Yunus Emre’nin “Sevelim, sevilelim. Dünya Kimseye Kalmaz.” Dizeleri Sizde Hangi Duyguları Çağrıştırıyor?

 Yunus Emre’nin  “Sevelim, sevilelim. Dünya Kimseye Kalmaz.” Dizeleri Sizde Hangi Duyguları Çağrıştırıyor?

 

Büyük şair, kıymetli insan Yunus Emre yazdığı şiirler ile dünyamıza, insanlığa çok güzel duygular katmış, onun şiirlerinin her biri insanın yüreğine dokunan, insana insan olduğu hissettiren dizelerdir. Sevelim der, sevilelim der Yunus Emre. Çünkü bu dünya hiç kimseye kalmayacaktır. Nice zenginler toprak altında, nice kahramanlar toprak altında, nice mal hırsı ile yanıp tutuşup milyonlar kazanmış ama paraya bir türlü doymamış nice insanlar bugün toprak altındadır. İnsan dünyada yaşarken hayatın kıymetini bilmelidir. 


Kırmamalıdır kimseyi. İncitmemelidir kimseyi. Hani şöyle bir söz vardır ya “Bile dahi deme, bileden bile incinir karınca.” Gerçekten de öyledir. Yani dünyada canlı olan hiç kimseye zarar vermemeliyiz. İnsan olan kimsenin kalbini kırmamalıyız. Kırılan kalbi onarmak o kadar zordur ki bunu ancak kalbi kırılan insan anlar. Ne yaparsak bu dünyada yapalım. Mesela mutlu olmak için, birine yardım etmek için, birine sevgimizi ifade etmek için yarınları beklemeyelim. 

Anı yaşayalım. Yaşarken bilelim sevdiklerimizin kıymetini, yaşarken söyleyelim onlara kendilerini ne kadar çok sevdiğimizi, bizler için ne kadar değerli olduklarını. İnsanlar birbirleri ile yardımlaşma ve dayanışma içinde oldukları zaman, düşmanlığın yerini dostluk, öfkenin yerini sevgi ve şefkat, cimriliğin yerini cömertlik, kibrin yerini alçak gönüllük aldığı zaman daha güzel bir dünya meydana getiririz kendi ellerimizle. Yeter ki sevelim, yeter ki sevilelim ve dünyanın, dünyanın malının insan kalbinden daha değerli ve daha hassas olduğunu unutmadan sevmeye ve sevilmeye devam edelim.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme