Bilginin Ahlakı Var Mıdır? Konusu İle İlgili Kompozisyon Yazınız.


Bilginin Ahlakı Var Mıdır? Konusu  İle İlgili Kompozisyon Yazınız.

Bilginin ahlakı  elbette vardır .  Bunu iki açıdan inceleyebiliriz : Birincisine baktığımızda  bilgi eğer  insanlığa  faydalı olarak kullanılırsa faydalıdır . Bilgi insanlığa  zarar veriyorsa , insanlığı yok ediyorsa zararlıdır . Örneğin ; atom bombasının   bir ülkeye atılması ve o ülke insanlarının  kimilerinin ölmesi , kimilerinin sakat  kalması sonucunda  bilgi ahlaklı olmuyor ne yazık ki .

Çünkü bilgi yani  bilim, fen insanlığa katkı sağlamalıdır .   Başka bir örnekte şunu da verebiliriz : Uçak  insanlara büyük hizmet eder . Çünkü uçak ile ulaşımda  gitmek istediğimiz yere güvenilir ve daha kısa bir sürede gidebiliriz . Fakat uçak bir  masum insanların üzerine bomba yağdırırsa burada bilgi kirli olur , ahlaksız  olur . İkinci  bakış açısı ise şudur : Başkalarının yazdığı , emek ettiği eserleri çalmak , kendininmiş gibi göstermek  ya da bir eserin   korsanının satılmasında da bilgi kirliği vardır . Yani burada bilgi ahlakı yoktur . Bilgi  iyi   bir amaca hizmet etmeli , insanlığa büyük katkılar sağlamalıdır .

İşte böyle olduğu zaman  bilginin ahlakı olur ve bilgi kötü amaçla kullanılmamış olur . Bunun için de bilginin ahlakı vardır .

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme