Bir Elin Nesi Var , İki Elin Sesi Var Atasözü İle İlgili Kompozisyon

Bir Elin Nesi Var , İki Elin Sesi Var Atasözü İle İlgili Kompozisyon

İnsan tek başına bir işi yapmaya çalıştığında çok zaman ve çaba harcar . Aynı işi başkaları ile birlikte yaptığında aynı işin daha çabuk ve daha az yorularak bittiğini görür . Bu yüzden atalarımız " Bir elin nesi var, iki elin sesi var" demişlerdir .

       Köylerde geçmişten günümüze kadar varlığını devam ettiren çok güzel bir uygulama vardır . “İmece” adı verilen  bu gelenek köyde kimin bir işi varsa tüm köy halkının birlikte bu işi , el birliğiyle yapması demektir . Bu uygulama sayesinde insanlar hem zamandan tasarruf ederler hem de yardımlaşmanın toplumsal gücünü ve huzurunu tatmış olurlar . İşler kısa sürede biterken beraber çalışan birlikte emek veren , iletişim kuran insanlar arasında dostluk ve arkadaşlık bağları kuvvetlenir . “bir elin nesi var iki elin sesi var” atasözü yardımlaşma ve dayanışma içerisinde hareket edildiği zaman işlerin çok daha kolay ve kısa zamanda yapılabileceğini ifade etmektedir . Tek başına hareket edenler hem daha fazla yorulur ve yıpranır hem de grup ile hareket etmenin kazandırdığı tecrübelerden yararlanamaz . Birlikte iş yapan insanlar sorunlar karşısında yardımlaşır ve fikir alışverişi yaparak çabucak sorunlarını çözer .

       “Birlikten kuvvet doğar” atasözünü çoğumuz duymuşuzdur. Bir insan tek başına yüz kiloluk ağırlığın altında ezilir fakat  birkaç kişi için yüz kiloluk ağırlık fazla sorun oluşturmaz. Bu yüzden yaptığımız işlerde yardımlaşma ve dayanışmanın önemini anlayarak hareket etmek yaşamımızı her açıdan rahatlatacaktır.


3 yorum:

Deneme