Aşağıda Verilen Özdeyişlerin Anlamlarını Yazınız. 5. Sınıf Türkçe 194. sayfa

 

Aşağıda Verilen Özdeyişlerin Anlamlarını Yazınız. 5. Sınıf  Türkçe 194. sayfa

 

1. “Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir.” Mustafa Kemal Atatürk


Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, ilk cumhurbaşkanı, büyük lider Mustafa Kemal Atatürk vatanı ve milleti için her türlü zorluğa göğüs germiş ve fedakarlıklar yapmıştır. Mustafa Kemal Atatürk özgürlüğün çok önemli olduğunu, onun karakteri olduğunu söylemiştir. Özgürlük ve bağımsızlık olmayınca insan rahat hareket edemez. Başka milletlerin egemenliği altında yaşamak demek köle olmak demek, ana dilini unutmak, kültürünü unutmak ve milli benliğinin yok olması demektir. Oysa özgür olduğumuz aman, kendi topraklarımızda özgürce çalışırız, vatanımızı daha iyi yerlere getiririz ve başka ülkelerin manda ve himayesi altında yaşama gibi  sorun ortaya çıkmaz. 


Özgürlük ve bağımsızlık hayat demektir, rahat nefes almak, hayatı yaşamak ve benliğini korumak demektir. Bunun için özgürlüğümüzden ve bağımsızlığımızdan asla ödün vermemeli, onların kıymeti bilinmelidir. Mustafa Kemal Atatürk de ben demek özgürlük ve bağımsızlık demek diyerek kendini bu şekilde tanımlamıştır.

 

2. Geleceğin güvencesi sağlam temellere dayalı eğitime, eğitim is öğretmene dayalıdır.” Mustafa Kemal Atatürk

Geleceğimizin iyi olması için çocuklarımızın  eğitim ve öğretim alanında iyi temel atması gerekir. Bu temeli attıracak olan, çocuklara yol gösterecek olan, onları güzel davranışlara yönlendirecek olan kişi ise öğretmenlerdir. Öğretmen işini severek yaparsa çocukları da sevmiş olur. Sevildiğini hisseden, değer gördüğünü hisseden çocuk ise kendinde güç bulacak ve derslerine daha çok çalışacaktır. Öğrenci ve öğretmen iş birliği sayesinde, sevgi sayesinde, çalışmak sayesinde güzel işler ortaya çıkacaktır. 


Nitelikli öğretmenlerin elinden nitelikli öğrenciler çıkacak ve bunlar geleceğin parlayan yıldızları olacaktır. Onun için öğretmenlere çok önem verilmeli, öğretmenlerin değeri bilinmelidir. Öğretmenler de öğrencilerini daha çok geliştirmek için çalışmalı, alın teri dökmeli ve geleceğe  aydınlık yüzler bırakmalıdır. Eğitim ve öğretmenin olmadığı toplumlar is geri kalmaya , cehalete devam edecek ve karanlığın içinde yaşamaya devam edecek  ve dünyadan habersiz olacaklardır. Bunun için nitelikli öğretmenlerin sayısı artırılmalı ve öğretmenlerimiz geleceğimizi aydınlatmaya, bizlere yol göstermeye devam etmelidir.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme