R Harfi İle İlgili Fazla Bilinmeyen Atasözleri ve Anlamları

 R Harfi İle İlgili Fazla Bilinmeyen Atasözleri ve Anlamları


 

Rüzgâr esmeyince yaprak kımıldamaz:   Ağaç yaprakları ve dalları ile bir  bütündür. Ağacın yaprakları ve dalları  ancak rüzgâr estiğinde hareket eder. Burada anlatılmak istenen durum ise  sebepsiz hiçbir şeyin olamayacağıdır.

 



Rüzgârın önüne düşmeyen yorulur:   İnsan rüzgâr estiği zaman ona direnemez ve  yürümesine son veriri. Atasözümüzde verilmek istenen mesaj da şudur: Kanunlara uymayıp karşı çıkanlar kendi kendilerine zarar verip kendi kendilerini yıpratırlar.

 

Rençber  kırk yılda, tüccar kırk günde:  Çitçilerimiz, alın teri ile emek eden, eli öpülesi çalışanlarımız yıl boyunca ürünü için emek eder, alın teri döker ama yaptığı emeğin karşılığını hakkı ile alamaz. Tüccar ise  ticaret yaptığı için çiftçiden aldığı ürünü başka yerlere misli ile satar ve kazanan elbette çiftçi değil tüccar olur. Yani ticaret eden kazanır.  İşte bunun için de çeşitli iş kolları arasında  gelir dengesi sağlanmaya çalışılmalıdır.

 

Rüzgâra tüküren, kendine tükürür:  Rüzgâra doğru tükürdüğümüz zaman o tükürük geri bize gelir. Bu atasözünde anlatılmak istenen ise bizden güçlü kişiler ile uğraşıp zararlı çıkmamamız gerektiğidir.

 

Rüşvet kapıdan girince, insaf bacadan çıkar:  Rüşvet alan kimse de acıma duygusu bulunmaz. Hayatımızda asla böylesi kötü işlere karışmamalıyız. Kimseye rüşvet de vermemeliyiz, kimseden rüşvet de almamalıyız.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme