9) Santiago Nasar’ın öldürüleceği en başından beri herkesçe biliniyorken kimse neden bunu fazla ciddiye almamıştır?

Cevap: Çünkü kızların ağabeylerinin böyle bir şey yapamayacaklarını, laf kalabalığından ibaret olduğunu zannetmişlerdir.

10) Santigao Nasar’ı nişanlısı neden terk etmiştir?

Cevap: Çünkü Angela Vicoria ile kendisini aldattığını öğrendiği için.

11) Santiago Nasar’ı öldürenlere kaç yıl hapis cezası verilmiştir?

Cevap: Üç yıl hapis cezası verilmiştir. Çünkü cinayet namus davası olduğu için hapis cezası çok verilmemiştir.


12) Başlarda Bayardo San Roman’ı sevmeyen Angela sonra ne yapmıştır?

Sonraları bu gizemli adamı sevmiştir ve onunla on altı yıl mektuplaşmıştır.16 yıl sonunda ise birlikte olmuşlardır.

13) Kitabın teması nedir?

Toplum davranışları, ön yargı, duygusal güdüler.

14) Kırmızı Pazartesi kitabının yazarı kimdir?

Cevap: Gabriel Garcia

15) Kitapta sizi etkileyen alıntılardan iki tanesini yazınız.

Cevap:
“Ben onu uyarmıştım: Savaşçı balıkçılla düşüp kalkmaya cesaret eden şahini, tehlike bekler, diye.”

“Kötülük dünyada değil, kişinin yüreğindedir.”

Ben Kirke Kitabı İle İlgili Klasik Sorular ve Cevapları

 

Ben Kirke Kitabı İle İlgili Klasik Sorular ve Cevapları


1) Ben Kirke’nin amcası olan  Prometheus, neden cezalandırılmıştır?

Cevap:  Ölümlülere yardım ettiği için.

2) Kirke’nin amcası kim tarafından cezalandırılacaktır?

Cevap: Zeus

3)  Kirke’nin amcasına verilen ceza nedir?

Cevap:  Kirke’nin amcasına verilen ceza Kafkas Dağları’nda bir kayaya zincirlenerek, her gün bir kartal tarafından karaciğerinin yenilmesidir.

4) Ailesi Kirke için ne diyordur?

Ailesi Kirke’yi çok çirkin buluyor, çirkin olduğu için onu dışlıyorlar ve onu hiç sevmiyorlar. Kirke sevgisiz bir ortamda büyüyor ve sevilmediğine çok üzülüyor.


5) Kirke’nin annesi her doğum yaptığında eşi ona ne hediye eder?

Cevap:  Değerli bir taş.

6) Kirke ailesi tarafından dışlandığı için tek başına kalır ve sosyalleşmek için bir ölümlü ile tanışır. O ölümlünün adı ve mesleği nedir?

Cevap: Ölümlünün adı Glaukos ve mesleği balıkçılıktır.

7) Kirke neden ölümlüler dünyasına girmeye çalışır?

Cevap: Yalnız kaldığı için

8) Kirke’yi ıssız bir adaya kapatıp yüzyıllarca burada kalmasına sebep okan tanrı kimdir?

Cevap: Zeus

9) Kirke büyücülük güçlerinin olduğunun nasıl farkına varır?

Cevap:  Glaukos  adlı balıkçıyı Tanrı’ya dönüştürdüğü zaman.

10) Kirke’nin tek dostu kimdir?

Cevap:  Aietes

11) Kirke kimi kıskanıp o kişiyi bir canavara dönüştürmüştür?

Cevap: Skylla

12) Kirke  neden ve nereye sürgün edilmiştir?

Cevap:  Çünkü Skylla’yı canavatra dönüştürdüğü için Zeus tarafından Aiaie  adlı adaya sürgün edilmiştir.

13) Kirke ne ile büyü yapmayı dener ve değişik büyüler yapmaya çalışır?

Cevap: Bitkiler ile.

14) Kirke’nin birliktelik yaşadığı kişinin adı nedir?

Cevap:  Odysseus


15) Kirke’nin çocuğunun canının alınması gerektiğini söyleyen Tanrı'nın adı nedir?

Cevap: Athena

16) Kirke’nin çocuğunun adı nedir?

Cevap: Telegonos

17) Telegonos, annesinden izin isteyip babasının kral olduğu  ………………..’ya gitmek istediğini söyler.  Burası neresidir?

Cevap: İthaka

18) Telegonos neden babası ile hayal kırıklığı yaşar?

Çünkü babası tarafından hoş karşılanmaz ve kabul edilmez. Çünkü babası Telegonos’u kendisini öldürmek isteyen düşmanlarından biri sanır.

19) Telegonos’un babasının ilk eşinin adı ve ilk oğlunun adı  nedir?

Cevap:  İlk eşinin adı Penelope, oğlunun adı ise  Telemakhos’tır.


20)Ben Kirke kitabında sizi etkileyen alıntılardan beş tanesini yazınız.

Cevap:
"Cüretkar hareketlerle utanmazlık aynı şey değildir."

"Çocuklar, biri diğerinin yerine geçebilecek tahıl çuvalları değildir."

''Hayatım çamurdan ve derinlikten oluşuyordu ama ben o karanlık suların bir parçası değildim. O suların içindeki bir varlıktım.''
En muhtaç durumdakilerin en nefret ettiği şey minnettarlıktır, sırf kendilerini yeniden iyi hissetmek için İlk fırsatta saldırırlar.

“Kendimi yaşarken ölüme mahkûm etmeyeceğim.”

21) Ben Kirke adlı kitabın yazarı kimdir?

Cevap:  Madeline Miller

Kınalı Serçe Kitabı İle İlgili Klasik Sorular ve Cevapları

 

Kınalı Serçe Kitabı İle İlgili Klasik Sorular ve Cevaplar


1) Kınalı Serçe neden yere yatar ve ayaklarını gökyüzüne doğru kaldırırmış?

Cevap:  Çünkü gök gürlermiş. Gök gürlediği için de böyle yaparmış

2) Şamaroğlan'ı nerede yaşarmış?

Cevap: Topkapı Sarayı

3) Kitap neyi konu edinir?

Cevap: Saray adetlerini, işgal yıllarını, değişen toplumu ve yeniden yeşeren ümidi konu edinir.

4) Kitabın ana kahramanı  olan Şamaroğlan kaç yıl yaşamıştır?

Cevap: Yüz beş yıl yaşamıştır.


5) Lala şehzade yerine kime kızarmış?

Cevap: Şamaroğlan

6)Kitabın ana kahramanı ağaca sarıldığında onun yanına kim gelmiştir?

Cevap: Padişah gelmiştir.

7)  Kınalı Serçe kitabında olaylar kimin gözünden anlatılır?

Cevap:  Küçük bir çocuğun gözünden anlatılır.

8)  Şamaroğlan’ın  özellikleri nelerdir?

Cevap:  Empati kurma becerisi yüksek olan, zeki ve gözlemci biridir.

9) Umut, direnç ve inancı temsil eden kimdir?

Cevap: Kınalı Serçe

10)  Kınalı Serçe kitabı hangi dönemi anlatır?

Cevap:   Kınalı Serçe kitabı; Osmanlı Devleti’nin son dönemi ve Cumhuriyet’in ilk yılları anlatılır.

11) Kınalı Serçe kitabının yazarı kimdir?

Cevap: Şermin Yaşar

12) Şamaroğlan kaç yaşındadır?

Cevap: Dokuz yaşındadır.


13) Kitapta geçen alıntılardan iki tanesini yazınız.

Cevap: “Atatürk, Türk tarihinin çok önemli bir lideridir. Tarihin akışını değiştiren, ona mührünü vuran veya büyük tehlikelere mâni olan liderler her memleketten çıkmaz. Nitekim Türklerin büyük mareşalleri, büyük devlet adamları her asırda vardı. Fakat Atatürk dünya tarihinin de nadiren gördüğü bütünleyici bir yönetici, bir dehadır. Bugün halen özlemle anılıyorsa ve gönülden seviliyorsa bu, beyhude değildir...”

“Çocuk olunca hiçbir derdinin olmadığını sanıyorlar. Sanki bizim üzülecek hiçbir şeyimiz yok. Aklımızdan hiç hüzünlü şeyler geçmez. Hiç üzülmeyiz sanıyorlar.”

“Burada bana çınar ağacından başka sarılan yok. Sevenim çok ama kimse sarılmanın ne olduğunu bilmiyor. Sevdiklerini enseme vurarak, kulağımı çekerek, beni kızdırıp sinirlendirerek gösteriyorlar.”

“Ben bir tek biz sarayda yaşıyoruz sanıyordum, meğer herkesin evi kendine saraymış.”

14) Kınalı Serçe kitabının yazarları kimlerdir?

Cevap: İlber Ortaylı ve Şermin Yaşar

Çamur Çocuk Kitabı İle İlgili Klasik Sorular ve Cevapları

 

 

Çamur Çocuk Kitabı İle İlgili Klasik Sorular ve Cevapları

 

1) Çamur Çocuk adlı kitapta yer alan çocukların neden adları yoktu?

Cevap: Çünkü bu çocuklar savaş olurken savaştan kaçmışlardır. Savaştan kaçtıkları sırada ise kimliklerini kaybetmişlerdir.

2) Çocuklar kendilerini özgür hissetmedikleri için yani özgürlüklerini kısıtlı hissettikleri için ne yapmışlardır?

Cevap: Kampı terk etmek istemişlerdir.

3) Kitapta geçen olayda olaylar kimin gözünden anlatılır?

Cevap: Kitapta çocukların adları harflerle sembol edilmiştir. Dolayısı ile ile olaylar da  I’nın gözünden  anlatılır.


4) Çocukların kaldığı kampta pasaporta ne deniliyordu?

Cevap: Yaşam Defteri deniliyordu.

5) Gençlik kulübünde yer alan ve V ve L adlı kızlar niçin içeri alınmamıştı?

Cevap: Çünkü Gençlik kulübüne sadece erkekler alınabilirdi.

6) 3 Temmuz kimin doğum günüydü?

Cevap: I’nın

7) Çocuklara neden harflerle isim verilmiştir?

Cevap:  Adlarının ne olduğu bilinmediği için onlara harflerle isimler verilmiştir.

8)  Çocukların en büyük hayali ve özlemi nedir?

Cevap: Kimlik sahibi olmak, bir aile bulmak ve o ailenin yanında ait olma hissine sahip olmak ve onlarla yaşamak.


9) Kitabın ana teması nedir?

Cevap: Kimlik sahibi olmak, kendilerini sevebilecek bir aileye verilmek ve umutlarını asla kaybetmemek. Savaş, mültecilik, göçmenlik, kimsesiz çocuklar gibi konulara yer verilmiştir.

10) Çamur Çocuk adlı kitabın yazarı kimdir?

Cevap:  Steve Tasane

Karamazov Kardeşler Kitabı İle İlgili Klasik Sorular ve Cevapları

 

Karamazov Kardeşler Kitabı İle İlgili Klasik Sorular ve Cevapları


1) Kitaba göre ahlaksız bir hayat süren bencil, kadın ve para düşkünü olan, çocukları ile hiç ilgilenmeyen ve eşlerine iyi davranmayan kişinin adı nedir?

Cevap: Fyodor Pavloviç Karamazov

2)  Tutkularına yenik olan, çok öfkeli  ama vicdanlı olan Fyodor Pavloviç'in en büyük oğlunun adı nedir?

Cevap: Dimitri ya da diğer adı ile Mitya’dır.

3)  Fyodor Pavloviç’in oğullarından biri olan; zeki, ateist, akılcı düşünen ve Tanrı’yı sorgulayan kişi kimdir?

Cevap: İvan

4) Fyodor Pavloviç’in en küçük oğludur. İnançlı bir kimsedir. Temiz kalpli ve saftır ve kimseye karşı kötülük düşünmez. Zosima adlı keşişin öğrencisi olan bu kişi kimdir?

Cevap: Alyoşa diğer adı ile Aleksey’dir.

5) Fyodor Pavloviç’in gayrimeşru oğlu olan, sessiz bir kişidir. Kompleksli, aşağılık ve kurnaz olan bu kişinin adı nedir?

Cevap: Smerdyakov

6) Gruşenka adlı kadına aşık olan kişiler kimdir?

Cevap: Fyodor Pavloviç ve oğlu Dimitri (Mitya). Bu kadına her ikisi de aşık olunca baba ve oğlu arasında ölümcül bir rekabet başlar ve birbirlerine düşman kesilirler.

7) “İnsanın özgürlüğe değil itaata ihtiyacı vardır.” diyen kimdir?

Cevap: İvan


9) İnancı ve saflığı ile diğer kardeşlerinden daha farklı bir yerde olan kişi kimdir?

Cevap: Alyoşa

10) İnsanların iyi olmasını ister. İnsanın kendisini suçlaması, başkasını yargılaması gerektiğini öğütleyen dini lider kimdir?

Cevap: Alyoşa’nın hocası olan Zosima’dır.

11) Zosima halkın azizlik beklentisini neden sarsar?

Cevap: Çünkü Zosima öldüğünde ceseti kokar ve bu durumda da halkın onunla ilgili azizlik beklentisini hayal kırıklığına uğratır. Alyoşa da bir an için hayal kırıklığına uğrasa da hocasına olan inancını kaybetmez ve kendine gelir.

12)  Çevrede herkes kimin kendi babasını öldüreceğini düşünür?

Cevap: Dimitri Mitya’nın.

13) Fyodor Pavloviç’in evinde hizmet eden ve babasına kin besleyen, İvan2ın Tanrıtanımaz fikirlerinden etkilenen kişi kimdir?

Cevap: Semerdyakov

 14) İvan'a “Siz bana cesaret verdiniz diyerek babasını yani Fyodor Pavloviç’i öldüreceğini ima eden kişi kimdir?

Cevap: Semerdyakov

15) Fyodor Pavloviç öldürüldüğü zaman ilk olarak kimden şüphelenilir?

Cevap: Oğlu Dimitri (Mitya)

15) Fyodor Pavloviç’i öldüren aslında kimdir?

Cevap: Semerdyakov’dur.  Semerdyakov bunu kardeşi İvan’a itiraf eder ve şöyle der: “Siz bana Tanrı yok dediniz; ben de öldürdüm.” der. Bu itiraf İvan’ı delirme eşiğine getirir.

16) Kim intihar ederek hayatına son vermiştir?

Cevap: Semerdyakov


17) Cinayetten kim suçlu bulunur ve o kişi nereye sürüklenir?

Cevap: Cinayetten Dimitri yani Mitya suçlu bulunur ve Sibirya’ya sürgüne gönderilir.

18) Hem kendisinin de hem de çevresindeki çocukların ruhsal rehberi olan ve iyi olarak kalmaya devam eden kişi kimdir?

Cevap: Alyoşa

19) Kitap nasıl sona erer?

Alyoşa ağabeyleri için dua eder ve insanların iyiliğini istemeye devam eder. Çocuklarla kurduğu bağ ve çocukların inancını canlı tutmasıyla kitap umut dolu bir şekilde sona ermektedir.

20) Kitapta hangi temalar işlenmiştir?

Cevap: Baba ve oğul çatışması, kardeşlik, özgürlük ve sorumluluk, inanç ve ateizm, suç ve vicdan.

21) Kitapta sizi etkileyen alıntılardan beş tanesini yazınız.

“İlkin kendi kendisine yalan söylemeyin. Kendi kendine yalan söyleyip yalanını ciddiye alan insan sonunda ne kendinde, ne de çevresindeki gerçeği seçemez olur, böylece hem kendisine hem de başkalarına saygısızlık eder.”

“ Bazı insanların düşmanlığı dostluklarından daha yararlı oluyor. ”

“Akıllı insanla konuşmak zevklidir.”

“Budalalık düzdür, kurnazlıktan yoksundur; zeka hileye, sinsiliğe başvurur. Akılda namussuzluk; aptallıkta doğruluk, namus vardır.”

“Zira insanlar temiz kimsenin düşmesine, rezil olmasına sevinirler.”


“İlkin, kimseye ödünç para vermek âdetim değildir. Borç verdiğin adamı dostluktan silmek gerek. Size, özellikle sizi sevdiğim, kurtarmak istediğim için vermezdim.”

Sadece hayat veren değil, hayat verip hak eden, baba adını taşıyabilir.

23) Karamazov Kardeşler adlı kitabın yazarı kimdir?

Cevap:  Fyodor Dostoyevski

Esir Şehrin İnsanları Kitabı İle İlgili Klasik Sorular ve Cevapları

 

Esir Şehrin İnsanları Kitabı İle İlgili Klasik Sorular ve Cevapları


1) Kitap neyi anlatır?

Cevap: Yazar bu eserinde Mütareke dönemi aydınlarını anlatır. Birinci Dünya Savaşı sırasında İstanbul’daki sivil aydınların durumuna değinilmektedir.

2) Kâmil Bey ve ailesi önceden nerede yaşamışlardır ve daha sonra ülkelerine dönmeye karar vermişlerdir?

Cevap: İspanya

3) Kâmil Bey İstanbul’a niçin gelmiştir?

Cevap: Batıda bulunduğu dönemde ekonomik sorunlar yaşadığı için İstanbul’a, bazı emlaklarını satın almak için gelmektedir.


4) Kâmil Bey’in çalışmaya başladığı gazetenin adı nedir?

Cevap: Karadayı gazetesi

5) Anadolu'daki Milli Mücadele’ye destek olan Kâmil Bey kimin yanında çalışmaya başlar?

Cevap: Milli Mücadele gönüllüsü Nedime Hanımın yanında çalışmaya başlar.

6) Düşman kuvvetlerini Anadolu'daki askerlere saldırı planlarını ele geçiren Nedime Hanım ve arkadaşları bu haberi Anadolu'ya ulaştırmak için kimden yardım alırlar ama sonuç ne olur?

Cevap: Kâmil Bey'den yardım alırlar ama Kâmil Bey bu planları bir sandık içinde gemiye verirken yakalanır.

7) Nedime Hanım'a yardım ediyor gibi gözüken fakat İstanbul Hükümetinin ve işgal kuvvetlerinin ajanlığını yapan hain kişinin adı nedir?

Cevap: Niyazi

8) Kâmil Bey tutuklandığı halde neden ceza almaz?

Cevap: Paşa oğlu olduğu için

9) Kâmil Bey kimi ele vermez ve onurlu davranır?

Cevap: Nedime Hanımı ele vermez ve onun milli mücadeleye olan desteğini saklı tutar. Bir kadını ele vermenin büyük bir alçaklık olacağını düşünür. İstanbul Hükümeti tarafından kendisine Roma elçiliğinde bir iş teklifi gelmesine rağmen, Nedime Hanım’ı ele vermemek için bu görevi kabul etmez.


10) Esir Şehrin İnsanları kitabında sizi etkileyen alıntılardan beş tanesini yazınız.

Cevap:

“Alçak insanlar yükseldikçe alçaklıkları da o ölçüde artıyor!”


“En güvenilir dostlar dün söylediklerini bugün unutuyordu.”


“Başıbozuk kuvvet ne kadar çoğalırsa, bir memleketin dayanma kaynakları o kadar çabuk tükenir.”

“Suçların en büyüğü, en bağışlanmazı: UTANMAZLIK!”


“Zaten hayvanlarla insanları birbiriyle ölçmekten daha aptalca bir şey olur mu? Hayvanda öyle özellikler var ki, insanda görünmüyor. Sözgelimi hayvanı fazla sıkıştırdınız mı ölür. İnsan kepaze oluyor. Ya da hayvanın alıştığı kepazeliğe şerefli insan alışamaz.”

 

11) Esir Şehrin İnsanları kitabının yazarı kimdir?

Cevap: Kemal Tahir

Ağrı Dağı Efsanesi Kitabı İle İlgili Klasik Sorular ve Cevapları

 

Ağrı Dağı Efsanesi Kitabı İle İlgili Klasik Sorular ve Cevapları


1) Ağrı Dağı Efsanesi kitabı neyi konu edinir?

Cevap: Bu kitap insanların geleneklerine bağlılığını, hiçbir gücün aşk karşısında duramayacağını ve aşkın her engeli aşabileceğini anlatır.

2) Kır At kimin evinin önünde durmaktadır?

Cevap: Ahmet

3) Kır Atın gerçek sahibi kimdir?

Cevap: Mahmut Han

4) Ağrı geleneklerine göre bir at bir kişinin evinin önünde duruyorsa bu neyin göstergesidir?

Cevap: Evin önünde duran atın o evde kişiye ait olduğu kabul edilir ve artık at o kişinin olmuştur. Dolayısı ile Mahmut Han’ın atı artık Ahmet’in kısmetidir diye düşünülmüş ve bunun için de Ahmet atı sahiplenmiştir.


5) Ahmet’e en büyük desteği sağlayan kimdir?

Cevap: Sofi adlı  büyük bir bilge, yaşlı  bir adamdır.

6) Sofi’nin kaval çalmasından etkilenen ve onu sürekli dinlemeye giden kişi kimdir?

Cevap: Mahmut Han’ın güzeller güzeli kızı Gülbahar’dır.

7) Mahmut Han’ın isteği üzerine Ahmet’i bulan ve onu Mahmut Han’ın yanına götüren kişi kimdir?

Cevap: Mahmut Han’ın adamı olan Musa adlı kişidir.

8) Ahmet atı geri vermeyi kabul etmeyince Mahmut Han ne yapmıştır?

Cevap: Hem Musa’yı hem de Ahmet’i zindana attırmıştır.

9)  Zindanda tanışan birbirine sevdalanan kişiler kimlerdir?

Cevap: Mahmut Han’ın kızı Gülbahar ve Ahmet


10)  Gülbahar kimin yardımı ile sık sık zindana giderek sevdiğini ziyaret eder?

Cevap:  Zindancı başı Memo’nun yardımı ile zindana girmeyi başarır. Çünkü Memo ondan sadece saç telini istemiş Gülbahar da hemen saç telinden ona vermiştir.

11) Memo çok sevdiği Gülbahar’dan  saç telini aldıktan sonra zindanı açmış ve daha sonra ne yapmıştır?

Cevap: Zindancı başı Memo kendini kaleden aşağı atarak hayatına son vermiştir.

12) Mahmut Han Ahmet2ten ne istemiş ama daha sonra vazgeçmek zorunda kalmıştır?

Cevap: Ağrı Dağı’na çıkmasını istemiştir  eğer oraya çıkıp ateş yakarsa kızı ona vereceğini söylemiş ama daha sonra sarayının çevresine insanlar akın akın gelmeye başlamış ve Mahmut Han da bundan korkmuş ve  Ahmet’i affettiğini söylemiştir.

13) Gülbahar ve Ahmet nerede biraz durmuşlardır?

Cevap: Köp Gölü yakınlarındaki bir mağarada durmuşlardır.

13) Ahmet2in zamanla Gülbahar’dan soğumasının ve durgunlaşmasının sebebi ne olmuştur?

Cevap: Gülbahar’ın Memo’ya verdiği saç teli olmuştur.

14) Gülbahar Ahmet’i nerede yitirmiştir?

Cevap: Küp Gölü’nde yitirmiştir.

15) Kitapta sizi etkileyen alıntılardan üç beş tanesini yazınız.

Cevap:


“Şu insanlar, şu dünyada var oldukça her şeye akıl erdirecekler, kartalın uçuşuna, karıncanın yuvasına, ayın, günün doğuşuna, batışına, ölüme, kalıma, her şeye akıl sır erdirecekler. Karanlığa, ışığa, her şeye, her şeye akıl erdirecekler, tek insanoğluna güç yetmeyecek. Onun sırrına ulaşamayacaklar”

“Ben öpmeye kıyamazdım ama onlar kana bulayacaklar.”

“Alışırsın, alışırsın. Bu dünyada başka türlü yaşamasının hiçbir çaresi yok…”


''Biz hep böyle, her şeyde birlik olsak, kimse bize diş geçiremez. Bize dağlar, şahlar dayanamaz. Hiç kimse.. Yeter ki böyle birlik olalım.''

“Çok insan var şu dünyada. Ama hayırlı bir iş için olsa böyle bir araya gelmezler.”

16) Ağrı Dağı Efsanesi kitabının yazarı kimdir?

Cevap: Yaşar Kemal

Korkunç Yıllar Kitabı İle İlgili Klasik Sorular ve Cevapları

 

Korkunç Yıllar Kitabı İle İlgili Klasik Sorular ve Cevapları


1) Korkunç Yıllar kitabının konusu nedir?

Cevap: Kırımlı bir Tatar olan Sadık’ın bağımsızlık uğruna katlandığı olaylar ve Rusların Türklere yaptığı işkenceleri konu edinen bir kitaptır.

2) Sadık’ın babası kimler tarafından nereye götürülür?

Cevap: Sadık’ın babası Ruslar tarafından hapishaneye götürülür.


3)  Sadık hangi arkadaşı ile birlikte subay olur?

Cevap: Süleyman ile birlikte subay olurlar.

4) Sadık’ın gelişiminde büyük etkiye sebep olan şey  nedir?

Cevap: Babasının hapishaneye götürülmesi

5)  Sadık kimlere karşı savaşmıştır?

Cevap: Almanlar

6) Sadık hangi ülkenin kendisini çıkarları için kullandığını fark eder?

Cevap: Rusların

7)  Sadık’ı esir alan ve onlara çeşitli işkenceler  yapan ülke hangisidir?

Cevap: Almanya

8) Sadık’ı yanına alıp kamptan uzak bir yere götüren kişi kimdir?

Cevap: Şults Çavuş

9)  Sadık ve Şults Çavuş hangi ülkeye karşı savaşmaya başlarlar ve hangi ülkenin lehine çalışmaya başlarlar?

Cevap: Ruslara karşı savaşırlar. Alman üniforması ile savaşırlar. Bu nedenle Almanlar Sadık ve Şults  Çavuş’u esirlikten men  ederler. Almanların lehine çalışırlar.


10)  Kitapta sizi etkileyen alıntılardan üç tanesini yazınız.

Cevap:  “Kalbinin hisleriyle hareket et. Dünyanın boş hırslarına kapılma.”

“Herkes kalbinde kendi acısını ve dünyasını taşıyor.”

"Birinin kaybettiğini başka biri bulur, sevinir.”

“Güzel Türkistan sana ne oldu, Hiç vakitsiz güllerin soldu. Bilmem niçin kuşlar ötmez bahçelerinde, Ah, bahçelerinde.”

 11) Korkunç Yıllar kitabının yazarı kimdir?

Cevap: Cengiz Dağcı

Erken Gelen Turnalar Sultan Murat Kitabı İle İlgili Klasik Sorular ve Cevapları

 

Erken Gelen Turnalar  Sultan Murat Kitabı İle İlgili Klasik Sorular ve Cevapları


1) Kitabın konusu nedir?

Cevap: Savaştan dolayı köy halkının çektiği acıları, sıkıntıları anlatan bir kitaptır. Savaşın zararları, ne gibi etkiler doğurduğu anlatılır.

2)Savaştan dolayı atlarla tarlayı sürmek için okuldan alınan çocuklar kimlerdir?

Cevap: Sultan Murat, Erkinbek, Anatay, Kubatkul ve Ergeş.


3) Çocukların okuldan alınmasının sebebi nedir?

Cevap: Çünkü bu çocuklar  ata binmekte ve tarla işlerinde diğer çocuklardan daha beceriklidir.

4) Sultan Murat’ın sevdiği kızın adı nedir?

Cevap: Mirzagül

5) Sultan Murat’ın sevdiği kızı seven biri daha vardır. O kişi kimdir?

Cevap: Anatay

6) Gece yarısı kaç tane at kaçırılmıştır?

Cevap: Dört tane at kaçırılmıştır.

7) Sultan Murat at hırsızlarına ne yapmıştır?

Cevap: Peşlerinden koşmuş, hırsızlara yetişmiş ama hırsızlar silahları ile Sultan Murat’ın atını vurup oradan kaçmışlardır.

8) Sultan Murat’ın annesi neden hasta olmuştur?

Cevap: Savaşa giden babasından hiçbir haber alamadığı hasta olmuştur.

9) Hava indirme birliğinin komutanlığını kim yapmıştır?

Cevap: Sultan Murat


10) Mirzagül Sultan Murat’a ne vermiştir?

Cevap: İşlemeli bir güzel mendil vermiştir.

11) Kimin babası savaşta hayatını kaybetmiştir?

Cevap: Anatay

12) Turnaların erken gelmesi neyin habercisiymiş?

Cevap: Bu yıl bolluk ve bereketin olacağının habercisiymiş.

13)Anatay’ın babasının adı nedir?

Cevap: Satarkul

14) Kitapta geçen alıntılardan iki tanesini yazınız.

Cevap: ''Bir insanın büyüklüğü ancak yitirildiğinde anlaşılır.''

"Yiğitlerim, artık çocuk olmadığınızı söylemek isterim. Ne yapalım , yaşamın acılarını bu yaşta tatmanız gerekiyormuş."

15) Kitabın yazarı kimdir?

Cevap: Cengiz Aytmatov

Suç Ve Ceza Kitabı İle İlgili Klasik Sorular Ve Cevapları

 

Suç  Ve Ceza Kitabı İle İlgili Klasik  Sorular Ve Cevapları

 

1)  Suç ve Ceza kitabının konusu nedir?

Cevap: Kötülüğü ve kötülük sonucu insan vicdanının yaşadığı azapların her türlü hukuki cezadan daha etkin olduğunu anlatır. Toplumdaki çarpık adalet anlayışı romanın ana kahramanı olan Raskolnikov karakteri ile incelenmiştir.

2) Raskolnikov  nerede okumaktadır?

Cevap: Rusya’nın St. Petersburg şehrinde okumaktadır.

3) Raskolnikov’un okuduğu bölüm nedir?

Cevap: Hukuk Fakültesi

4) Raskolnikov niçin öğrenimini  devam ettirmede zorluklar yaşar?

Cevap: Yoksul olduğu için hayatını ve öğrenimini devam ettirmede zorluklar yaşar. Bunun için de okuduğu bölüm olan hukuk fakültesini yarıda bırakmak zorunda kalır.

5) Raskolnikov kime saatini satar?

Cevap: Yakınlarında bulunan hiç kimsenin sevmediği tefeci bir yaşlı kadına saatini satar.


6) Saatin karşılığı olarak aldığı parayı ne yapar?

O para ile bir meyhaneye gider. Bir taraftan içerken diğer taraftan da  meyhanedeki insanların yaşamı da onun içini daha çok karartır ve daha çok mutsuzluğa sürüklenir Raskolnikov.

7) Raskolnikov tefeci kadına ne yapar?

Cevap: Kendi içinde çatışmalar yaşamaya başlayan, hayatı sorgulayan Raskolnikov içindeki çatışmalara daha fazla dayanamaz ve içindeki kötülüğe kulak verir, eline bir balta alarak feci kadını balta ile öldürür. Tam o anda yaşlı tefeci kadının kardeşi eve gelir ve o öfkeyle Raskolnikov tefeci kadının kız kardeşini de balta ile öldürür.

8) İşlediği cinayet sonrası Raskolnikov nasıl bir ruh hali içine  girmiştir?

Cevap: Raskolnikov içindeki kötü sese kulak vermiş, şeytanla işbirliği yapmış kadını öldürmüş ama bu defa da içindeki vicdan azabını susturamamış ve büyük bir vicdan azabı yaşamaya başlamıştır. Duyduğu pişmanlıklar ve iç çekişmeler kahramanımızı bitkin düşürmüş ve kahramanımız bitkinlikten hasta olmuştur.

9) Raskolnikov vicdan azabı yaşarken, çok zor ve mutsuz günler geçirmeye devam ederken onun yardımına koşan arkadaşının adı nedir?

Cevap: Razumikin adlı en yakın arkadaşıdır. Razukumin, Raskolnikov’a doktor bulmuş, onun iyileşmesi için elinden geleni yapmaya başlamıştır.

10) İlerleyen zamanlarda Raskolnikov’da daha ne gibi duygu durumları oluşmaya başlamıştır?

Cevap: Kahramanımızın  kötüye giden durumuna bir de şüphecilik ve korku eklenmiş, devamlı birilerinin kendisini izlediğini düşünmüş ve sürekli tedirginlik içinde yaşamaya başlamıştır. Cinayeti görenlerin olduğunu düşünmeye başlamış ve kafa git gide bozulmaya başlamıştır.


11) Raskolnikov işlediği cinayeti kime anlatmıştır?

Cevap: Raskolnikov işlediği cinayeti  dayanamayıp en sonunda Sonya’ya anlatmıştır.

12) Kitabın sonunda ne olmuştur?

Kitabımızın ana kahramanı olan Raskolnikov en sonunda işlediği cinayeti polise anlatmış, cezasını çekmek üzere hapse gönderilmiştir.

13) Suç ve Ceza kitabında sizi etkileyen alıntılardan beş tanesini yazınız.

Cevap:  “İnsanın zihni neyle meşgulse rüyasında onu görür. Hele içiniz rahat olmadı mı, gerçeğe ne kadar da uyar rüyalarımız!”

" Namuslu olmak sizi diğer insanlardan üstün yapmaz, övünme hakkını vermez, zaten herkes yaşadığı sürece namuslu olmak zorundadır."

“İnsan yalnızca korkaklığı yüzünden ne fırsatlar kaçırıyor.”

“Önce biraz ağladılar, ama alıştılar şimdi. Aşağılık insanoğlu her şeye alışır!”

“Herkesin akıllı olmasını beklemenin çok uzun süreceğini anladım. Bir de bunun hiçbir zaman gerçekleşmeyeceğini... İnsanların değişmeyeceğini, onları değiştirebilecek kimsenin bulunmadığını ve bunun için çaba göstermeye değmeyeceğini.”

14) Suç ve Ceza kitabının yazarı kimdir?

Cevap: Su. ve Ceza adlı romanın yazarı Dostoyevski’dir.

Beyaz Diş Kitabı İle İlgili Klasik Sorular ve Cevapları

 

Beyaz Diş Kitabı İle İlgili Klasik Sorular ve Cevapları

 

1) Beyaz Diş kitabının konusu nedir?

Cevap: Doğa- insan ilişkisi ele alınmıştır. Beyaz Diş adlı kurt ve ona sahip çıkan farklı efendiler üzerinden evcilleşmenin imkanını sorgulayan güzel bir Jack London eseridir.Beyaz Diş kitabının konusu, insanların doğaya karşı acımasız tavrı ile karşı karşıya kalan vahşi bir köpeğin hikayesi ile ilgilidir. Romanda Beyaz Diş adlı vahşi köpek, yaşamını sürdürmek için mücadele eder, sonunda insanların dünyasından kurtulup kendi doğal ortamına geri döner.

2)  Beyaz Diş nasıl bir hayvandır?

Beyaz Diş, bir kurt kırmasıdır. Yani damarlarında hem kurt hem de köpek kanı taşır. Ormanda yapayalnız kalmış bir kurttur.

3) Beyaz Diş adını neyden alır?

Cevap: Kendisini evcilleştiren ilk efendisinden alır.


4)  Beyaz Diş’in yeni sahibinin adı nedir?

Cevap: Yakışıklı Simith

5) Beyaz Diş’in güçlü olmasının sebebi nedir?

Cevap: Yaşadığı zorluklardır. Vahşi doğanın çetin şartları, yaradılış itibarı ile sert bir yapıya sahip hayvan olması gün geçtikte Beyaz Diş’i daha güçlü ve daha sabırlı kılar.

6) Beyaz Diş neden sık sık eski sahibinin yanına kaçar?

Cevap: Çünkü Yakışıklı Simith adındaki yeni sahibi Beyaz Diş’i sürekli dövmektedir.

7) Beyaz Diş’i bir kafesin içine koyarak ve onu dövüştürerek onun üzerinden para kazanan kişi kimdir?

Cevap: Yakışıklı Simith lakaplı adam.

8)  Beyaz Diş’i kötü kalpli ve gaddar olan Yakışıklı Simith’den kurtaran kişinin adı nedir?

Cevap: Weedon Scott adlı merhametli ve itibarlı kişidir.

9)  Beyaz Diş yeni sahibi olan merhametli adama neden alışamaz?

Çünkü Beyaz Diş insanlardan hep kötülük görmüş, aşağılanmış, eziyet edilmiş ve kötü niyetli amaçlar için kullanılmıştır. Bunun için yeni sahibi olan Weedon adlı kişinin sevgi dolu yaklaşımına ilk başlarda alışamamıştır ama zamanla aralarında güzel bir ilişki ve sevgi bağı oluşmaya başlamıştır.


10) Beyaz Diş kimin elinde gerçekten evcilleşmiş ve diğer insanlara yaklaşmaya ve onlardan korkmamaya başlamıştır?

Cevap: Weedon Scott

11) Weed Scott neden Beyaz Diş'i güneye kendi gittiği yere götürmemiştir?

Cevap: Çünkü Beyaz Diş’in sıcak iklimlerde yaşayamayacağını düşündüğü için. Bun un üzerine Beyaz Diş bu iyi kalpli sahibinin yanında gitmek için kapatıldığı yerin camını kırmış ve onun bindiği gemiye binerek güney iline gitmiştir.

12)  Beyaz Diş kitabında sizi etkileyen alıntılardan üç beş tanesini yazınız.

Cevap:
“İnsan yenildiğini düşünürse, yarı yarıya öyle sayılır.”


Büyümek yaşamdı ve yaşam her zaman ışığa doğru yönelmeye yazgılıydı.

“Bir kimse kişiliğine uymayan bir şeyi yapmaya zorlanamaz.”

“Kaderini başkasının ellerine bırakmak, varoluşun sorumluluğunu devretmek demekti bu.”
"İhtiyacı olan tek şey insanca muamele.”

''Dişisine kötü davranan tek hayvan insanoğludur.''

13) Beyaz Diş alı kitabın yazarı kimdir?

Cevap: Jack London