“Eşek Yine Eşektir Atlastan Çulu Olsa.” Atasözü İle İlgili Kompozisyon

 “Eşek Yine Eşektir  Atlastan Çulu Olsa.” Atasözü İle İlgili Kompozisyon


Eşeğin sırtına  atlastan yapılmış çul da konsa  eşek olarak kalmaya devam edecektir. Atlastan çul da ne kadar değerli olursa olsun eşeğin hiçbir şeyini değiştiremez.  İnsan da aynen böyledir. Bir insan üzerine ne kadar güzel kıyafetler giyerse giysin, ne kadar yüksek makamlara gelirse gelsin o insan  eğer ki insan olmayı başaramamışsa, sevgiden, merhametten ve yardımsever olmaktan yoksunsa o insanın zengin olması, büyük adam olması bir işe yaramaz. Yine aynı kafa, , cahil insan olarak kalmaya devam edecektir. 

İyi giysi ya da makam insanın kişiliğini değiştirmez ve gizlemez. Önemli olan insanın kişilikli olmasıdır. Hangi makama gelirse gelsin iyi insan olarak kalmaya devam etmesidir önemli olan. Hatta bu konu ile ilgili güzel  bir örnek de vardır. Oğlan yaramaz bir çocuktur ve babası onu yatılı okul verir. Çocuk büyür ve bir şehre vali olarak atanır ve babasını ayağına getirtir. Babası başta oğlunu tanıyamaz ama daha sonra oğlu olduğunu anlar. Beni neden buraya çağırttın der. Çocuğu da sen bana adam olamazdın demiştin bak ben şimdi koca bir ili yönetiyorum der.

 Yaşlı adam çocuğuna dönerek şunu der: Ben sana vali olamazsın demedim ki adam olamazsın demiştim, görüyorum ki yine adam olmayı başaramamışsın diyerek odadan çıkar. İşte bu güzel örnek de eşek yine eşektir atlastan çulu olsa atasözü ile aynı anlamı içerir.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme