Coronavirüsün Sosyal Yaşama Etkileri Nelerdir Konulu Kompozisyon Yazınız.


Coronavirüsün  Sosyal Yaşama Etkileri Nelerdir Konulu Kompozisyon Yazınız.

İlk olarak Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve daha sonra dünya ülkelerinin çoğuna yayılan coronavirüs  ( Covid- 19) insanların sosyal yaşamına  etki etmeye başlamıştır. Bu etki,   virüs var olduğu süre  de devam edecektir.  İnsanlar  evlerine kapanmak zorunda kalmış ve  dışarıya çöp dökmek bile lüks olmuştur bu dönemde.  Basit bir virüs dünyadaki düzeni  alt üst etmiş ve en güçlü ülkeler bile bu durumdan  olumsuz etkilenmiştir. 
Çoğu Avrupa ülkesi bu virüs sonucunda   sağlık sisteminde çok büyük sorunlarla karşılaşmış ve  maske bile bulamayacak duruma gelmişlerdir.

   Zenginler de eve kapandı, fakirler de eve kapandı.  Büyük şirketler maddi anlamda büyük sıkıntıya düştü. İşten çıkarmalar başladı. Bundan asıl etkilenen ise elbette maddi durumu olmayan kimseler olmuştur. İşten çıkarılan, evine ekmek götüremeyen analar, babalar çocuklarının karnını doyuramamanın verdiği acı ile zor duruma düşmüştür .  Herhangi bir güvencesi olmayan, asgari ücretle yaşama tutunmaya çalışan kişiler zaten zar zor geçinirken bu süreçte   yaşam onlar için daha da zorlu bir sürece dönüşmüştür. Ekmek bile  alamayan, çok sıkıntılı  günler yaşayan  kişiler olmuştur. İşte maddi durumu olmayan kimseler  korona döneminde çok  zorluklar çekmişlerdir ve onların bu çileleri de hala devam etmektedir  Yine baktığımızda sosyal hayatımız  da  olumsuz yönde etkilenmeye başlamıştır.   Arkadaşlarımızdan, komşularımızdan, iş arkadaşlarımızdan uzak kaldık.  Herkes evine kapandı ve psikolojik anlamda insanlar kendilerini kötü hissetmeye başladılar. Bu da hepimizi olumsuz yönde etkilemekte ve bu etki de devam edeceğe benzemektedir. Çocuklar dışarı çıkamamakta, yaşlılar  dışarı çıkamamakta ve böylece onlar için acı bir deneyim yaşanmış olmaktadır. Özellikle de çocukları evde tutmak çok zor olmakta ve bir an önce bu salgının son bulması ümit edilmektedir. Her ne kadar sosyal yaşam  bu süreçte olumsuz etkilense de herkes evine kapalı olduğu için doğa temizlenmeye başlamış ve hatta doğa kendini yenilemeye başlamıştır.  Sanayi durduğu için, işler aksadığı için doğa da bu süreçte temizlenmeye başlamıştır. Bu da  olumlu bir sonuçtur. Çoğu kişi işten çıkarılmak zorunda kalmıştır ve işsiz olduğu için bu da kişilerin  psikolojik ve sosyal yaşamına olumsuz yönde etki etmiştir. İnsanlar birkaç ay daha evde kalırsa ya şişmanlayacak ya da  açlıktan  daha farklı hastalıklara yakalanacaktır.   Sosyal aktiviteler azalmış ve herkes kendi kabuğuna çekilmiştir bu süreç içinde.  Her ne kadar olumsuz sonuçlar olsa da insanlar bu süreçte aileleri ile daha fazla vakit geçirmeye başlamıştır. Kaybedilen zamanları geri kazanma anı olarak saymalıdırlar bu zorlu günleri de.  Daha çok kitap okunmaya başlamış, daha çok aile içinde iletişimler kurulmaya başlanmıştır. Bu kötü günler inşallah en kısa zamanda sona erer ve işsiz kardeşlerimiz bir an önce işine döner, ülkemiz daha güçlü olur ve daha üretken ve nitelikli kimseler işlerine devam ederek ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam eder.

Ülkemiz aldığı tedbirler şu anda süreci çok başarılı bir şekilde yürütmeye devam edecektir. İnsanlarımız biraz daha sabırlı olursa  inşallah bu süreci başarı ile sonuçlandırırız. Bizim için kendi yaşamlarını tehlikeye atan tüm sağlık çalışanlarımızın da Yüce Allah  yar ve yardımcısı olsun. Onlar olmasa biz  şu anda  çok kötü durumda olabilirdik. Bunun için de sağlık çalışanlarımın kıymetini bilmeliyiz ve onlara gereken değeri fazlası ile vermeliyiz ve onları çok sevmeliyiz. Sağlık çalışanlarına yapılan her türlü şiddete dur demeliyiz ve onlara yapılan hadsizliklere de göz yummamalıyız. 

2 yorum:

  1. bizim kompozisyon ödevimiz vardı çok teşekkür ederim fakat koronavirüsle alakalı başka bir kompozisyon yazısı yazrsanız çok sevinirim

    YanıtlaSil
  2. Naçizane fikrimi belirtmek isterim. Siz yazmışsınız ama, bu süreçte evet herkes eve kapandı ama bu zengin ve fakirin aynı gemide olduğu anlamına gelmiyor ya da zenginliğin bir önemli kalmadı demişsiniz bunu da bir anlamı yok. Bu dönemde en çok zarar gören fakir aileler askeri maaş bile alamayan aileler ki şu aralar Türkiye'nin farklı yerlerinde evine götürecek ekmeği olmadığı için intihar eden babaların sayısı artıyor. Bunlar oluyor. Umarım bu virüsten bir an önce kurtuluruz ama bu söylediklerimde görmek istemediğimiz yada herkesin hayatını kendimizinki gibi saydığımız yada saymak istediğimiz ve çoğunlukla görmezden geldiğimiz gerçekler. Yazınız için teşekkür ederim. Bazı şeyleri acı bir şekilde hatırlattı.

    YanıtlaSil

Deneme