İbiş’in
Rüyası Kitabı İle İlgili Klasik Sorular ve Cevapları
1) Kitabın konusu nedir?
Cevap: Kitap 1930’lu yıllarda İstanbul’da geleneksel bir tiyatro anlayışı
ile oyunculuk yapmayı ısrarla devam ettiren bir orta oyuncunun çileli sanat
yaşamını ve dolu dizgin aşk hayatını konu edinir.
2) Nahit kiminle gittiği bir
tiyatro oyununda tiyatroya ilgi duymaya başlar?
Cevap: Ailesi
3) Nahit niçin ve ne zaman evi terk
eder?
Cevap: Ailesi her ne kadar tiyatro izlemeyi sevse se Nahit’in tiyatrocu olmasını istememiştir. Bunun üzerine Nahit
de lise yıllarında evi terk edip tiyatrocu olmaya karar verir.
4) Nahit kimin ilgisini çeker ve
tiyatrocu olur?
Cevap: Devrin ünlü ismi Muhsin
Beyin dikkatini çeker.
5) Nahit’in kimden iki çocuğu olur?
Cevap: Tiyatroda tanışıp evlendiği Vedia’dan
iki çocuğu olur.
6)
Nahit ve Vedia neden ayrılır?
Cevap: Vedia artık tiyatro ile ilgilenmeyi
sevmez ve eşinin de bu işten ayrılmasını istediği için
7) İnişli çıkışlı bir yaşamı olan
Nahit hangi rol adı ile başarıya ulaşır?
Cevap: İbiş rolü ile başarıyı
yakalar. Bu roldeki başarısı artık Nahit’in İbiş ile özdeşleşmesini sağlar.
8)
Nihat nerenin yöneticisi olur?
Cevap: Nihat oyunculuk yaptığı
Nuran Tiyatrosunun yöneticisi olur ve bu tiyatroyu İstanbul’un en büyük tiyatrosu haline getirir.
9) Nahit niçin Vedia ile tekrar bir araya gelir
ve evlenir?
Cevap: Çocuklarının hatırı için bir
araya gelip evlenirler ama yine geçinemezler ve tekrar boşanırlar.
10) Nahit’in iffetine iftira atan
kişi kimdir?
Cevap: Sadi Rıza
11) Nahit’in başarılarını kıskanan
kişi kimdir?
Cevap: Çocukluk arkadaşı olan Sadi
Rıza
12) Nahit ile kimin arasında aşk
başlar?
Cevap: Hatice kendini vurur ve tiyatro kapanır. Nahit tüm bu olanları bir rüya zannede rama daha sonra gerçeklerle yüz yüze kalır.
13) İbiş'in Rüyası adlı kitabın yazarı kimdir?
Cevap: Tarık Buğra
0 Comments:
Yorum Gönder
Deneme