Başarısızlar Kulübü Kitabı – Empati Kurmaya Yönelik Sorular ve Cevapları

 

Başarısızlar Kulübü Kitabı – Empati  Kurmaya Yönelik Sorular ve Cevapları

 

Kitap: Başarısızlar Kulübü Yazar: Anıl Basılı

Bu sorular, kitaptaki Çimen’in ve arkadaşlarının yaşadıklarını anlamaya, kendimizi onların yerine koymaya, duygularını fark etmeye ve olaylar karşısında nasıl davranabileceğimizi düşünmeye yönelik hazırlanmıştır. Cevaplar örnek cevap niteliğindedir; öğrenciler kendi düşüncelerine göre farklı cevaplar da verebilirler.


Empati soruları ve cevapları


1. Çimen’in yerinde olsaydın ve sınıfta kendini yalnız hissetseydin neler hissederdin? Ne yapardın?

Cevap: Kendimi üzgün ve dışlanmış hissedebilirdim. Benimle benzer duygular yaşayan arkadaşlarımı bulmaya çalışır, onlarla arkadaşlık kurardım.

2. Çimen, yaptığı hatalar ve sakarlıkları nedeniyle zor durumda kaldığında onun yerinde olsaydın ne hissederdin?

Cevap: Utanabilir ve arkadaşlarımın benimle dalga geçmesinden korkabilirdim. Ancak herkesin hata yapabileceğini kendime hatırlatır, hatalarımdan ders çıkarmaya çalışırdım.

3. Çimen’in Başarısızlar Kulübünü kurma fikri hakkında ne düşünüyorsun? Sen onun yerinde olsaydın böyle bir kulüp kurar mıydın? Neden?

Cevap: Evet, kurardım. Çünkü kendini başarısız hisseden çocukların bir araya gelmesi, birbirlerine destek olması ve kendilerini yalnız hissetmemesi çok güzel bir fikirdir.

4. Çimen’in arkadaş bulmakta zorlandığını düşünürsek onun duygularını nasıl anlayabiliriz?

Cevap: Arkadaş edinmekte zorlanmanın insanı üzebileceğini ve yalnız hissettirebileceğini anlayabiliriz. Onunla konuşarak, onu dinleyerek ve arkadaşlığımızı paylaşarak destek olabiliriz.

5. Sınıfta bir arkadaşının bir soruya yanlış cevap verdiğini görseydin nasıl davranırdın?

Cevap: Onunla dalga geçmezdim. Yanlış cevap vermenin öğrenmenin bir parçası olduğunu söyler, isterse doğru cevabı birlikte bulmasına yardım ederdim.

6. Çimen’in babasıyla yaşadığı zorlukları düşünerek kendini Çimen’in yerine koy. Ailen seni anlamadığında ne hissederdin?

Cevap: Kendimi üzgün ve anlaşılmamış hissederdim. Duygularımı sakin bir şekilde anlatır, ailemin de beni dinlemesini isterdim.

7. Çimen’in annesinin işi nedeniyle Afrika’ya gitmesi hakkında ne düşünüyorsun? Sen Çimen’in yerinde olsaydın neler hissederdin?

Cevap: Annemi özleyebilir ve onun uzakta olmasına üzülebilirdim. Aynı zamanda annemin işi nedeniyle orada olduğunu anlamaya çalışır, onunla iletişim kurarak özlemimi azaltırdım.

8. Çimen’in özgüven kazanmak istemesini nasıl değerlendiriyorsun? Sen kendine güvenmediğinde ne yaparsın?

Cevap: Çimen’in kendini geliştirmek istemesini olumlu buluyorum. Ben de kendime güvenmediğimde küçük hedefler belirler, bol bol çalışır ve gerektiğinde güvendiğim insanlardan yardım isterim.

9. Bir arkadaşının hayalini gerçekleştiremediği için üzüldüğünü görsen ona ne söylerdin?

Cevap: Ona başarısızlığın her şeyin sonu olmadığını söylerdim. Her insanın öğrenmek ve gelişmek için zamana ihtiyacı olduğunu hatırlatır, yeniden denemesi için onu cesaretlendirirdim.

10. Başarısızlar Kulübündeki bir arkadaşının seninle aynı konuda başarısız olduğunu öğrensen ne hissederdin?

Cevap: Yalnız olmadığımı hisseder ve rahatlayabilirdim. Birbirimizi suçlamak yerine deneyimlerimizi paylaşır, birlikte çözüm bulmaya çalışırdım.


11. Çimen’in arkadaşlarıyla birlikte bir kulüp kurarak dayanışma göstermesinden ne öğrenebiliriz?

Cevap: Birlikte hareket etmenin, yardımlaşmanın ve birbirimizi desteklemenin önemli olduğunu öğrenebiliriz. Herkesin farklı özellikleri vardır ve bu farklılıklar bizi bir araya getirebilir.

12. Başarısızlar Kulübündeki bir arkadaşının topluluk önünde konuşmaktan korktuğunu görsen ona nasıl yardım ederdin?

Cevap: Öncelikle onu dikkatlice dinlerdim. İsterse onunla birlikte konuşma provası yapar, kendisini hazır hissettiğinde konuşması için destek olurdum. Onu zorlamazdım.

13. Çimen’in hayallerini gerçekleştirmek için çabaladığını düşün. Sen onun yerinde olsaydın zorluklar karşısında nasıl davranırdın?

Cevap: Hemen pes etmezdim. Hatalarımı değerlendirir, eksiklerimi gidermeye çalışır ve hedefime ulaşmak için yeniden denerdim.

14. Bir arkadaşının başarısını kıskandığın bir durum yaşasaydın nasıl davranırdın?

Cevap: Öncelikle kıskançlık duygumu anlamaya çalışırdım. Arkadaşımın başarısını kutlar, onun başarısından örnek alarak kendimi geliştirmeye çalışırdım.

15. Başarısızlar Kulübü üyelerinden biriyle dalga geçildiğini görseydin ne yapardın?

Cevap: Bu davranışın yanlış olduğunu söylerdim. Dalga geçilen arkadaşımın yanında olur, kendisini yalnız hissetmemesi için ona destek olurdum. Gerekirse bir öğretmenden yardım isterdim.

16. Çimen’in yerinde olsaydın ve biri senin hakkında gerçeği yansıtmayan bir gazete yazısı yazsaydı ne hissederdin?

Cevap: Üzülür, öfkelenir ve kendimi haksızlığa uğramış hissederdim. Ancak öfkeyle hareket etmez, gerçeği sakin bir şekilde açıklayarak kendimi ifade ederdim.

17. Başarısızlar Kulübünün Tanzanya’daki çocuklara yardım etmek istemesini nasıl değerlendiriyorsun? Sen bu kulüpte olsaydın nasıl katkıda bulunurdun?

Cevap: Bu davranışı çok anlamlı buluyorum. Başka ülkelerde yaşayan çocukların da yardıma ihtiyaç duyabileceğini anlamalıyız. Ben de kitap, kırtasiye veya ihtiyaç duyulan başka malzemelerin toplanmasına katkıda bulunurdum.

18. Kulüpteki bir arkadaşının yaptığı kurabiyeler beğenilmediği için üzüldüğünü düşün. Onun yerinde olsaydın neler hissederdin?

Cevap: Emeğimin değersiz görüldüğünü düşünerek üzülürdüm. Arkadaşıma emek verdiği için teşekkür eder, onu kırmadan düşüncelerimi paylaşırdım. Bir insanın değerinin yaptığı bir şeyin beğenilmesine bağlı olmadığını bilirdim.

19. Başarısızlar Kulübündeki arkadaşların farklı hayallere sahip olsaydı onların hayallerine nasıl yaklaşırdın?

Cevap: Herkesin farklı ilgi alanları ve hayalleri olabileceğini kabul ederdim. Kendi hayallerimden farklı olsa bile arkadaşlarımın hedeflerine saygı duyar ve onları desteklerdim.

20. Çimen’in yerinde olsaydın ve bir projede istediğin sonucu elde edemeseydin ne yapardın?

Cevap: Üzülsem bile pes etmezdim. Nerede hata yaptığımı anlamaya çalışır, arkadaşlarımla iş birliği yapar ve sonraki projede daha iyi olmak için çalışırdım.

21. Bir arkadaşının kendisini sürekli başarısız olarak gördüğünü fark etsen ona nasıl yardımcı olurdun?

Cevap: Ona herkesin farklı alanlarda başarılı olabileceğini anlatırdım. Güçlü yönlerini fark etmesine yardımcı olur, küçük başarılarını bile takdir ederdim.

22. Sence Başarısızlar Kulübündeki çocuklar birbirlerinin duygularını anlamasaydı neler yaşanabilirdi?

Cevap: Aralarında anlaşmazlıklar çıkabilir, birbirlerini kırabilir ve kulüp dağılabilirdi. Empati kurmaları sayesinde birbirlerini daha iyi anlayıp dayanışma içinde hareket edebilirler.

23. Bir arkadaşın hata yaptığında onu affetmekte zorlanıyorsan ne yapmalısın?

Cevap: Önce sakinleşmeli, arkadaşımın neden böyle davrandığını anlamaya çalışmalıyım. Hatasını kabul edip özür diliyorsa onu dinlemeli ve uygun olduğunda affetmeye çalışmalıyım.

24. Çimen’in yerinde olsaydın çevrendeki insanların seni başarısız olarak görmesine nasıl tepki verirdin?

Cevap: Başkalarının düşüncelerinin benim değerimi belirlemediğini bilirdim. Eksiklerimi geliştirmeye çalışırken kendime inanır ve başkalarının olumsuz düşüncelerinin hayallerimden vazgeçmeme neden olmasına izin vermezdim.

25. Sence bir insanın başarılı veya başarısız olması onun iyi ya da kötü bir insan olduğunu gösterir mi? Neden?

Cevap: Hayır, göstermez. Başarı ve başarısızlık insanın yaptığı işlerle ilgilidir. Bir insanın iyi olup olmadığını değerlendirirken dürüstlüğüne, davranışlarına, başkalarına saygısına ve yardımseverliğine bakmalıyız.

26. Başarısızlar Kulübüne katılan bir çocuk kendisini diğer çocuklardan daha değersiz hissediyorsa ona ne söylersin?

Cevap: Ona herkesin değerli olduğunu ve her insanın farklı yeteneklere sahip bulunduğunu söylerdim. Hata yapmanın utanılacak bir şey olmadığını, önemli olanın öğrenmek ve çaba göstermek olduğunu anlatırdım.


27. Sence Çimen’in hikâyesinden arkadaşlık konusunda çıkarılabilecek en önemli ders nedir?

Cevap: Gerçek arkadaşlığın yalnızca başarılı olduğumuzda değil, zor zamanlarımızda da birbirimizin yanında olmak olduğunu öğrenebiliriz. İyi bir arkadaş bizi yargılamadan dinler ve kendimizi olduğumuz gibi kabul etmemize yardımcı olur.

28. Sen Başarısızlar Kulübünün bir üyesi olsaydın kulübe hangi kuralı eklerdin? Neden?

Cevap: “Hiç kimse hataları nedeniyle küçümsenemez.” kuralını eklerdim. Çünkü herkes hata yapabilir ve herkesin kendisini güvende hissederek öğrenmeye hakkı vardır.

29. Kitaptaki çocuklardan biri olsaydın en çok hangi karakterle empati kurardın? Neden?

Cevap: Çimen ile empati kurardım. Çünkü kendini ifade etmekte zorlanmanın, arkadaş edinmeye çalışmanın ve özgüven kazanmak istemenin nasıl duygular olduğunu anlamaya çalışırdım.

30. Başarısızlar Kulübü kitabının sana kazandırdığı en önemli düşünce nedir?

Cevap: Başarısızlığın utanılacak bir durum olmadığını öğrendim. İnsan hata yaparak gelişebilir. Önemli olan kendimize ve başkalarına karşı anlayışlı olmak, yardımlaşmak, pes etmemek ve herkesin duygularına saygı göstermektir.

Genel değerlendirme sorusu

31. Başarısızlar Kulübünün amacı sence yalnızca başarısız çocukları bir araya getirmek midir? Açıklayınız.

Cevap: Hayır. Kulübün amacı, kendisini başarısız hisseden çocukların birbirlerini anlamalarını, özgüven kazanmalarını, dayanışma göstermelerini ve başarısızlık korkusunu aşmalarını sağlamaktır. Böylece çocuklar hataların hayatın doğal bir parçası olduğunu öğrenebilirler.


0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme