Mamoş Türküsünün Hikayesini Araştırınız.

 Mamoş Türküsünün Hikayesi


Bu hikaye aslen Elazığlı  zengin bir ailenin tek çocuğu olan Mehmet ya da lakabı ile Mamoş’un hikayesidir. Hikayenin diğer tarafında olan kişi ise Bekir Hoca’nın genç ve güzel eşidir. Bekir Hoca da Elazığ’da yaşayan dürüst, iyi kalpli  ve güvenilir bir hocadır. Mahalleli tarafından çok sevilir. Çok sevildiği için herkes ona güvenir. Hoca kendinden yaşça küçük olan genç ve güzel bir kızla evlenir. Ailesi Hoca iyi bir insan olduğu için kızı hoca ile evlendirir. Kız başlarda hocaya fazla alışmaz fakat daha sonra alışır ta ki Mehmet’i pazarda görene kadar. Mehmet de iyi eğitim almış ve okulunu bitirip memlekete gelmiştir. 


Ailesi ona kız bulmaya çalışır ama o kendi gibi eğitim alan kızları bile istemez ve evlenmemek için ayak sürür ta ki pazarda hocanın eşini görene kadar. Pazarda göz göze gelen iki genç o anda birbirine aşık olur ve artık gizli gizli buluşmaya başlarlar. Bu olay hocanın kulağına kadar gelir ancak birbirine sevdalanmış iki genç aşklarının sarhoşluğu ile  hocanın kendilerinden haberdar olduğunun farkına dahi varmazlar. Günlerden bir gün hoca karısına Harput’ta gideceğini söyler. Arkasından da gece onu beklememesini ve sabah erken saatte geleceği bilgisini verir. Genç kız  bu duruma mutlu olur ve heyecanlı olduğunu belli etmemeye çalışır. Hoca gider gitmez sevgilisini eve çağıran genç kız, birkaç saat sonra olacaklardan  habersiz sevgilisi ile birliktedir.  


Hoca ise bir yere gitmemiştir ve onları takip etmektedir. Hoca saatler sonra evin kapısına gelir, sessizce kapıyı açar. İçeride gördüğü manzara karşısında şok olur. Elindeki silah ile iki el ateşler. Kurşunun  biri Mehmet’in kalbine öbürü de eşinin yüzüne gelir ve iki aşık oracıkta can verir. Bu  türkünün hikayesi de bu şekildedir.


Mamoş türküsünün sözleri şunlardır:

Pencereden bir taş geldi
Ben zannettim Mamoş geldi
Uyan Mamoş uyan uyan
Başımıza bir iş geldi

Eyvah Mamoş eyvah eyvah
Tabip getir yarama bak

Evlerinin önü kavak
Yağmur yağar ufak ufak
Kör olasın Bekir Hoca
Ağzımdaki kurşuna bak

Eyvah Mamoş eyvah eyvah
Tabip getir yarama bak

Penceresi yeşil yaprak
Mamoş giyer siyah kalpak
Kör olasın Bekir Hoca
Yatağımız kara toprak

Eyvah Mamoş eyvah eyvah
Tabip getir yarama bak

Mamoş urban tutayım mı
Hayrın için satayım mı
Mezarında boş yer var mı
Ben de girip yatayım mı

Eyvah Mamoş eyvah eyvah
Tabip getir yarama bak

Evlerinde koyun kuzular
Vuruldum ben yaram sızılar
Öldüğümü aramam ben
Yetim kaldı yavru kızlar

Eyvah Mamoş eyvah eyvah
Tabip getir yarama bak


0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme