“Zenginin Malı Züğürdün Çenesini Yorar.” Atasözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.

 “Zenginin Malı Züğürdün Çenesini Yorar.” Atasözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.


 Zengin insanların malı çoktur ve kendileri bile bazen mallarının ne kadar olduğunu bilmezler. Yoksul insanlar ise zengin olmadığı için onlar da gününü zengin olanın ne kadar malı olduğunu konuşmak ile geçirirler. Yoksul olan ya da orta halli olan çoğu insan zenginlerin sahip olduğu mallardan bahsederler ve bunu anlatırken de iştahlı iştahlı anlatırlar.


Sanki zengin kendileriymiş gibi konuşurlar da konuşurlar. Atalarımız da bunun için “Zenginin malı züğürdün çenesini yorar.” Demiştir. Atalarımız bu söz ile şunu anlatmak istemiştir: Fakir kimse zamanını varsıl olan insanların sahip olduğu şeyleri konuşmakla geçirir. İnsan başkalarının zenginliğini konuşarak vaktini boşa harcamamalıdır. Yoksul olan kişi  kendi çalışmalı, üretmeli ve kendini maddi açıdan iyi bir yere getirmelidir. Milletin malının lafı ancak çene yorar, kalp yorar ve kişinin eline gün sonunda hiç bir şey geçmez. 

Boş insanlar, yoksul kimseler vaktin kıymetini bilmezler ve onu da zenginin malını konuşarak geçirirler. Oysa bu büyük bir kayıptır. Kendimiz de çalışmalı ve kendi alın terimizle iyi yerlere gelmeliyiz. Böyle olduğumuz zaman kimsenin lafını etmeye zamanımız da olmaz, çenemiz de boşa yorulmaz, kalbimiz de yorulmaz.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme