Süleyman Nazif’in “Vatan Sıhhate Benzer Değeri Kaybedilince Anlaşılır” Sözü İle İlgili Bilgilendirici Metin Yazınız.

 Süleyman Nazif’in “Vatan Sıhhate Benzer Değeri Kaybedilince Anlaşılır” Sözü İle İlgili Bilgilendirici Metin Yazınız.

 

Vatan topraklarını kazanmak nasıl bir zorlu süreci gerektiriyorsa vatan topraklarını kaybetmek de büyük bir acıyı doğurur. Bu vatan toprakları, vatan kahramanlarının her türlü fedakarlığı sayesinde kazanılmıştır. Gencecik körpe kuzular bu vatan uğruna canlarını feda etmişlerdir. Kadınlarımız, erkeklerimiz bir olmuşlar bu güzel toprakları düşmana asla vermemişlerdir. Vatan sıhhate benzer, değeri kaybedilince anlaşılır sözü ile anlatılmak istenen de şudur: Her insan için sağlığı çok önemlidir.

 

Sağlığımızı kaybettiğimiz zaman hayattan zevk almayız ve gözümüz ne para görür, ne pul. İster yatımız katımız olsun, ister saraylarımız olsun. Bunların sağlık olmadığı sürece zerre kadar değeri olmaz. İşte içinde doğup büyüdüğümüz vatanımız da sağlığımız kadar hassas ve önemli bir konudur. Vatanı da kaybedince anlarız nasıl bir hata yaptığımız ve ve başımıza ne gibi kötülüklerin geleceğini. Çünkü vatan kaybedilince onurumuz kırılır ve onurumuzu da kaybederiz. Vatan kaybedilince dilimizi kaybederiz, dinimizi istediğimiz şekilde yaşayamayız.

 

Başka bir ülkenin esiri oluruz ve özgürlüğümüzden alı konarız. Her türlü zorbalığa sessiz kalırız ve güç bir gücümüz kalmadığı için de yaşayan ölülere dönüşürüz. Kültürümüzü unutmaya başlarız zamanla, gelenek ve göreneklerimiz yok olmaya başlar. Egemenliği altında olduğumuz milletin her türlü kötülüğüne maruz kalırız ve her türlü özgürlükten yoksun kalırız. Bunların olmaması için vatana en başta sahip çıkmak gerekir. Baştan işleri sıkı tuttuğumu zaman, vatan için çalışıp, emek ettiğimiz zaman o vatan başka toprakların egemenliği altına girmeyecek ve kimse bizi tutsak edemeyecektir. Bizler yeter ki birlik, beraberlik ve dayanışma ruhu içinde bu vatana sahip çıkalım.

 

 Bu vatanı her türlü alanda geliştirelim ve örnek bir vatan ortaya çıkaralım. Mehmet Akif Ersoy’un vatan ile ilgili şu sözü de vatanın ne değerli önemli olduğunu gösterir: “ Sahipsiz vatanın batması haktır. Sen sahip çıkarsan bu vatan batmayacaktır.” Anlayana en güzel sözdür aslında bu anlamlı söz. İş işten geçtikten sonra çok ahlar ederiz ama vatan gitmiştir bir kere. İşte bunun olmaması için vatan için her türlü fedakarlığı yapalım ve çok çalışalım.

1 yorum:

Deneme