“Kış Mevsiminin İnsan Ruhuna Etkileri” Konulu Kompozisyon Yazınız.

 “Kış Mevsiminin İnsan Ruhuna Etkileri” Konulu Kompozisyon Yazınız.

 

Havaların soğumasının daha da artması ile yağmurlar yerini yavaş yavaş sulu kara bırakmaya başladı. Önce sulu kar yağdı sonra da yere düşünce hemen erimeyen karlar yağmaya başlayarak kış mevsimine merhaba dedik. Kış mevsimi diğer mevsimlerden daha farklı bir mevsimdir. Elbette her mevsimin kendine özgü güzellikleri vardır ama kış mevsiminin ise hem güzellikleri hem de insan yaşamını zorlayıcı koşulları daha fazladır.

Yağan karların havaların soğumaya başlaması ile donarak yollarda kaygan zeminlere dönüşmesi ve bu kaygan zeminlerin de kazalara neden olması, çocukların okula giderken düşmesi, evsiz kimselerin soğukta kalarak zor bir yaşam şartlarının başlaması kış mevsiminin ruhumuza olan olumsuz etkilerindedir. Her ne kadar kış mevsiminin olumsuz etkileri olsa da bunlara karşı önlem alındığı zaman kış mevsimi hayatı kolaylaştıran bir mevsime dönüşebilir. Kış mevsiminde sobası olanlar sobasını kurar ve akşam olunca evlerin bacalarından çıkan dumanlar insanın içini ısıtır ve insanlar bir evi olduğu için içini bir mutluluk sarar ve kişi eski kışlara özlem duyar.

Her ne kadar şimdi çoğu evde doğalgaz yansa da sobalı evlerin ve o evlerin içindeki samimiyeti, sıcaklığın yeri bir başkadır benim için. Sobaya atılan patatesler, soba fırınında yapılan balıklar, kestaneler kış mevsiminin o soğuk etkisini bir nebze de olsa alır. Kışın mahalle kültürü daha da aktif olur. Komşular akşam olunca akşam oturmasına giderler ve birlik, beraberlik ve dayanışma günleri başlar bu zamanlarda. Kim evinde çörek yaparsa o kişi komşusuna da verir ve özellikle de yoksul olan komşulara herkes üzerine düşen sorumlulukları yapar ve o yoksulların da mutlu olması sağlanır. Kar yağdığı zaman çocuklar bağıra çağıra sevinç çığlıkları içinde dışarı koşar ve kardan adam yaparlar, kar topu oynarlar, kızakta kayarlar ve elleri buz kesilene kadar dışarda oynamaya devam ederler. O oyunun çocukların ruhunda oluşturduğu birlik, beraberlik onları daha da mutlu eder.

Karların yağması ve dağların beyaz bir gelinlik giymiş gibi bir görüntüye kavuşması insan ruhunda derin izler bırakır. Kar yağması ile havanın temizlenmesi, mikropların ölmesi salgın hastalıkların yayılmasını da azaltır. Derelerin, nehirlerin, göllerin su ile dolması ve bahar mevsimine hazırlığın başlaması kış sayesinde olur. İşe giden insanlar dışarıdan evlerine geldikleri zaman mutlu olurlar ve mutlu aile sofraları kurulur, havanın ne kadar da soğuk olduğu konuşulur ve evi olan insanlar evi olduğu şükürler eder.

Evi barkı olmayan kimselere de devlet baba el uzatır ve onlar için de gecekondular yapılır ve devlet baba üzerine düşen sorumluluğu yerine getirerek yoksul olan canlara yardım eder. Kış mevsimi bende  kitap okuma alışkanlığımı daha da artırır. Fazla dışarı çıkma imkanım olmadığı için bir kış boyu kitaplarım ile iç içe olurum ve müthiş bir okuma zevki doğar içimde. Kış mevsiminin ruhumuza etkileri bunlardır diyebilirim.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme