“İyilik Et Denize At, Balık Bilmezse Halik Bilir.” Atasözünü Açıklayınız.

 “İyilik Et Denize At, Balık Bilmezse Halik Bilir.” Atasözünü Açıklayınız.

 

İyi insanlar iyi olarak kalmaya devam ettiği sürece, yüreklerindeki o muhteşem güzel duyguları dışa vurdukları zaman ve insanlığa güzel örnek  oldukları zaman  dünyamız daha da da güzel olmaya devam edecek ve kötülerin kazanmayacağı bir dünya olacaktır. İyilik karşılıksız yapılan bir yardım olmalıdır. Birine iyilik ettiğiniz zaman ondan hemen ya da daha sonra  karşılık beklerseniz bu çıkara dönüşür ve bu durumda iyilik etmemiş olursunuz.


 İyi olan kişi yaptığı iyiliği hiçbir menfaat gözetmeden yaparsa ve elinden geldiği kadar da iyi olmaya devam ederse alemlerin Rabbi olan Yüce Allah bunu görür ve o kişinin işlerini rast getirir. Bazen yapılan iyiliklere karşı öyle vefasızlıklar görürüz ki neye uğradığımızı şaşırırız. Elbette karşılığında iyilik beklemeyiz ama iyilik yaptığımız kişilerin de en azından kötülük yapmamasını bekleriz ve bu da en doğal hakkımızdır. İnsan sonucu her ne olursa olsun her zaman iyilikten yana olmaya devam etmeli ve iyi olanların her zaman kazanamasa da Allah katında kazandığı bilinmeli ve önemli olan Allah’ın katında değerli olmak ve iyi olmaya devam edebilmektir.

İyilik et denize at balık bilmeze Halik bilir sözü de buradan gelmektedir. Sen iyi olmaya devam et muhakkak o iyiliğinin karşılığını hem bu dünyada alacaksındır hem de öteki dünyada alacaksındır. İyilikten bir şey kaybetmeyiz belki gönlümüz yara alır, insanlara güvenimiz azalır ve hayata karşı daha da kırgın olabiliriz ama kötü bir insan olarak hayatımıza da devam etmemiş oluruz. Bir zaman sonra o kırgınlıkların da hepsi geçer ama yapılan iyilik ise asla unutulmaz ve size kötülük yapan kişi de yaptıklarından er geç pişman olmaya başlar.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme