Aman Diyene Kılıç Kalkmaz Atasözü İle İlgili Konuşma

 

Aman Diyene Kılıç Kalkmaz Atasözü İle İlgili Konuşma

 

Yenilgiyi kabul edip dürüstlüğüne, mertliğine güvenerek teslim olan düşmanın canına kıyılmaz. Gündelik yaşamımızda ise ise atasözümün anlamı şu şekildedir: Haksızlığını, suçunu kabul edip özür dileyen kişinin daha fazla üstüne gitmek, kusurlarını tekrar dile getirmek doğru değildir. Bu nedenle atalarımız da “Aman diyene kılıç kalkmaz.” demiştir.

 

Sevgili Öğretmenim, değerli arkadaşlarım

 

Ülkeler arası savaşlar olduğu zaman o esnada çeşitli olanlar da yaşanabilir. Bunlardan biri de  yenilgiyi kabul edip af dilemektir. İşte bu sırada yenilgiyi kabul eden, mertliğine güvenerek teslim olan kimsenin canına kıyılmaz. Normal yaşamda da bize yanlışı olan ve daha sonra yanlışının farkına varıp geri özür dileyen insanları da sürekli eleştirmek doğru değildir. Sen bana şunu yapmıştın, sen bana böyle davranmıştın diyerek lafı uzatmanın hiçbir anlamı yoktur.

 

 Kusur gören gözleri artık kör etmek gerekir ve özür dileyeni affetmek olgun insana yakışan en önemli erdemdir. Daha fazla üstelememek gerekir. Hoşgörülü olmak, affetmek en güzelidir. Bunun için de aman dileyene kılış kalkmaz denilmiştir. Atasözünden anladıklarım ve anlatacaklarım bunlardır. Dinlediğiniz için teşekkür ediyorum.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme