Çevrenizdeki İnsanların En Çok Tercih Ettiği İçeceklerle İlgili Aldığınız Notlardan Yola çıkarak Konuşma Yapınız. Konuşmanızı Görsellerle Destekleyiniz.

 Çevrenizdeki İnsanların En Çok Tercih Ettiği İçeceklerle İlgili Aldığınız Notlardan Yola çıkarak Konuşma Yapınız. Konuşmanızı Görsellerle  Destekleyiniz.

 

Sevgili öğretmenim ve değerli sınıf  arkadaşlarım. Bugün sizlere bizim toplumumuzda yani Türk Toplumunda en çok içilen içeceklerden bahsedeceğim. Hepinizin de bildiği gibi hemen hemen bizim toplumda çayı, ayranı sevmeyen yok gibidir . Çay ve  ayran bizim milli içeceğimiz haline gelmiş lezzetli içeceklerdir. Mesela çayı kimi üç şekerli içer, kimi dört şekerli, kimisi de çaya şeker dahi katmadan sadece çayın tadını almak için çay içer. Sabah çayı, beş çayı, misafire hazırlanan çay, iş arasında içilen bir bardak çay, sohbet çayı, kahvehanede içilen  arkadaşların tavla oynarken içtiği çay ve daha bunu çok sayıda örnekle çoğaltabiliriz.

 

Çay bizim için sohbettir, sevgidir, ortak bir çalışmada buluşma, bir derdi olanın derdini çözmede büyük bir nimettir çay. Akşam babanın yorgun argın evine girerken eşine söylediği ilk cümle seni seviyorum hayatım yerine hadi bir  tavşan kanı gibi çay demle de günün yorgunluğunu atalım canım olur. Eee biz de çay aşktır aynı zamanda ve sevgidir elbette.

 

 

Kıymetli arkadaşları ayranı unuttum sanmayın sakın! Ayran ah o sıcak havaların başımıza vurduğu anlarda, komşu Ayşe Teyzenin tarlasında ot biçerken sıcaktan bağrı yandığında ağzından çıkan ilk sözcüktür soğuk, buz gibi ayran. Anadolu kelimesinin ilk çıktığı yerdir ayran. Askerlerin doldur ana, ana dolu, doldur ana, ana doldur derken bugünkü memleketimizin adının çıkmasının sebebidir ayran. Etli pidenin yanında mis gibi içilen içecektir.

 

 Sarmaların, dolmaların, böreklerin, tatlıların yanında milletimizin en yaygın içeceğidir ayran. Hele de bir de kurban bayramında kavurmalar yendikten sonra kana kana içilen ve insanın içini ferahlatan mucizedir ayran.





İşte sevgili öğretmenim ve değerli arkadaşlarım!

Çayı ve ayranı size anlatsam  sürem yetmez. Çay ve ayranın nice hikayeleri vardır bizim kültürümüzde. Çay ve ayran bizim en değerli ve en leziz içeceklerimizdendir. Onun için bizler çay ve ayrandan vazgeçemeyiz. Beni sabırla ve ilgi ile dineldiğiniz için hepinize teşekkür ederim, sevgimi ve saygımız sizlere arz ederim.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme