Yardımlaşma İle İlgili Konuşma Hazırlayınız.

 Yardımlaşma İle İlgili Konuşma Hazırlayınız.


İnsanı insan yapan önemli değerlerden biri de onun şefkat ve merhamete sahip olmasıdır. Merhametli olan insanlar nerede zor durumda olan biri varsa ona yardım eder ve bundan da büyük mutluluk duyar. İnsan sadece kendini düşünmemeli, başka insanların da yardıma ihtiyaç duyabileceğini bilerek onlara da elinden gelen desteği sağlamalıdır.

 

Sevgili öğretmenim ve değerli sınıf arkadaşlarım!

Sizler zor durumda kaldığınız zaman birinden yardım aldınız mı? Aldıysanız kendinizi nasıl hissettiniz? Ya da maddi ve manevi problemleri olan birinin yanında olup ona destek verdiniz mi? Tüm bunları yaptığınız zaman kendinizi nasıl hissettiniz. Bence çok iyi hissetmişsinizdir. Çünkü kendinize yapılan bir iyilik kişiyi daha mutlu eder ve arkasında ona güveneceği insanların olması da kişiyi mutlu eder öyle değil mi?

 

Kıymetli dinleyiciler!

Yardımlaşma demek aynı zamanda  bir başka kişi için verilen emek, dökülen alın teri demektir. Başkalarına yardım eden ve kendi de zor durumda olduğu zaman başkalarından yardım alan kimseler hayatta mutlu olur. Yardımlaşmak kişilerin birbirleri ile iletişimini daha da güçlendirir. İnsanlar arası sevgi, saygı ve dayanışma ortaya çıkar. Yardımlaşmanın olduğu toplumlarda merhametli çocuklar çıkar, merhametli gençler ortaya çıkar.  

 

Paylaşmanın olduğu yerde toplumsal birlik de sağlandığı için devlete büyük kolaylık sağlanmış olur. Yardımlaşmanın olduğu yerde çok olumlu gelişmeler de sağlanmış olur. Örneğin; zor zamanlar geçiren bir kişiye yardım edildiği zaman o da kendine geldiği zaman, o kötü günleri atlattığı zaman başka birisine yardım eder. Yani yardımlaşmak kişinin aynı zamanda empati kurma becerisini de geliştirir ve böylece topluma bir katkı daha sağlanmış olur. Güven ortamı ortaya çıkar. Böyle olduğu zaman da millet ya da millet daha güçlü olur ve o milleti kimse kolay kolay yıkamaz.


Yardımlaşmanın önemi ile ilgili şu hadisi şerif çok anlamlıdır:


*“Resûlullah(s.a.v.) şöyle buyurdu: "Zalim de olsa mazlum da olsa kardeşine yardım et." Bunun üzerine birisi, "Ey Allah'ın Resûlü! Eğer mazlum ise yardım ederim, ancak zalimse ona nasıl yardım edeceğim?" dedi.


 Bunun üzerine Resûlullah şöyle buyurdu: "Onu zulümden uzaklaştırırsın veya onun zulmüne engel olursun. İşte bu ona yapacağın yardımdır."


Yardımlaşmak ile ilgili atasözlerimiz de vardır:


Bunlardan bir kaçı ise şöyledir:


* “ Bir elin nesi var; iki elin sesi var.”

* “ Birlikten kuvvet doğar.”

* “El el ile, değirmen yel ile. “

 

Sevgili dinleyiciler!

Yardımlaşma ile ilgili şu özdeyiş  de çok güzeldir. Bunu da sizlerle paylaşmak istiyorum:


 * “Minnet sahibinin ihtiyacını görmek dostluk kapısının anahtarıdır. Abdullah el Basri.


İşte tüm bunlarda dolayı her zaman iyilik yapmalıyız, kalbimizi temiz tutmalıyız ve yardımlaşmadan asla kaçınmamalıyız. Beni dinlediğiniz için hepinize teşekkür eder, saygılarımı sunarım.

 



 

 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme