Çankaya Kitabı İle İlgili Test Soruları Ve Cevapları

 

Çankaya Kitabı İle İlgili Test Soruları Ve Cevapları


1. Kitap ilk bakışta neyi anlatıyor gibi görünmektedir?
A) Sadece Cumhuriyet dönemi
B) Osmanlı tarihi
C) Atatürk’ün askerlik hayatı
D) Sadece çocukluk yılları

 

2. Eserin yazılmasındaki temel amaç nedir?
A) Roman yazmak
B) Atatürk’ü yakından tanıyan biri tarafından anlatmak
C) Savaşları anlatmak
D) Eğitim vermek

 

3. Mustafa Kemal hangi bölgede doğmuştur?
A) Anadolu
B) İstanbul
C) Balkanlar
D) Arabistan

 

4. Mustafa Kemal’in asker olma isteği nasıl başlamıştır?
A) Ailesinin zoruyla
B) Bir arkadaşını üniformayla görmesiyle
C) Öğretmeninin yönlendirmesiyle
D) Savaş nedeniyle

 

5. Mustafa Kemal genç yaşta neyi hedeflemiştir?
A) Zengin olmayı
B) Yeni bir devlet kurmayı
C) Avrupa’ya gitmeyi
D) Ticaret yapmayı

 

6. Mustafa Kemal’in ün kazanmasını sağlayan savaş hangisidir?
A) Sakarya
B) Balkan Savaşları
C) Çanakkale
D) Trablusgarp

 

7. Milli Mücadele’den sonra öncelikli hedef ne olmuştur?
A) Ekonomik büyüme
B) Manevi ve kültürel gelişim
C) Yeni savaşlar
D) Toprak genişletme

 

8. Aşağıdakilerden hangisi yapılan inkılaplardan biri değildir?
A) Harf İnkılâbı
B) Şapka Kanunu
C) Tevhid-i Tedrisat
D) Tımar Sistemi

 

9. Falih Rıfkı Atay Atatürk’ü ne zaman yakından tanımıştır?
A) Çocukken
B) Cumhuriyet sonrası
C) Okul yıllarında
D) Balkan Savaşlarında

 

10. Kitabın en önemli özelliği nedir?
A) Kurgu olması
B) Sadece savaşları anlatması
C) Yakın tanıklık ve anekdotlar içermesi
D) Kısa olması

 

11. Yazar kimlerin Atatürk’ü anlatmasından rahatsızdır?
A) Askerlerin
B) Onu tanımayanların
C) Öğrencilerin
D) Yabancıların

 

12. Mustafa Kemal’in yetiştiği ortam nasıldır?
A) Sakin
B) Refah dolu
C) Karışık ve tehlikeli
D) Eğlenceli

 

13. Yeni kurulacak devlet neye dayanmalıdır?
A) Orduya
B) Halka
C) Zenginlere
D) Yabancılara

 

14. Sevr sonrası Mustafa Kemal ne yapmıştır?
A) Ülkeyi terk etmiştir
B) Mücadeleye başlamıştır
C) Siyaseti bırakmıştır
D) Dinlenmeye çekilmiştir

 

15. Halifelik hangi dönemde kaldırılmıştır?
A) Osmanlı
B) Cumhuriyet
C) Savaş dönemi
D) Tanzimat

 

16. Atatürk’ün halkla ilişkisi nasıldır?
A) Uzak
B) Baskıcı
C) Halkın içinde ve güvenen
D) İlgisiz

 

17. Atatürk kimlere karşı mücadele etmiştir?
A) Sadece yabancılara
B) Gericilere ve karşıtlara
C) Öğrencilere
D) Sanatçılara

 

18. Atatürk karar alırken nasıl davranmıştır?
A) Duygusal
B) Kararsız
C) Akılcı ve fedakâr
D) Umursamaz

 

19. Atatürk’ün müzik konusundaki yaklaşımı nedir?
A) Alaturkayı zorunlu kılmak
B) Müziği yasaklamak
C) Batı müziğini öğretmek
D) Müzikle ilgilenmemek

 

20. Kitap genel olarak neyi savunmaktadır?
A) Osmanlı’yı
B) Kemalizm ve devrimleri
C) Avrupa’yı
D) Savaşları


 Cevap Anahtarı:

1-A, 2-B, 3-C, 4-B, 5-B, 6-C, 7-B, 8-D, 9-B, 10-C, 11-B, 12-C, 13-B, 14-B, 15-B, 16-C, 17-B, 18-C, 19-C, 20-B

 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme