Hacivat Ve Karagöz Oyunları Hakkında Bilgi


Hacivat   Ve Karagöz Oyunları Hakkında Araştırma Yapınız.

Hacivat ve Karagöz  oyunları  Türk toplumunda ve kültüründe önemli bir yere sahiptir. Çünkü bizim tiyatromuzun en önemli parçası Hacivat Ve Karagöz  oyunlarıdır. Hacivat ve Karagöz  hakkında  edilen bilgiler ise şöyledir:  Hacivat ve Karagöz, Osmanlı Devleti hükümdarı Orhan Bey zamanında  Bursa’da yapılan  bir camide işçilik yapmış kimselerdir. Hacivat ve Karagöz arasında  olan nükteli  atışmalar diğer çalışan işçileri oyaladığı için  Orhan Bey ‘in emri ile öldürtülmüşlerdir.

Hacivat ve Karagöz oyunu bir gölge oyunudur. Hacivat’ın kişisel özellikleri şunlardır: Gösteriş yapmaya meraklı,  bilgilidir;  kişisel çıkarlarını ön planda tutan biridir. Karagöz ise zeki ve  Hacivat’a takılmayı seven biridir. Karagöz tam bir halk adamıdır. Hacivat’ın söylediklerini anlamaz ya da anlamamayı tercih eder. Bunun için de onun söylediği kelimeleri yanlış söyler ve Hacivat’ı   sinirlendirir. Çünkü Hacivat Türkçe dil kuralları ile yabancı sözcükler konuşmaya çalışan biridir. Bunun için Karagöz onunla alay eder ve ortaya nüktedan konuşmalar çıkar. Karagöz dobra ve  patavatsız biri olarak bilinir. Karagöz çoğu zaman işsiz olduğu için  hep geçim derdinde olur. Hacivat ve Karagöz oyununun konusu   toplumun ihtiyaçlarına  göre değişir.

Bu oyun ışıklandırma yapılarak gerçekleşir.  Hacivat ve Karagöz oyunlarındaki tipler şunlardır:
* Zenne
* Tuzsuz  Deli Bekir
* Çelebi
* Rumelili
* Kayserili
* Ermeni
* Yahudi
* Zenci
* Efe
* Matiz
* Beberuhi
* Ak Arap
* Acem
* Kürt
* Arnavut
* Bolulu
* Laz
* Tiryaki gibi tipler vardır.

Karagöz ve Hacivat oyununda taklitler ve  karşılıklı  konuşmalar vardır. Karagöz oynatıcısına ise  hayalbaz, hayali denir. Hacivat ve  Karagöz oyunu  geleneksel oyunlarımızdandır ve bu oyun yıllarca devam etmiş ve etmeye de devam edecektir.

10 yorum:

Deneme