Acındırırsan Arsız Olur, Acıktırırsan Hırsız Olur Atasözü İle İlgili Konuşma

 

Acındırırsan Arsız Olur, Acıktırırsan Hırsız Olur Atasözü İle İlgili Konuşma


Koruma altına alınan kişinin kendisini devamlı olarak acındırmasına izin verilirse o kişi bir süre sonra arsız ve pişkin olmaya başlar. Emeğinin karşılığı tam olarak verilmeyen kişi de bir süre sonra hırsız olur. Bunun için de atalarımız acındırırsan arsız olur, acıktırırsan hırsız olur sözünü söylemiştir.


Sevgili Öğretmenim,

Bu atasözü daha çok çocuklarla ile ilgili söylenmiş atasözüdür. Çünkü korunmaya alınan kişiler genelde anne ve babanın egemenliği altında büyüyen çocuklardır. Aile çocuğunu yetiştirirken onu iyi yetiştirme çabası içinde olmalıdır. Onun her istediği yerine getirmemeli, onu sürekli acındıracak duruma düşürerek çocuğun kişisel gelişimine zarar vermemelidir. Sürekli acındırılan çocuk bir süre sonra ezik davranışlar içine girer ve devamlı onay bağımlısı, kendini zavallı durumuna düşüren kişiye dönüşür. Bunun sonucunda dışarıya eziklik, aşırı acındırma çocukta arsızlığa, pişkinliğe neden olur. Bundan dolayı acındırmak değil sevgi ve ilgi ile çocuğu yetiştirmek normal olanıdır.

 

Sevgili Öğretmenim,

Bir çocuğu ya da koruma altında olan herhangi bir kimseyi  acıktırırsan, yani ona gerçekten ihtiyacı olan şeyleri vermezsen, o kişiyi başkalarına muhtaç edersin ve o kişi kötü alışkanlıklara sahip olur ve bunun sonucunda da hırsız olur. Her insana emeğinin karşılığı tam anlamı ile verilmelidir. Emeğinin karşılığını alamayan insan daha kötü yollara başvurursa istenmeyen sonuçla ortaya çıkabilir. 


Örneğin; Çocuğumuza yeteri kadar bakmıyorsak, onu harçlıktan mahrum bırakıyorsak, ona bir ayakkabıyı, bir abur cuburu çok görüyorsak o da çözümü başka yerlerde arayabilir. Çocuklarımızı kimseye el açtırmak zorunda bırakmamalıyız. Bunun için acıktırmadan, muhtaç olmadan en başta gereksinimler karşılanmalıdır Bunun için ne acındırıp arsız edelim, ne de acıktırıp hırsız edelim. Her ikisi de olmasın. Olması gereken olsun.  Anlatacaklarım bunlardı. Dinlediğiniz için çok teşekkür ederim öğretmenim.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme