Grimm Kardeşler Kitabı İle İlgili Test Soruları Ve Cevapları

 

Grimm Kardeşler Kitabı İle İlgili Test Soruları Ve Cevapları


1) JACOB ve W.GRIMM MASALLAR (Kinder-und Hausmarchen) adlı kitabın hazırlanmasında temel alınan ilk baskı hangi kurumun Alman Klasikleri dizisinde yayınlanmıştır?
A) Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları
B) İş Bankası Kültür Yayınları
C) Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları
D) Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

2) Hasan Âli Yücel'in 23 Haziran 1941 tarihli yazısında, çeviri etkinliğinin önemine dair hangi düşünce vurgulanmaktadır?
A) Uluslararası ilişkilerin geliştirilmesi için gerekli olduğu
B) Bir ulusun zeka ve anlama gücünü artırdığı
C) Ticari ve ekonomik kalkınmayı desteklediği
D) Yeni edebi akımların ortaya çıkmasını sağladığı

3) "Kurul Sofram Kurul!" masalında, terzinin üç oğlunu evden kovmasına neden olan olay nedir?
A) Oğullarının tembel olup iş yapmamaları
B) Oğullarının keçiyi çayıra götürüp kaybetmeleri
C) Keçinin oğullarının karnını doyurmadığını iddia etmesi
D) Oğullarının babalarına saygısızlık etmeleri

4) "Al Başlıklı Kız" masalında kurt, büyükannenin evine varmadan önce Al Başlıklı Kız'ı nasıl oyalamıştır?
A) Onu bir yiyecek dükkanına götürerek
B) Birlikte şarkı söylemeyi teklif ederek
C) Ormandaki çiçeklerin güzelliğini gösterip toplamaya teşvik ederek
D) Ona bir oyun öğretmeyi teklif ederek

5) "Pamuk Prensesle Yedi Cüceler" masalında, kötü kalpli kraliçe Pamuk Prenses'i öldürmek için hangi nesneleri kullanmıştır?
A) Zehirli bir taç ve büyülenmiş bir elbise
B) Zehirli bir tarak ve büyülenmiş bir yüzük
C) Zehirli bir kuşak, zehirli bir tarak ve zehirli bir elma
D) Zehirli bir su ve zehirli bir kolye

6) "Ormanda Uyuyan Güzel" masalında, on üçüncü bilgin kadının laneti prensese ne şekilde işlemiştir?
A) Prensese zehirli bir yiyecek yedirilmesiyle
B) On beş yaşına girdiğinde parmağına iğne batmasıyla
C) Gizemli bir hastalığa yakalanmasıyla
D) Saraydan kaçırılmasıyla

7) "Bremen Kenti Çalgıcıları" masalında hayvanlar (eşek, köpek, kedi, horoz) haydutların evinden kaçmasını sağlamak için hangi yöntemi kullanmışlardır?
A) Kapıyı tekmeleyerek içeri girmeye çalışmışlardır.
B) Her biri sırayla pencereden içeri atlamıştır.
C) Üst üste çıkarak pencereden içeri dalmış ve hep bir ağızdan ses çıkarmışlardır.
D) Ateş yakarak haydutları dumanla boğmaya çalışmışlardır.


8) "Yedi Kargalar" masalında, kız kardeşlerinin insan kılığına dönmelerini sağlamak için kız hangi fedakarlığı yapmıştır?
A) Dünyanın öbür ucuna seyahat etmiştir.
B) Bir sihirli suyu içmiştir.
C) Küçük parmağını keserek sırça sarayın kapısını açmıştır.
D) Bir ejderhayla savaşmıştır.

9) "Holle Kadın" masalında, çalışkan kız ile tembel kızın Holle Kadın'ın evinden ayrılırken aldıkları ödüller/cezalar nelerdir?
A) Çalışkan kıza altın, tembel kıza gümüş verilmiştir.
B) Çalışkan kıza değerli mücevherler, tembel kıza eski giysiler verilmiştir.
C) Çalışkan kıza altın yağmuru, tembel kıza zift yağmuru verilmiştir.
D) Çalışkan kıza bir sihirli değnek, tembel kıza lanetli bir pabuç verilmiştir.

10) "Kurtla Yedi Oğlak" masalında, kurt oğlakları kandırmak için hangi hileleri yapmıştır?
A) Sesini değiştirmiş ve anneleri gibi giyinmiştir.
B) Sesini inceltmiş ve ayaklarını unla beyazlatmıştır.
C) Kapıyı zorla kırmaya çalışmış ve tehdit etmiştir.
D) Anne keçiyi taklit ederek şarkı söylemiştir.

11. "Kurbağa Kral Yahut Demirden Heinrich" masalında, prenses altın topunu kaybettiğinde kurbağa prensese nasıl yardım etmiştir?
A) Kuyudan bir sihirli balık yakalayarak
B) Kuyunun dibine dalıp topu geri getirerek
C) Saraya gidip kraldan yardım isteyerek
D) Sihirli bir değnekle topu yukarı çıkararak

12 "Kül Kedisi" masalında, Kül Kedisi baloya gitmek için gerekli giysileri ve pabuçları nereden elde etmiştir?
A) Anneden kalan sandıktan
B) Sihirli bir terziden
C) Annesinin mezarındaki fındık ağacından düşen bir kuşun yardımıyla
D) Üvey annesinden ödünç alarak

13 "Henzel ile Gretel" masalında, çocuklar cadının ekmekten yapılmış evine girdiklerinde içeriden gelen "Kim karıştırıyor? Bu tıkırtı ne?" sesine nasıl bir karşılık vermişlerdir?
A) "Biz Henzel ile Gretel'iz!" diye bağırmışlardır.
B) "Rüzgâr... Rüzgâr..." diye cevap vermişlerdir.
C) Hemen kaçıp saklanmışlardır.
D) Sesin kaynağını araştırmışlardır.

14. "On İki Kardeş" masalında, kralın on iki oğlunun karga kılığına dönüşmesine neden olan olay nedir?
A) Kraliçenin onlara yaptığı bir büyü
B) On ikinci kız kardeşin on iki zambak çiçeğini koparması
C) Ormanda yanlış bir pınardan su içmeleri
D) Kötü kalpli üvey annelerinin laneti

15. "Dansta Parçalanmış Pabuçlar" masalında, asker kızların gece nereye gidip dans ettiklerini kanıtlamak için krala hangi delilleri sunmuştur?
A) Yırtık pabuçların kendisini, kızların itiraflarını ve prenslerin mektuplarını
B) Yeraltı şatosundan getirdiği sihirli bir haritayı ve prenslerin kıyafetlerini
C) Gümüş, altın ve elmastan yapraklar ile bir kadeh şarap
D) Kızların odasından çaldığı mücevherleri ve bir dans davetiyesini

16. "Parmak Çocuğun Yolculuğu" masalında, Parmak Çocuk hazineyi çalmaya çalışan haydutlara nasıl yardım etmiştir?
A) Hazine kapısının kilidini açmıştır.
B) Anahtar deliğinden girip paraları dışarı atmıştır.
C) Nöbetçileri uyutup haydutlara yol açmıştır.
D) Hazine sandıklarını sihirle dışarı çıkarmıştır.


17. "Ormandaki Ev" masalında, oduncunun üçüncü kızı, diğer iki kız kardeşinin aksine, Holle Kadın'ın evindeki hayvanlara nasıl davranmıştır?
A) Onları korkutarak kaçırmıştır.
B) Yemekleri onlarla paylaşmayı reddetmiştir.
C) Onlara yiyecek ve su vererek iyi davranmıştır.
D) Onları evden kovmuştur.

18. "Ak Yılan" masalında, uşak hayvanların dilini anlama yeteneğini nasıl kazanmıştır?
A) Bir sihirbazdan ders alarak
B) Ak yılanın etinden bir parça yiyerek
C) Sihirli bir iksir içerek
D) Hayvanlarla uzun süre vakit geçirerek

19. "Altı Kuğu Kuşu" masalında, prensesin altı ağabeyinin kuğu kılığına girmesine neden olan şey nedir?
A) Lanetli bir ormana girmeleri
B) Kötü kalpli üvey annelerinin diktiği büyülenmiş gömlekler
C) Yanlış pınardan su içmeleri
D) Bir cadının onları büyülemesi

20. "Doktor Bilgiç" masalında, köylü Doktor Bilgiç tabelası asmasına rağmen gerçekten doktorluk konusunda ne kadar bilgiye sahipti?
A) Çok tecrübeli ve bilgili bir doktordu.
B) Sadece alfabe kitabındaki horoz resmini biliyordu ve aslında hiçbir şey bilmiyordu.
C) Bitkisel ilaçlar konusunda uzmandı.
D) Sihir yeteneği sayesinde hastalıkları iyileştiriyordu.


Cevaplar:
1-C 2-B 3-C 4-C 5-C 6-B 7-C 8-C 9-C 10-B 11-B 12-C 13-B 14-B 15-C 16-B 17-C 18-B 19-B 20-B

Mavi Kuş Kitabı İle İlgili Test Soruları Ve Cevapları

 

Mavi Kuş Kitabı İle İlgili Test Soruları Ve Cevapları


1. Kasabanın genel atmosferi ve hakim mevsimi en iyi anlatan ifade aşağıdakilerden hangisidir?

A) Serin, hareketli ve kalabalık bir güz mevsimi.
B) Bunalım veren sıcakta, bitkin düşmüş kasaba halkının gözlemlendiği bir öğle vakti.
C) Pınarların coşkun aktığı, her yerin yemyeşil olduğu bir ilkbahar sabahı.
D) Sisli, dingin ve huzurlu bir kış gecesi.

2. "Mavi Kuş" otobüsünün fiziksel özellikleri arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?

A) Baştan ayağa gök mavisine boyanmış, zamanla rengi atmış ve paslı haritalar oluşmuş bir gövde.
B) Ön camının üzerindeki alınlıkta "Issız dağların garip yolcusu" yazısı.
C) Motor kapağının en ucunda pırıl pırıl parlayan, boynuzları kıvrık bir dağ keçisi heykelciği.
D) Geniş ve konforlu bir iç dizayn ile son teknoloji ısıtma sistemi.

3 Deli Kenan'ın muavini Seyfi'nin köpeğe yaptığı şaka aşağıdakilerden hangisidir?
A) Köpeğin önüne boş bir kap koyarak alay etmiştir.
B) Köpeğin kuyruğuna küçük bir konserve tenekesi bağlamıştır.
C) Köpeği arabaya alıp sonra aniden dışarı atmıştır.
D) Köpeğin yemeğini elinden alarak kaçmıştır.

4. Metinde geçen "Çifte Gelinler" efsanesine göre, çınarların altında defnedilen iki kız kardeşin trajik sonu nedir?
A) Büyük bir salgında hayatlarını kaybetmişlerdir.
B) Haramilerin eline geçmemek için yüzüklerindeki zehri içerek intihar etmişlerdir.
C) Sel felaketinde boğularak ölmüşlerdir.
D) Ailelerinin zoruyla istemedikleri kişilerle evlenmişlerdir.

5. Aynalı Lokanta'nın kasaba halkı için "medar-ı iftihar" olmasının temel sebebi nedir?
A) Yemeklerinin çok lezzetli ve çeşitli olması.
B) Duvarını kaplayan devasa bir aynanın kasaba meydanını yansıtması.
C) Modern ve şık dekorasyonuyla büyük şehir lokantalarına benzemesi.
D) Kasabanın en ucuz ve herkesin rahatça yemek yiyebileceği yer olması.

6. Doktor Yahya'nın mesleki yaşamı dışındaki kişisel sırrı ve bu sırrın evliliğine etkisi nedir?
A) Gizli bir kumar bağımlılığı yüzünden tüm mal varlığını kaybetmesi ve eşinden ayrılması.
B) Biblioman (kitap hastası) olması, evinin kitaplarla dolup taşması ve eşinin bu durumu kaldıramayarak boşanması.
C) Sürekli alkol kullanması nedeniyle hastalarına yeterince ilgi gösterememesi ve bu yüzden eşiyle sorun yaşaması.
D) Yasadışı avcılık yapması ve bunun eşi tarafından öğrenilmesiyle evliliğinin sona ermesi.


7. Öğretmen Murat ve eşi Neşe'nin Şirinyurt'a tayin edilmeleriyle ilgili yaşadıkları temel hayal kırıklığı nedir?
A) Köylülerin kendilerine karşı düşmanca tavırlar sergilemesi.
B) Bekledikleri gibi modern ve gelişmiş bir köy olmaması, doğal güzelliklerin vaat edilenle örtüşmemesi.
C) Köyde öğretmen lojmanı veya uygun bir okul binası bulunmaması.
D) Maaşlarının çok düşük olması ve geçim sıkıntısı çekmeleri.

8. Koto Bayram, Mavi Kuş otobüsünü durdurmak için dere geçidinde nasıl bir hileye başvurmuştur?
A) Yol üzerine büyük kayalar yuvarlamıştır.
B) Lastiklerini patlatmak için yola çivi dökmüştür.
C) Dere içinde bir çukur kazarak otobüsün çamura saplanmasını sağlamıştır.
D) Sahte bir kaza süsü vererek Kenan'ı durmaya ikna etmiştir.

9. Avcı Bilal'in geçmişindeki büyük travma ve bu travmanın onu nasıl bir kişiliğe dönüştürdüğü nedir?
A) Genç yaşta babasını kaybetmesiyle kendini dağlara vurmuş ve eşkıyalık yapmaya başlamıştır.
B) Sevdiği kızla evlenemediği için hayata küsmüş, herkesten uzaklaşarak inzivaya çekilmiştir.
C) Karısının ve yeni doğan oğlunun aynı anda ölmesi üzerine avcılığı bırakıp hayvanları koruyan "avlanmayan bir avcı"ya dönüşmüştür.
D) Askerde yaşadığı kötü bir olay sonrası insanlara güvenini kaybetmiş, kimseye yaklaşmayan birine dönüşmüştür.

10. Kuyumcu Nazım Efendi'nin cinayet itirafında bulunduğu kişi kimdir ve suçunun sebebi nedir?
A) Kendisine kötü davranan üvey annesini öldürmüştür çünkü onu sürekli azarlamıştır.
B) Deli Kenan'ı öldürmüştür çünkü otobüsündeki haksızlıklara dayanamamıştır.
C) Ortağı ve üvey kardeşi Davut'u öldürmüştür çünkü Davut kumara düşkünlüğü yüzünden dükkânın tüm parasını harcamıştır.
D) Kasabı öldürmüştür çünkü kasap sürekli keman çalarak onu rahatsız etmiştir.

11. Mavi Kuş otobüsündeki Amerikalı turist çift (John ve Elizabeth North) ve Gül'ün seyahatlerinin asıl amacı nedir?
A) Yöre halkının yaşayışını ve kültürünü belgelemek.
B) Bölgedeki antik harabelerde yasa dışı tarihi eser kaçakçılığı yapmak.
C) Yeni bir maden sahası keşfetmek için araştırma yapmak.
D) Türkiye'nin bilinmeyen köylerini ziyaret ederek macera yaşamak.

12. Kitabı okuduğunuzda kitabın sonlarına doğru ortaya çıkan büyük sürpriz (meta-narratif twist) nedir?
A) Otobüs yolculuğunun aslında bir rüya olduğu anlaşılır.
B) Tüm karakterlerin uzaylı olduğu ve dünyaya gözlem için geldiği ortaya çıkar.
C) Yaşanan tüm olayların bir film setinde çekilen bir filmin parçası olduğu anlaşılır.
D) Kasaba halkının aslında geçmişte yaşamış hayaletler olduğu ortaya çıkar.


13. Yönetmenin sinema hakkındaki görüşü, sinemanın temel amacını nasıl tanımlar?
A) Sinema, insanlara sadece görmek istediklerini sunan bir eğlence aracıdır.
B) Sinema, hayatın hakikatini tüm çıplaklığıyla gösteren bir ayna görevi görür.
C) Sinema, hayatın hakikatini göstermekten ziyade, bu hakikati taşıyan "sırra" ve bilinmezliğe işaret eden, meçhule atılmış bir adımdır.
D) Sinema, toplumsal sorunlara ayna tutan ve insanları değişime teşvik eden bir propaganda aracıdır.

14. Aşağıda taşra hayatının genel özellikleri ve cemiyet ile fert arasındaki ilişki hakkında bilgiler verilmiştir. Bu bilgilerden hangisi doğrudur?
A) Taşrada fert, cemiyete tamamen hükmeder ve cemiyetin kurallarını değiştirir.
B) Taşra hayatı modernleşmeye tamamen kapalıdır ve hiçbir değişime izin vermez.
C) Taşrada fert cemiyete tahakküm edemez; cemiyet de ferdi alabildiğine ezemez; herkes ve her şey ilahî bir hudut, bir hiyerarşi ve ahenk içinde yer bulur.
D) Taşra, dış görünüşüyle zengin ve gösterişli, fakat iç dünyası boş ve sığdır.

15. Hancı Hasan'ın hanının genel durumu ve içindeki ticaret anlayışı hakkında aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A) Han, yeni ve modern bir yapıya sahip, düzenli ve temizdir.
B) Han, oldukça bakımsız ve kirli olup, bir bakkal-nalbur karışımı bir tezgah da içermektedir.
C) Hancı Hasan, sadece yemek servisi yapar ve başka bir ticari faaliyeti yoktur.
D) Hanın bahçesinde bolca meyve ağacı bulunur ve taze sebzeler yetiştirilir.

16. Deli Kenan'ın "deli" lakabını almasına ve hayata karşı vurdumduymaz tavrına yol açan temel olay aşağıdakilerden hangisidir?
A) Askerdeyken yaşadığı psikolojik bir travma.
B) Sevdiği kız Zeliha'nın kendisini terk edip başkasıyla evlenmesi ve babasının ölümü üzerine değirmeninden ayrılması.
C) Kendi ailesini kaybetmesi ve yapayalnız kalması.
D) Kumar ve içki bağımlılığına düşmesi.

17. Kitabın sonlarına doğru geldiğimizde yönetmenin sinema hakkındaki monoloğunun hemen ardından yaşanan beklenmedik olay nedir?
A) Seyircilerin yönetmeni alkışlayarak sahneyi terk etmesi.
B) Çekimlerin sona erdiğinin ve filmin başarıyla tamamlandığının anons edilmesi.
C) Sahnedeki mahkûm rolünü oynayan oyuncunun, bilinmeyen kişilerce gerçek kurşunla vurulması.
D) Yönetmenin, monoloğu sırasında hafızasının donması ve konuşmasına devam edememesi.

18. Beşir Ağa'nın tren yolculuğunu ve siyasilerle görüşmesini neden bu kadar önemsediği nedir?
A) Ailesinin şerefini kurtarmak için siyasilerden af dilemek istemesi.
B) Arazilerine su getirecek kuyu projeleri için siyasilerden destek almak istemesi.
C) Köyüne yeni bir okul ve hastane inşa etmek için yardım talep etmesi.
D) Kasabanın ekonomisini canlandırmak için büyük bir yatırımcı bulmak istemesi.

19. Otobüsün üzerinde kaçak olarak yolculuk yapan Erol'un İstanbul hayallerinde gördüğü ilk şeylerden biri nedir?
A) İstanbul'un tarihi camilerini ve müzelerini gezmek.
B) Vapura kaptan olmak ve yunus balıklarını görmek.
C) Büyük bir fabrikada çalışıp çok para kazanmak.
D) Ünlü bir futbol takımı için oynamak.

20.Mavi  Kuş adlı kitabın anlatımında yazarın sıkça başvurduğu tekniklerden biri aşağıdakilerden hangisidir?
A) Olay örgüsünü tamamen kronolojik bir sırayla aktarma.
B) Okuyucuya doğrudan hitap etme ve anlatıya müdahale etme (authorial intrusion).
C) Yalnızca diyaloglar üzerinden karakterleri tanıtma.
D) Soyut ve sembolik anlatımla hikâyeyi belirsiz kılma.

Cevaplar:
1-B 2-D 3-B 4-B 5-B 6-B 7-B 8-C 9-C 10-C 11-B 12-C 13-C 14-C 15-B 16-B 17-C 18-B 19-B 20-B

Sigmund Freud'un Rüyaların Yorumu Kitabı İle İlgili Test Soruları Ve Cevapları (2)

Sigmun Freud’un Rüyaların Yorumu Kitabı İle İlgili Test Soruları Ve Cevapları (2)

 

1. Sigmund Freud'a göre, rüyaların "açık içeriği" ile "gizli içeriği (rüya düşünceleri)" arasındaki ilişkinin incelenmesi neyi amaçlar?

A) Rüya içeriğinin estetik değerini belirlemek.
B) Rüyaların anlamsızlığını kanıtlamak.
C) Gizli rüya düşüncelerinin açık rüya içeriğine dönüşmesini sağlayan süreçleri belirlemek.
D) Rüyaların sadece resimli bir bulmaca olduğunu göstermek.

2. "Yoğunlaşma Çalışması"na göre, rüya içeriği ile rüya düşünceleri arasındaki temel fark nedir?

A) Rüya içeriği daha uzundur.
B) Rüya düşünceleri daha kısadır.
C) Rüya içeriği, rüya düşüncelerine kıyasla kısa ve özlüdür.
D) İkisi her zaman aynıdır.

3. Botanik Monograf Rüyası örneği neyi gösterir?

A) Tek anlamlılık
B) Birden çok belirleyeni olan düğüm noktaları
C) Rastgelelik
D) Birebir kopyalama

4. Rüya Yerdeğiştirmesi’nin temel özelliği nedir?

A) Bilinçli yönlendirme
B) Ruhsal değerlerin yer değiştirmesi
C) Görsel temsil
D) Mantık korunması

5. Rüya yerdeğiştirmesi ile sansür ilişkisi nasıldır?

A) Sansürü kaldırır
B) Bağımsızdır
C) Sansürün çarpıtma işlevine hizmet eder
D) İlişkisizdir

6. Rüyalar mantıksal bağları nasıl temsil eder?

A) Açıkça sembolleştirir
B) Büyük ölçüde göz ardı eder
C) Kronolojik sıralar
D) Uyanık yargıyla açıklar

7. Rüyalar karşıtlıkları nasıl ifade eder?

A) Birleştirir veya aynı şey gibi gösterir
B) Her zaman “hayır” der
C) Mantıksal çözer
D) Yok sayar

8. “Botanik” ve “Monograf” neden rüyaya girmiştir?

A) Tesadüf
B) Anlamsızlık
C) Çok bağlantılı düğüm noktaları
D) Sadece arzu

9. Rüya çalışmasının görsel temsile dönüşme amacı nedir?

A) Karmaşıklık
B) Bastırma
C) Yoğunlaşma, sansür ve temsil
D) Anlamsızlık

10. Eşik sembolizmi neyi temsil edebilir?

A) Sınıf geçişi
B) Uyanma süreci
C) Yerdeğiştirme
D) Yeni fikir

 

11. Rüya yorumunda sembolik ögeler nasıl çözülür?

A) Anlamsız sayılır
B) Yorumcu bilgisi + çağrışım
C) Başka rüya
D) Geçmiş yok sayılır

12. İğdiş sembolizmi hangi örneklerle temsil edilir?

A) Sivri nesneler
B) Kellik, saç kesimi, diş düşmesi
C) Su
D) Kutu

13. Odalar ve kaplar neyi sembolize eder?

A) Güç
B) Erkeklik
C) Kadın / rahim
D) Dekor

14. Bismarck rüyasında kamçının uzaması neyi simgeler?

A) Güç
B) Fallik sembolizm
C) Yolculuk
D) Dilek

15. Rüyalardaki saçmalık neyi temsil eder?

A) Bozukluk
B) Eleştiri / alay
C) Uykusuzluk
D) Anlamsızlık

16. Rüyalardaki sayılar hakkında sonuç nedir?

A) Doğru hesap
B) Gönderme niteliğinde kullanım
C) Kehanet
D) Anlamsız

17. Duygular ve düşünceler ilişkisi nasıldır?

A) Tam uyum
B) Duygular değişmez
C) Bastırılır
D) Sadece ruh hali

18. İkincil revizyonun işlevi nedir?

A) Bastırma
B) Tutarlı hale getirme
C) Görsel yapma
D) Unutma

19. Maury’nin giyotin rüyası neyi gösterir?

A) Gerçek zaman
B) Kısa sürede uzun içerik
C) Uyanma anı
D) Rastgelelik

20. Rüyaların unutulmasının nedeni nedir?

A) Bellek hatası
B) Dikkatsizlik
C) Ruhsal direnme
D) Karmaşıklık

21. Küçük rüya ögeleri neden önemlidir?

A) Önemsiz
B) Direnme ve gizli içeriğe işaret
C) Estetik
D) Uyanık yansıma

 

22. Gerileme nedir?

A) Algıdan harekete
B) Düşüncenin algıya dönüşmesi
C) Bilinç
D) Mantık

23. Gerilemenin etkisi nedir?

A) Mantığı güçlendirir
B) Yeni mantık kurar
C) Dokuyu indirger, mantığı zayıflatır
D) Yaş belirtir

24. Günün kalıntıları ne yapar?

A) Ana güç
B) Bilinçdışına bağlantı sağlar
C) Rastgele
D) Girmez

25. Rüyanın temel arzusu nereden gelir?

A) Bilinçli arzu
B) Çocukluk bilinçdışı arzu
C) Dış uyaran
D) Fiziksel ihtiyaç

26. Yanan çocuk rüyasında baba neden uyanmaz?

A) Daha hoş
B) Uykuyu uzatan arzu
C) Baskın bilinçdışı
D) Gerçeklik sanma

27. Rüya görmenin işlevi nedir?

A) Emniyet valfi
B) Rastgele
C) Çözüm
D) Engelleme

28. Ceza rüyası nedir?

A) Dış kaynaklı
B) Bastırılmış arzu nedeniyle cezalandırma
C) Hoş
D) Bilinçli

29. Bilinçdışı – Önbilinç farkı nedir?

A) Fizyolojik / zihinsel
B) Bilinçdışı kapalı, önbilinç sansür sonrası erişir
C) Aynı
D) Daha az değerli

30. “Rüyaların Yorumu”nun temel katkısı nedir?

A) Estetik
B) Bilinçdışına giden ana yolu açması
C) Kehanet
D) Fizyoloji

 

CEVAPLAR:

1-C, 2-C, 3-B, 4-B, 5-C, 6-B, 7-A, 8-C, 9-C, 10-B,
11-B, 12-B, 13-C, 14-B, 15-B, 16-B, 17-B, 18-B, 19-B, 20-C,
21-B, 22-B, 23-C, 24-B, 25-B, 26-B, 27-A, 28-B, 29-B, 30-B

 

Ekmeğimi Kazanırken Kitabı İle İlgili Test Soruları Ve Cevapları

 

Ekmeğimi  Kazanırken Kitabı İle İlgili Test Soruları Ve Cevapları


1. Ekmeğimi Kazanırken kitabının yazarı kimdir?

A) Mark Twain

B) Dostoyevski

C) Tolstoy

D) Maksim Gorki

 

2.Anlatıcı, dedesi tarafından 'Var git insanların arasına karış...' sözleriyle dünyaya salındıktan sonra ilk olarak hangi işte çırak olarak çalışmaya başlamıştır?

A) Bulaşıkçı
B) Kuş yakalayıcısı
C) İkonografi atölyesi çırağı
D) Ayakkabı dükkanında çırak

 

3. Anlatıcı, ayakkabı dükkanındaki patronu tarafından neden azarlanmıştır?

A) Müşteriye karşı saygısız davrandığı için
B) Mağazanın camını kırdığı için
C) Mağazadan ayakkabı çaldığı için
D) Patrona hakaret ettiği için

 

4. Ayakkabı dükkanındaki kuzeni Saşa Yakovlev'in patron tarafından sık sık uyarılma nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Müşterilere karşı kaba davranması
B) Hırsızlık yapması
C) Gözlerini belertmesi ve tos vuracak gibi durması
D) İşleri yavaş yapması

 

5 Aşçı kadın ile anlatıcı arasındaki ilişki hakkında aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

A) Aşçı kadın, anlatıcıyı sürekli azarlardı ancak ona içten bir şefkat de gösterirdi.
B) Aşçı kadın, anlatıcıya hep düşmanca davrandı ve ona hiç iyi yüz göstermedi.
C) Aşçı kadın, anlatıcının Saşa ile iyi geçinmesini sağlamaya çalıştı.
D) Aşçı kadın, anlatıcının kitap okumasına destek oldu.


 

6. Anlatıcının hastaneye kaldırılma nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Patrondan dayak yemesi
B) Sokakta bir kavgada yaralanması
C) Kaynar çorbayı üzerine dökerek ellerini haşlaması
D) Uyuz hastalığından dolayı enfeksiyon kapması

 

7. Ninemin sadaka dağıtma yöntemi ve felsefesi hakkında aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

A) İnsanların iyiliği için Tanrı'ya yakararak, gizlice ve kimseye göstermeden yoksul evlerinin pencerelerine sadaka bırakırdı.
B) Açıkça dilenir, topladığı paraları yoksullara dağıtırdı.
C) Zenginlerden aldığı parayı yoksullara, kendini Tanrı'nın elçisi gibi göstererek dağıtırdı.
D) Sadece tanıdığı yoksullara yardım eder, diğerlerini görmezden gelirdi.

 

8. Lyudmila'nın babası Yevseyenko'nun en belirgin özelliklerinden biri aşağıdakilerden hangisidir?

A) Çocuklarını sürekli dövmesi
B) Çok konuşan ve neşeli bir adam olması
C) Armonika çalması ve kadınların ilgisini çekmesi
D) Sürekli olarak dini vaazlar vermesi

 

9. Anlatıcının ikonografi atölyesinde çalıştığı dönemde, meslektaşları arasında "Hamamböceği" lakabıyla anılan kişi kimdir?

A) Ustabaşı İvan Larionoviç
B) Ayyaş kakmacı Gogolev
C) Şaşı gözlü marangoz Panfil
D) Dükkan tezgahtarı

 

10. Anlatıcının babası, otobiyografik üçlemenin ilk kitabı olan "Çocukluğum"un sonunda anlatıcıya ne öğütlemiştir?

A) "Git okula, oku ve iyi bir meslek edin."
B) "Var git insanların arasına karış, hayatı öğren."
C) "Evden uzak dur, yalnız yaşamayı öğren."
D) "Paraya önem ver, zengin ol."

 

11. Anlatıcı, gemideki aşçı Smuriy'nin kendisine okumasını tavsiye ettiği en önemli kitaplardan biri olarak neyi belirtir?

A) "Umbrakulda Yıldız Işıkları"
B) "Korkunç İntikam"
C) "Taras Bulba"
D) "İvanhoe"

 

12. Anlatıcı, ikonografi atölyesinde çalıştığı dönemde Jiharev'in ayyaşlık nöbetlerinin nasıl başladığını açıklar?

A) Her zaman sabahları körkütük sarhoş gelirdi.
B) Bir pusula yazıp Pavel'le bir yere gönderdikten sonra hamama gideceğini söyleyerek başlardı.
C) Akşamları gizlice votka içerek başlardı.
D) Çalışmayı bitirince hemen meyhaneye koşardı.


 

13. Anlatıcı, Rus yazarlarını okumayı neden daha çok sevdiğini belirtir?

A) Anlaşılmaz ve karmaşık konuları işledikleri için.
B) Onlarda her zaman bildik, kederli bir şeyler duyumsadığı için.
C) Hayal gücünü geliştirdiği ve fantastik öğeler içerdiği için.
D) Gerçek hayattan tamamen kopuk, başka dünyaları anlattığı için.

 

14. Makastarın karısına göre "nihilist" kelimesinin anlamı nedir?

A) Tavukları bakışlarıyla öldürebilecek denli zehirli biri.
B) Kiliseye gitmeyen, Tanrı'ya inanmayan biri.
C) Kitap okumayı seven, entelektüel biri.
D) Sosyalist gerçekçi yaklaşıma sahip bir yazar.

 

15. Anlatıcının babası ve annesi kimler tarafından büyütülmüştür?

A) Babası annesi tarafından, annesi dedesi tarafından.
B) Dedesi tarafından büyütülmüştür.
C) Anneanne ve dedesi tarafından büyütülmüştür.
D) Babası ve annesi tarafından büyütülmüştür.

 

16. Aşçı Smuriy'nin votka içme alışkanlığı hakkında aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

A) Çok içer ama hiç sarhoş olmazdı.
B) Genellikle sadece akşamları içerdi.
C) İçince agresifleşirdi.
D) Votkayı sevmez, sadece bira içerdi.

 

17. Pyotr Vasilyev'in eski din bilgisi ve tartışmalardaki yeteneği hakkında aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

A) Yalnızca eski kitapları bilir, yeni dini tartışmalardan uzak dururdu.
B) Ortodoksluk tarihine ilişkin derin bilgisiyle papazları bile şaşırtır, tartışmalarda üstün gelirdi.
C) Dini konularda bilgisizdi ve tartışmalara katılmazdı.
D) Sadece eski tasvirler hakkında bilgi sahibiydi, kitaplar konusunda yetersizdi.

18. Anlatıcının, hayatın "alçaklık, iğrenç bir yaşam sürüyoruz" olduğu düşüncesine ulaşmasında etkili olan temel gözlem nedir?

A) Yoksulluk ve açlık nedeniyle insanların hırsızlık yapması.
B) İnsanların birbirlerine karşı acımasızca alay etmesi, aşağılaması ve gereksiz kötülükler yapması.
C) Doğal afetler ve hastalıklar karşısındaki çaresizlik.
D) Zenginlerin yoksullara yardım etmemesi.

 

19. Anlatıcıya göre, "Kumru gibiydi: tertemiz." ifadesiyle tarif edilen karakter kimdir?

A) Kraliçe Margot
B) Ninem
C) Lyudmila
D) Natalya Kozlovskaya

 

20. Anlatıcının üvey babası hakkında aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

A) Patronların ailesi tarafından çok sevilen ve saygı duyulan biriydi.
B) Okumayı sever, sürekli kitaplardan alıntılar yapardı.
C) Verem hastasıydı, ancak hastalığına rağmen dürüst ve sakin bir adamdı.
D) Oldukça neşeli ve şaka yapmayı seven bir karaktere sahipti.


Cevaplar:
1-D 2-D 3-B 4-C 5-A 6-C 7-A 8-C 9-D 10-B 11-C 12-B 13-B 14-A 15-C 16-A 17-B 18-B 19-C 20-C