Edebim Elvermez Edepsizlik Edene, Susmak En Güzel Cevap, Edebi Elden Gidene. Yunus Emre’nin Bu Sözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.

 Edebim Elvermez Edepsizlik Edene, Susmak En Güzel Cevap, Edebi Elden Gidene. Yunus Emre’nin Bu Sözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.


İnsan olabilmenin en güzel erdemlerinden biri de edepli olmayı bilmektir. Kişi nerede, nasıl ve ne şekilde davranacağının bilincinde olmalıdır. Edepli insanlar kalbi temiz olan, güzel ahlaklı insanlardır. Böyle insanlar sinirli anlarında bile ağzını bozmayan,  tartıştığı insanlara  karşı bile nezaketini kaybetmeyenlerdir. Utanmayı bilen, çok konuşmaktan, çok bilmişlikten sakınan insanlardır. İnsanı sinir eden, çeşitli jest ve mimikler yaparak karşıdaki kişinin çıldırmasını sağlayan, haya nedir, utanma nedir bilmeyen kimseler ise edepsiz insanlardır. 




Böyle insanlar haksız durumdayken kendilerini haklı çıkarmak için her türlü utanmazlığı  yapan kimselerdir. Böyle insanlarla tartışmaya da girilemez. Çünkü tartışmaya girildiği zaman kendilerini haklı çıkaran ve karşısındaki kişiyi lafları ile, hareketleri ile yerin dibine batıran kötün insanlar edepsizdir. Yunus Emre de edepli olan kişi edepsiz olana karşı kendi kişiliğini, karakterini yerler altına almaması gerektiğini söylemek istememiştir. Edepli olan, terbiyeli olan kişinin güzel ahlakını bozmadan kalitesini bozmadan insan olarak kalması gerektiğini belirtmiştir. Yani edepsiz kişilere karşı sabırlı olmalıyız ve onlara karşı vereceğimiz en güzel cevap ise susmak olmalıdır. 


Sevgiyi, saygıyı hayatımızdan eksik etmemeliyiz. Edepsiz insanların iyi olması için onları güzel davranışlarda bulunmaya davet etmeliyiz. Davetimize kaba bir karşılık buluyorsak da onları kendi hallerine bırakmalıyız.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme