Derdini Marko Paşa'ya Anlat Deyiminin Ortaya Çıkış Hikayesi

Derdini Marko Paşa'ya Anlat Deyiminin Ortaya Çıkış Hikayesi

Derdini Marko paşa'ya anlat deyiminin ortaya çıkış hikayesini anlatmadan önce isterseniz bu deyimin ne anlama geldiğinden kısaca bahsedelim . Bu deyimimiz " derdini bana boşuna anlatma , git seni dinleyecek birini bul ona anlat " anlamına gelmektedir . Şimdi kısaca bu deyim nasıl ortaya çıkmış hikayesini anlatalım isterseniz :

Sultan Abdülaziz döneminde ünlü bir Rum hekim yaşarmış ve bu hekimin adı Narko Paşa'ymış . Devletin çeşitli kademelerinde de görev almış olan bu Rum hekimi kısa zamanda halk arasında da çok sevilen ve ünlenmiş birisi haline gelir . Çok sevilmesinin en önemli nedeni ise kendisine gelen hastaları bıkmadan dinlemesi hiç kimseyi başından atmamasıymış . Fakat zamanla artık sadece hastalık dinleyen biri değil , herkesin ne derdi varsa gelip anlattığı biri haline gelmiş .

Gelenleri boş göndermeye gönlü razı olmayan ama alinden de bir şey gelmeyeceğini söyleyemeyen Morko Paşa karşısındakini dinler , dinler " anladım , anladım ama ne ? " dermiş . Karşısındaki baştan her şeyi anlatır yine aynı cevabı alır , bir kez daha anlatır yine aynı cevabı alınca bıkar ve gidermiş . Kısa sürede Marko Paşa artık hiçbir soruna çözüm bulalası ile tanınır olmuş . İşte zamanla insanlar çözüm bulamayacaklarını anladıkları konularla karşılaşınca " git derdini Marko Paşa'ya anlat" diyerek konuyu kapatır olmuşlar .

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme