Küçük Ünlü Uyumu İle İlgili Test-1 - Ders Türkçe

Aradığın Konuyu Yaz!

Beğenilen Yazılar

Küçük Ünlü Uyumu İle İlgili Test-1

    11

Küçük Ünlü Uyumu-1    Şuayip HATİP

 
1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük küçük ünlü uyumu kuralına uymamaktadır ?

A) Vatan toprağın kara bağrında sıra dağlar gibi duranlarındır.
B) Kanadı kırılmış bir kuş misali çaresizce bana bakıyordu.
C) Göçmen kuşlar yazın bittiğini fısıldıyordu.
D) Ülkemiz son yıllarda erozyon tehditi altında.  

2.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük küçük ünlü uyumu kuralına uymamaktadır ?

A) Dünya son yıllarda iyice içine kapanmaya başladı.
B) Kardeşlik içerisinde yaşamak aslında çok kolay.
C) Yağmur saatlerce durmaksızın yağmaya devam etti.
D) Okul hepimizin geleceğinin inşaa edildiği yerdir.  

3.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük küçük ünlü uyumu kuralına uymamaktadır ?

A) Araba ani bir hareketle köşeyi döndü.   
B) Yağmur altında kalan sabun köpürmeye başladı. 
C) Kalabalık bir anda öfkelenmeye başladı.   
D) Gençler yaşamın tadını çıkarmayı bilmiyor.  

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili kelime küçük ünlü uyumu kuralına uymamaktadır ?

A) Maçın oynanacağı salonda hazırlıklar sürüyor.  
B) Yoğun yağış derelerin taşmasına sebep oldu.
C) Karanlık çökerken caddeler tenhalaşıyordu.  
D) Kedinin dili susuzluktan adeta dışarı düşmüştü.

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili kelime küçük ünlü uyumu kuralına aykırıdır ?

A) Kadınlar "yoldan çekilsenize!" diye söyleniyordu.
B) Sahnedeki sanatçı "bu şarkı sizin için" dedi.
C) Polis "kanun namına dur!" diye bağırıyordu.   
D) Adam " bugün kimseyi dinleyemem" diyordu.    

6. Aşağıdaki kelimelerden hangisi küçük ünlü uyumu kuralına uymamaktadır ?

A) Türkçe     B) Matematik  C) Sosyal  D) Müzik

7.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim tamlamasının tamlayanı küçük ünlü uyumu kuralına uymamaktadır ?

A) Kapının kolu iyice eskimeye başlamıştı.
B) Maydanozun saplarını bol su ile yıkadım.
C) Evin ihtiyaçları bitmek bilmiyordu.
D) Adamın cesareti herkesi şaşırtmaya yetti. 

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özne küçük ünlü uyumu kuralına uymaktadır ?

A) Sokak hergünkinden daha hareketliydi.
B) Horozlar ardı ardına ötmeye başlamıştı.
C) Yağmur tüm caddeyi bir anda yıkamıştı.   
D) Telefon acı acı çalmaya başladı.    

9.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde küçük ünlü uyumu kuralına uymayan bir sözcük kullanılmıştır ?

A) Yeniliklere açık insan olmak gerekir.
B) Çorba ocakta yavaş yavaş pişti.
C) Dağcılar yüksek kayalıklara çıkıyordu.
D) Türk'ün tarih defterinde hiç boşluk yoktur.  


10. Aşağıdaki altı çizili kelimelerden hangisinin küçük ünlü uymuna uymama sebebi diğerlerinden farklıdır ?

A) Hamuru saatlerce yoğurduk.
B) Kavunun tadı çok güzeldi.
C) Paraşüt açılmayacak diye çok korktuk.  
D) Ozon tabakası tehlike altında.     

Küçük Ünlü Uyumuna Uyan ve Uymayan Kelimelere Örnekler

Doğru sayılarınızı yorum kısmına yazarak testi çözen diğer kişilerle paylaşabilirsiniz.



Cevap Anahtarı
1
D
2
C
3
B
4
A
5
C
6
D
7
B
8
A
9
C
10
D


11 yorum:
Write yorum
  1. ÇOK TEŞEKKÜRLER HEPSİ DOĞRU...

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkürler çok güzel bir testti 10da 10

    YanıtlaSil
  3. Teşekkür ederim gayet güzel sorular.Çözülmeye değer.

    YanıtlaSil
  4. 100 puan çok teşekkürler başarılarınızın devamını diliyorum DERSİMİZ TÜRKÇE!!!

    YanıtlaSil
  5. HARİKA SORULAR ÇOK SAĞOLUNNNN

    YanıtlaSil

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...

© 2014 Ders Türkçe. Designed by Kompozisyon Örnekleri
Powered by Blogger.