Bam Telimiz Dinleme Metni, Soruları ve Cevapları
Bu kadar zaman geçti. Barış Manço’nun yüreğindeki o barış şarkıları hala bitmiyor. Kemal Sunal’ın filmlerinden hiçbir kanal vazgeçemiyor. Zeki Müren dahil nice kayıplar verdiğimiz halde Manço ve Sunal hepsinden farklı biçimde yaşatılıyor. Demek ki tam bam telimizden yakalamışlar bizi. Acaba neden? Nedeni basit. Öyle bir pisliğe saplanmışız ki. Barış Manço’nun şarkılarında şimdi artık ruhumuzu galiba yıkamaktayız. Gelenek, görenek, hatır, gönül, sevgi, saygı, sadakat hepsi var o şarkılarda. Bayram, mendil, şeker, pide, simit, atasözü, vecize, bir fincan kahve ve bir yastıkta 40 yıl hepsi var. Yani bütün kaybettiklerimiz. Bunları derinden hissetmek tekrar ümit veriyor bana. İşte 3 Şubat'taki anma gecesi için gençliğin şimdiden kuyruğa girmesi ulusal bir benlik arayışıdır. Eğlenmek varken niye Barış Manço’ya akıyor bu gençlik niye bu kara sevda. Bizi silip süpüren o duygusuzluk selini elbette ki Barış Manço tek başına göğüsleyemezdi ama gençlik ona sırt veriyor. Sıradan bir nostalji değil bu iyi düşünün. Altında büyük anlam yatıyor.
Beri tarafta Kemal Sunal vazgeçilmezliği ile beni bir kere daha ümitlendirdi. Yardımlaşmayı ve paylaşmayı, sonuna kadar dayanışmayı simgeleyen yürek ve vefa sergileyen, insaniyet aşılayan, hoşgörü dağıtan, vicdan ve izan sahibi saf ve temiz bir Anadolu çocuğu kibirle gurur arasındaki farkı ve maddiyatla maneviyat arasındaki uçurumu bütün filmlerinde işlemiş, kin ve husumete asla cevap vermemiş, derleyici, toplayıcı, barıştırıcı, en mühimi de ibret verici bir delikanlı. Yani toplumda artık bulamadıklarımızı dönüp dolaşıp yine onda arıyoruz. Bence aramaya devam edelim. Aramak yarı yarıya bulmak demektir. Anneler, babalar çocuklarına yine şabanı seyrediyorsun kaçıncı bu diye takılıyorlar ya kulak asmayın. çünkü göz ucuyla kendileri seyrediyorlar. Çünkü kendileri de arayış içindeler. Şaban her gece her evde yaşıyor.
Bazen
bir aşk için servet yapıyor, bazen
arkadaş uğruna canını tehlikeye atıyor. Bazen fedakar bir öğretmen, bazen
affına sığınan muzip bir öğrenci, bazen de disiplinli bir polistir. Neleri
kaybettiğinizi hatırlarsanız şimdi yüreğimizde gittikçe büyüyen Barış Manço ve
Kemal Sunal özlemini çok iyi kavrarsınız. Evet muhtaç olduğumuz o güzellikleri
barış şarkılarında ve Şaban filmlerinde aramaya devam….
Sorular ve Cevapları
1)
Barış Manço’nın şarkılarında ruhumuz neden yıkanmaktadır?
Cevap: Çünkü . Gelenek, görenek,
hatır, gönül, sevgi, saygı, sadakat hepsi var o şarkılarda. Bayram, mendil, şeker, pide, simit, atasözü,
vecize, bir fincan kahve ve bir yastıkta 40 yıl hepsi var. Yani bütün
kaybettiklerimiz.
2) Size göre Barış Manço ve Kemal Sunal neden bu kadar çok sevilmekte, dinlenilmekte ve izlenilmeye
devam edilmektedir?
Cevap: Çünkü her ikisi de bizi bam
telimizden yakalamıştır. Çünkü her ikisi de halkın dilinden anlayan, halkın
içinden gelen, halkın sorunlarını en iyi şekilde bilen kimseler olduğu için. Yani her ikisi de bizden biridir. Kendilerini
halktan ayrı görmemişlerdir. Kibirli değillerdir, hoşgörülüdürler, insanları
ötekileştirmemişlerdir. Bundan dolayı onlar halk tarafından çok sevilir ve
sayılır.
3) Size göre bam teli ne demektir?
Cevap: Bam teli; bir konuda en
hassas, en önemli noktayı ifade etmek için kullanılan bir deyimdir.
4)
Kemal Sunal’ın ve filmlerinin bu kadar çok sevilmesinin nedeni nedir?
Çünkü Kemal Sunal; yardımlaşmayı ve
paylaşmayı, sonuna kadar dayanışmayı simgeleyen yürek ve vefa sergileyen,
insaniyet aşılayan, hoşgörü dağıtan, vicdan ve izan sahibi saf ve temiz bir
Anadolu çocuğu kibirle gurur arasındaki farkı ve maddiyatla maneviyat
arasındaki uçurumu bütün filmlerinde işlemiş, kin ve husumete asla cevap
vermemiş, derleyici, toplayıcı, barıştırıcı, en mühimi de ibret verici bir delikanlıdır.
5) Barış Manço ve Kemal Sunal ile ilgili ne
düşünüyorsunuz?
Bu sanatçılarımızda samimiyet vardır, sevgi vardır, saygı vardır. Şarkılarında ve filmlerinde insanlığa mesajlar vardır, onlar bizden biridir, bizi en iyi şekilde yansıtan değerli sanatçılardır. Bunun için asla unutulmayacaklar ve yüreğimizde yaşamaya devam edeceklerdir.
0 Comments:
Yorum Gönder
Deneme