“Er Adıyla, Deve Havuduyla Söylenir.” Atasözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.

 “Er Adıyla,  Deve  Havuduyla  Söylenir.” Atasözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.



Yiğit insan yaptığı yiğitliklerle ve adı ile anılır. Devenin de hörgücü büyük olduğu için o da büyüklüğü ile tanınır. Er adıyla, deve havuduyla tanınır atasözü ile anlatılmak istenen de şudur:  İnsan adının anılmasını sağlayacak işlere imza atmalıdır. Yani güzel işler yapmalı, arkasında güzel anılar bırakmalıdır. Yiğit olmak emek ister, yürek ister, cesaret ister. Yiğit insanlar, korkak olmadığı için, başka insanların yararına da iyi şeyler yaptığı için o kişilerin adları asla unutulmaz ve o kişiler hayatta olmasalar bile adları hafızalarımızdan silinmezler.

Örneğin; Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk,  Kurtuluş Savaşı sırasında hayatlarını kaybeden kadın kahramanlarımız, Mehmetçiklerimiz yiğit insanlardır. Ya da iyi bir doktor, iyi bir öğretmen, iyi bir hakim yaptığı işleri korkusuzca ve adam gibi yaptığı için aynı zamanda da bu insanlar yetenekli olduğu için onlar unutulmaz. Bu insanların adları bir okula, bir camiye bile verilebilir ki o insanların bizler için yaptığı fedakarlıklar unutulmasın. 

Er insan adı ile söylenir çünkü o kişinin adı toplum tarafından değer haline gelmiştir, emek olarak, sevgi olarak, fedakarlık olarak görülmektedir. Bizler de elimizden geldiği kadar yiğit insanlar olmalıyız. Hakkın , adaletin yanında durmalıyız, Doğruluktan ve dürüstlükten yana olmalıyız. Adımızın anılmasını sağlayacak işler yapmalıyız.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme