Engelli İnsanların Hayatlarını Kolaylaştırmak İçin Neler Yapılmalıdır ? Bu Konu İle İlgili Bir Kompozisyon Yazınız .

Engelli İnsanların Hayatlarını Kolaylaştırmak İçin Neler Yapılmalıdır ? Bu Konu İle İlgili Bir Kompozisyon Yazınız .

Hayata nasıl geleceğimiz  ya da sağlıklı olup olmayacağımız bizim elimizde olan bir durum değildir .  Çünkü kimi insanlar doğuştan engelli , kimileri de sonradan engelli kalabilir. Bu da asla yadırganacak bir durum değildir. Çünkü insanız ve insan olanın başına da her şey gelebilir. Doğduktan sonra ise başımıza neler geleceği, engelli olup olmayacağımız da bizim elimizde olan bir durum değildir. Sadece engelli olan kardeşimiz  engelli  değildir, çünkü engelli olmayan kişi ya da kişiler de sonradan geçirilen yaşantılar sonucunda (tarik kazası, felç geçirme ve bir kısım hastalıklar vb.) engelli olabilir. Çünkü hayatın ileride ya da şu an başımıza neler getireceğini bilemeyiz. Bu hayatta insana, insanlığa  en çok gereksinim duyanlardan biri de mutlaka engelli insanlar,  o duygusal , estetik duyguları olan, çoklu zekaya sahip olan,  mükemmel işler ortaya çıkaran kardeşlerimiz, arkadaşlarımız, yakınlarımız olacaktır. Çünkü onların bize çok ihtiyacı vardır .

Engelli olan her kim olursa olsun mutlaka onlar için elimizden gelenin en iyisini  yapmaya çalışmalıyız. Onlar için her türlü sorumluluğu üstlenmeliyiz ve bunu bir insanlık görevi olarak görmeliyiz. Engelli insanların günlük yaşamlarını kolaylaştırmak için ise bize düşen görevler şunlar olmalıdır.  Sevgili gençler, yetişkinler! En basidinden karşıdan karşıya geçmekte zorlanan görme engelli bir  kardeşimize yardım etmeye çalışmalı ve ona bu yardıma ihtiyacı olup olmadığını kibar bir şekilde ifade etmeliyiz. Eğer bizim teklifimizi kabul ederse ona seve seve yardım etmeliyiz. Çünkü ben engelli olsun ya da olmasın yardıma muhtaç olan her kimse ona yardım etmeyi bir insanlık  görevi olarak bilirim ve onurlu olan bir insana da bu yaklaşım tarzı yakışır elbette. Yine işitme, konuşma vb. engeli olan kişilere de her türlü yardımı sağlamaya çalışmalıyız.  Yine baktığımızda şehrin  kalabalığında en çok onlar bize ihtiyaç duyar. Belediye otobüsüne binen ve engelli aracı ile otobüse binmeye çalışan kardeşimizin aracını otbüsün içine koymaya yardım etmeliyiz ve onların işlerini kolaylaştırmalıyız. Engelli insanların normal insanlardan farkı yoktur. Ona acır gibi bakmamalı,  onu basit görüyormuş gibi onu üzecek konuşmalardan da mutlaka kaçınmalıyız. Yani onlara, onların  büyük başarılara imza atacağına inanmalı ve güvenmeliyiz. Zaten onlar bizden bu  duyguları alırlarsa çok büyük başarılar da elde ederler. Bugün görüyoruz ki engelli olan gençlerimiz, kızlarımız, yetişkinlerimiz artık teknolojinin de getirdiği faydalardan yararlanarak çok büyük başarılara imza atıyorlar. Eğitimde, sanatta, sporda, kamuda, bilişim sektöründe, bankacılık sektöründe, müzikte , ekonomide vb. alanlarda o kadar güzel işler ortaya çıkarıyorlar ve o kadar  güzel başarılar elde ediyorlar ki bunu görünce toplum olarak çok mutlu oluyoruz ve onların bizim canımızdan bir parça olduğu hissine kapılıyoruz. Çünkü o kardeşlerimiz, arkadaşlarımız, eşimiz, dostumuz benim için candır, değerlidir, değerlimizdir. Türk toplumuna baktığımda ise yani benim yüce milletime baktığımda engelli olan her kim olursa olsun o kadar duyarlıdır ki bunu söylemekten de kendimi alıkoymayacağım. Ama bazen kendini bilmez bir kesim oluyor ve toplum bu tiplere de, gerekli dersi çok güzel şekilde veriyor.


Arkadaşlar engelli olan kişilerin yerine kendimizi mutlaka koymalıyız, empati kurma becerisine sahip olmalıyız ve onların yaşadıkları zorlukları anlayarak onlara daha sevgi ile, saygı ile yaklaşmalı ve  bağlanmalıyız. Bazen onlar çok hassas olabilir, lütfen bu durumda onlara kırılmayın, onları dinleyin, bekleyin ve onları , o  can kardeşlerimizi koşulsuz sevin. İşte o zaman onların günlük yaşamda yapamayacakları   iş kalmaz.  Yine engelli kardeşlerimiz için şunları yapmalıyız. Binaların girişleri engelli kardeşlerimiz için uygun hale getirilmelidir, araç kullanabilen engelliler için devlet tarafından her türlü kolaylık sağlanmalı ve onların konforu düşünülmelidir, çalışmak isteyen engelliler için istihdam olanakları yaratılmalı ve onların bu talepleri muhakkak yerine getirilmelidir, kaldırımlara araç park edilmemelidir, onlar için eğitim olanakları artırılmalıdır, tedavileri için gerekli masraflar devlet tarafından sağlanmalıdır ve zaten tüm bunları da devlet elinden geldiğinde yapmaya çalışmakta ve engelli kardeşlerimize de güzel bir gelecek sağlanmaya çalışılmaktadır. 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme