“Misafir on kısmetle gelir; birini yer, dokuzunu bırakır.” Atasözü İle İlgili Kompozisyon

“Misafir on kısmetle gelir; birini yer, dokuzunu bırakır.” Atasözü İle İlgili Kompozisyon

Misafir ağırlamak, misafire hürmet göstermek vb. kavramlar Türk milleti için son derece önemlidir. Bizim insanımız misafiri çok sever ve misafir ağırlamaktan da onur duyar.

İnançlarımız gereği başkalarına verdikçe Allah’ın da bizlere daha çok vereceğini biliriz. Bu atasözünde de büyüklerimiz Allah’ın gönderdiği misafirlerle birlikte o eve bolluk ve bereket de gönderdiğini, misafirin bu bereketin ancak onda birini yiyebileceğini anlatmak istemiştir. Yani misafir gelince evdekileri yiyip içip gidecek gibi bir düşünceye kapılmamak gerekir. “Tanrı misafiri” diye bir ifade vardır. Yani tanrı misafiri Allah tarafından gönderilen miafir demektir. İşte bu yüzden bizler Allah tarafından gelen birisine iyi bir muamelede bulunduğumuz zaman Allah katındaki değerimizin artacağına inanırız. Biz misafire ikramda bulundukça Allah’ın  da evimizin bolluk ve bereketini artıracağına inanırız.

Maalesef günümüzde birçok güzel adetimiz unutulmaya başladığı gibi misafirliklere bakış da değişti. Çalışan insanlar hafta içi çalıştığı için hafta sonu da yine hafta içi çalıştığı ve dinlenmesi gerektiğini düşündüğü için pek de misafir istemiyor. Hal böyle olunca da ilişkiler eskisi gibi samimi olmuyor. Bu durum da yardımlaşma ve dayanışmanın azalmasına neden oluyor. Yeni nesiller olarak bizlere düşen bu güzel geleneklerimizin unutulmaması için mücadele etmektir.





0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme