Etkili Konuşma Nasıl Olmalıdır Konulu Kompozisyon

 

Etkili Konuşma Nasıl Olmalıdır Konulu Kompozisyon


Etkili konuşmak için ilk olarak ana dilini güzel konuşmak ve kendini karşıya güzel ifade edebilmek çok önemlidir. Konuşmalarında nerede duracağını, nerede bekleyeceğini bilmek gerekir. İnsanların sizi dinlemesi için jest ve mimiklerinize de dikkat etmeniz gerekir. İnsan konuşmaya başlayacağı günler öncesinden iyi bir plan ve program yaparak kendisini hazır hale getirmelidir. 

Dinleyicilerle göz teması kurmak gerekir. Bu göz teması ne çok uzun ne de çok kısa olmalıdır. Orta düzeyde bir göz teması gerçekleşmelidir. Beden dilini doğru kullanmak gerekir. Kendi duygu ve düşüncelerimizi beden dili etkili bir şekilde ifade etmek gerekir. Daha sonra ses tonumuza dikkat etmeliyiz. Ne çok bağırmalı ne de çok sessiz konuşmalıyız. İnsanların duyabileceği şekilde, kibarca konuşmalı ve duruma göre ses tonunu da ayarlamalıyız. Konuşmamıza devam ederken ana konudan, vermek istediğimiz mesajdan uzaklaşmamalıyız.

Dinleyicilerin dikkatini çekmeliyiz. Bunu şu şekilde yapabiliriz. Mizahi yönümüz güçlüyse ara  ara bu yönümüzden faydalanmalıyız. Az ve öz konuşmalıyız çok konuşmak dinleyici bir süre sonra sıkmaya başlar ve dinleyici konudan uzaklaşır ve kendi dünyasına dalar. Bunun için konuşmalarımızda fazla ayrıntıdan kaçınmak gerekir.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme