İnsanların Hayatındaki En Önemli Değerler Nelerdir?

 

İnsanların Hayatındaki En Önemli Değerler Nelerdir?


İnsanlar değerleri ile yaşayınca daha iyi insan olur ve daha erdemli olur. İnsanların hayatındaki en önemli değerler şunlardır:

* Sevgi:  İnsan ait olma duygusunu hissederse kendine güven duymaya başlar. Bu ait olma duygusu  da ilk olarak ailede başlar. Onun için aile sevginin koşulsuz sağlandığı ilk yerdir. Bir insan sevgiyi yeteri kadar alamadıysa hep bir yanı boş kalacaktır. Bundan dolayı en önemli değer sevgidir. Bunu sağlayacak olan da aile, arkadaşlar, yakın çevredir.

*Sağlık: İnsan yaşamında en önemli şey sağlıktır. Çünkü sağlık olmayınca da hayatın da tadı olmaz. İstediğiniz kadar zengin olun ama sağlığınız yerinde olmazsa bedenen ve ruhen kötü olursunuz. Bundan dolayı en önemli değerlerden biri de sağlıklı olmak ve kendi başına işlerini yapabilmektir.

* Özgürlük: İnsanın başka insanlara zarar vermeden istediği gibi yaşayabilmesi, başka ülkelerin mandası altında olmadan kendi ülkesinde özgürce nefes alması da büyük bir değer, büyük bir kazanımdır.



*Umut: İnsanı yaşama bağlayan en önemli değer umuttur. Umudunu kaybeden insan her şeyini kaybeder. Umudunu kaybetmeyen ise her şeye rağmen hayat dört elle sarılır ve umutla yaşama, çalışmaya devam eder.

*Mutluluk:  Mutlu olmak kişiye yaşam enerjisi sağlar. İnsan mutlu olduğu zaman stresi azalır, kendini daha iyi hisseder ve çevresine de mutluluk katar. Bunun için mutluluk da büyük bir değer ve kazanımdır.

*Merhamet: İnsanı insan yapan en önemli değerlerden biri de merhametli bir yüreğe sahip olmaktır. Acı duyabiliyorsan canlısın, başkasının acısını hissedebiliyorsan insansın der Tolstoy. İşte bunu sağlayan duygu da merhamet denen duygumuzdur.

*Adalet: Adaletin olduğu yerde hukuk devreye girer. Adalet tam işlerse insanlar mutlu olur. Adalet olmadığı zaman insanların devlete güveni kalmaz ve herkes kendi kurallarını koymaya başlar ve bu da devlet düzeninin bozulmasına, toplumun parçalanmasına neden olur. Adalet mülkün temelidir diye boşa dememiş Hz Ömer.

* Vicdan: İnsanın içinin rahat olması, kimseye kötülük etmeden rahatça uyuyabilmesi  bir vicdan meselesidir. Örneğin; Yetim öksüz hakkı yememek, devlet malı çalmamak, işini helal kazançtan sağlamak bir vicdani rahatlık ve büyük bir erdemdir.

* Edep: Edepli insan nerde nasıl davranacağını, ne konuşacağını bilen nezaket sahibi insandır. Edep her şeyin başıdır. Bunun için de edep duygusu da büyük bir değerdir.



* Çalışmak: Altın teri ile kimseye muhtaç olmadan kendi ayakların üzerinde çalışabilmen seni yüceltir ve değerli kılar. Çalışmak en güzel değerlerden biridir.

* Dürüst ve güvenilir olmak: Karakter sahibi insanlar dürüst ve güvenilir olarak kendilerine karşı özsaygılarını kaybetmezler ve toplum tarafından da sevilirler.

* Aklını kullanmak: Aklını iyi yolda kullananlar iyi işler yapar, aklını kullanamayanlar da beladan kurtulamazlar.

* Vatan ve millet sevgisi: Vatan ve millet sevgisi en büyük değerlerden biridir.

* İnsan sevgisi: İnsana insan olduğu için değer vermek gerekir.

* Estetik: İşin İnsanda güzel duygusu uyandıran, güzellik duygusuna uygun olan şeylerde bir değerdir.

* Hoşgörü: Ön yargılı olmadan herkesi olduğu gibi kabul etmek ve ayrım yapmamak gerekir.

Tüm bunların yanında; Misafirperverlik,  dayanışma içinde olmak, temiz olmak,  saygılı olmak, iyi olmak, duyarlı olmak, alçakgönüllü olmak, sabırlı olmak, özdenetim sahibi olmak,  sorumluluk sahibi olmak, samimi olmak, barıştan yana olmak,  iş birliği içinde hareket etmek vb bunların hepsi de insan yaşamındaki önemli değerlerdir.

1 yorum:

  1. Bunların hepsini nasıl anlamını bulduysan hayran kaldım 👍👍😊

    YanıtlaSil

Deneme