Zeytindağı Kitabı İle İlgili Test Soruları Ve Cevapları etiketine sahip kayıtlar gösteriliyor. Tüm kayıtları göster
Zeytindağı Kitabı İle İlgili Test Soruları Ve Cevapları etiketine sahip kayıtlar gösteriliyor. Tüm kayıtları göster

Zeytindağı Kitabı İle İlgili Test Soruları Ve Cevapları

 

Zeytindağı Kitabı İle İlgili Test Soruları Ve Cevapları


1) Metne göre yazar hangi cephede görev yapmıştır?

A)  4. Ordu Suriye- Filistin Cephesi
B) Çanakkale Cephesi
C) Kanal Cephesi
D) Kafkas Cephesi

 

2) Yazar bir süre kimin emir subayı olarak görev yapmıştır?

A) Enver Paşa
B) Mustafa Kemal
C) Cemal Paşa
D) Kazım Karabekir Paşa

 

3) Yazar Enver Paşa’yı nasıl tanımlamaktadır?

A)  Yumuşak huylu
B) Diktatör
C) Silik bir asker
D) İdealist bir demokrat

 

4) Yazara göre Türkiye’yi kurtarmak için ne gerekliydi?

A) İngiltere ile anlaşmak
B) Rusya ile anlaşmak
C) Alman zaferi ve Enver Paşa’dan kurtulmak
D) Fransa ile anlaşmak

 

5) Metne göre İstanbul için Büyük Harp sırasında hangi düşünce hâkimdi?

A) Fransız üstünlüğü
B) Rus dostluğu
C) Alman yenilmezliği
D) Rus düşmanlığı, Alman gücü, İngiliz yenilmezliği

 

6) Zeytindağı’nda subaylar hangi iki gruba ayrılmıştır?

A) Alman yanlıları – İngiliz yanlıları
B) 4. Ordu zabitleri – Cemal Paşa’nın adamları
C) İttihatçılar – Muhalifler
D) Türkler – Araplar


 

7) Yazarın en çok korktuğu şey nedir?

A) Cephede ölmek
B) Almanların yenilmesi
C) Bir damga ile anılmak
D) Sürgün edilmek

 

8) Metne göre Osmanlı bürokrasisi Suriye’de nasıl tanımlanmıştır?

A) Tamamen Türk
B) Yarı Arap ya da Araplaşmış
C) Alman etkisinde
D) İngiliz kontrolünde

 

9) Cemal Paşa’nın Suriye’de uyguladığı politika aşağıdakilerden hangisidir?

A) Tam bağımsızlık
B) Tedhiş politikası
C) Liberal reform
D) Tam demokrasi

 

10) Cemal Paşa nerede öldürülmüştür?

A) Paris
B) İstanbul
C) Şam
D) Tiflis

 

11) Metne göre Medine nasıl tasvir edilmiştir?

A) Modern bir şehir
B) Bilim merkezi
C) Dini ticaretin yapıldığı bir yer
D) Tamamen boş bir çöl

 

12) Kudüs metinde nasıl betimlenmiştir?

A) Siyasi merkez
B) Dini oyunlaştırmış bir garp tiyatrosu
C) Askeri üs
D) Ticaret limanı

 

13) Filistin’de esas mesele olarak hangi sorun gösterilmiştir?

A) Türk-Alman sorunu
B) Hıristiyanlık meselesi
C) Yahudi-Arap meselesi
D) Osmanlı-İngiliz sorunu

 

14) Cemal Paşa’nın Suriye’de yapmak istediği temel şey nedir?

A) Alman okulları açmak
B) Bölgeyi Osmanlılaştırmak
C) İngilizlerle ittifak kurmak
D) Bölgeyi terk etmek

 

15) Metne göre İngiliz ilerleyişini durduran kişi kimdir?

A) Enver Paşa
B) Talat Paşa
C) Cemal Paşa
D) Mustafa Kemal


 

16) Kudüs düştükten sonra Osmanlı için öncelik ne olmuştur?

A) Arabistan
B) Balkanlar
C) Anadolu ve İstanbul
D) Yemen

 

17) Sakarya, Dumlupınar ve Lozan neyin simgesidir?

A) Osmanlı’nın yükselişi
B) Cumhuriyetin kuruluş sürecindeki başarılar
C) Alman zaferi
D) İttihat ve Terakki’nin gücü

 

18) Yazara göre Mustafa Kemal neden Büyük Harbe karşıydı?

A) Alman düşmanı olduğu için
B) İngiliz yanlısı olduğu için
C) Kafa ve sanat adamı olduğu için
D) Savaştan korktuğu için

 

19) Mustafa Kemal neden Kurtuluş Harbi’ni bırakmamıştır?

A) Hilafet taraftrarı olduğu için
B) Vatan adamı olduğu için
C) Alman desteği aldığı için
D) Kendini ön plana çıkarmak istediği için

 

20) Metnin ana fikri aşağıdakilerden hangisidir?

A) Vatan sevgisi ve ilim birlikte olursa her şey daha anlamlı olacaktır.
B) Dini merkezler yozlaşmıştır.
C) Sadece ilim vatanın gelişmesinde yeterlidir.
D) Osmanlı tamamen başarısızdır.


 

Cevaplar :

1.a  2.b  3.b  4.c  5. d  6.b  7.c  8.b  9.b  10.d  11.c  12.b  13.c  14.b  15.d  16.c  17.b  18.c  19.b  20.a