Neden Bazı İnsanlar Diğerlerinden Daha Başarısız Olur?

 

Neden Bazı İnsanlar Diğerlerinden Daha Başarısız Olur?


Her insan aynı başarıyı gösteremeyebilir. Çünkü her insanın doğuştan zeka kapasitesi farklı olabilir. Bazı insanların diğerlerinden başarısız olmalarının nedenleri şunlardır:

* Zeka: Her insanda zeka seviyesi ve kapasitesi aynı değildir. Yüksek zekalı insanlar çalıştığı zaman daha da başarılı sonuç elde ederler. Normal zekaya sahip insanlar da çalıştığı zaman başarı elde eder ama yüksek zekalı olan bir tık fazla başarılı olur. Mesela kimi insanlar ne kadar çok çalışırsa çalışsın tıp fakültesini kazanamazken kimleri de sadece bir yılda tıp fakültesini kazanabilirler. İşte bu genlerle, zeka ile ilgili bir durumdur.


* Yetenek: Yetenekli insanlar  seçtiği meslek yeteneğine uygunsa harika sonuçlar ortaya koyarlar.

*Kişilik ve karakter: Her insanın başarıya olan inancı, azmi ve kararlılığı farklılık gösterebilir. Mesela kimi insanların içinden zerre kadar çalışma isteği gelmeyebilir, kimileri de çalışmaya çok hevesli olabilir.

* Sosyal Beceriler: Başka insanlar çekinmeden iletişim kurabilenler, amacına odaklanıp çalışmaya devam eden başarılı insanlar sosyal alanda da başarılı olurlar.

* Eğitim: Nitelikli bir eğitimden geçen insanlar daha başarılı olurken niteliksiz bir eğitimden geçenler ise daha az başarılı olur.


* Aile ve yakın çevre: Kişinin nasıl bir çevrede yaşadığı da onun başarılı olup olmayacağında doğrudan ya da dolaylı olarak etkili olabilir. Aile ve yakın çevresi bireye her anlamda destek verdiği zaman birey daha başarılı ve daha mutlu olur.

*Şans: Bazı insanlar gerçekten şanslı olabilirken bazılarının ise hiç şansı yaver gitmeyebilir. Tüm bunlara rağmen kişinin başarılı olmayacağında en önemli belirleyici unsur sabır, çalışmak, kararlılık, tutarlıktır.

2 yorum:

Deneme