Gün Doğmadan Neler Doğar Atasözü İle İlgili Kompozisyon

Gün Doğmadan Neler Doğar Atasözü İle İlgili Kompozisyon

Umut ve umutsuzluk bu hayatta devamlı yüzleştiğimiz duygulardır. Kimi zaman umudumuzu yitirir hayata küseriz, kimi zamanda küçük bir umut ışığı bile bize sabretme gücü verir. Her şeyin daha bitmediğini görür ve umutla bekleriz.Atasözleri toplumların yaşama bakış biçimlerinin en net yansımalarıdır. “Gün doğmadan neler doğar” atasözü de Türk milletinin olumsuzluklar karşısında umudunu yitirmediğinin, pes ederek olacakları beklemek yerine hep bir çıkış yolu aradığının çok güzel bir ifadesidir.

Çağımızın en büyük sorunlarından biri ümitsizlik ve en küçük sıkıntılar karşısında hayata küserek kabuğuna çekilmektir. Günümüz insanı gittikçe daha hırslı hale gelmesine rağmen, bir o kadar da yenilmişliği kabullenir oldu. Oysaki bizim kültürümüz yüzyıllar boyu bizlere “çıkmadık candan umut kesilmez” diye öğüt verdi. Zora gelen insanlar hemen pes eder ve teslim olur. Amacı olan, hedefini belirlemiş insanlar ise yaşadıkları zorlukların mutlaka geçeceğine inanarak kendini sağlam tutmasını bilir. Dedelerimizden, ninelerimizden “sabah ola hayrola” sözünü çok sık duymuşuzdur. Bu söz günümüzde pak kullanılmaz oldu. Umudu kesilmezdi çünkü onların; nasıl ki rahat zamanlar varsa sıkıntılı zamanlarında olacağını bilir ve geçeceğine inanırlardı.

Depresyon, sıkıntı, cinnet gibi kavramlar son yüzyılda ortaya çıkmaya başladı. Tesadüf müdür bilinmez ama aynı yüzyılda “sabah ola hayrola!”, “Allahtan umut kesilmez” gibi atalarımızın yaşam biçimini yansıtan sözler az kullanılır oldu. Çünkü bir sözü kullanabilmek için o söze ve o sözün doğduğu kültüre inanmak gerekir.

Bugün bu atasözlerimizin yerine “ maç doksan dakika” gibi sığ sözlerle kendimizi avutmaya çalışıyoruz ama nafile. Çünkü kullandığımız sözlerde derinlik olmayınca yaşadıklarımızı hafifletemiyor. Unutmamak gerekir ki “ Allahtan umut kesilmez “ sözü çok şey ifade eder ve bize kuvvet verir. İnanarak dilimizden dökülen bu söz kuvvetimize kuvvet katar.


0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme