Ders Türkçe: 6. Sınıf Test Soruları

Aradığın Konuyu Yaz!

Beğenilen Yazılar

6. Sınıf Test Soruları etiketine sahip kayıtlar gösteriliyor. Tüm kayıtları göster
6. Sınıf Test Soruları etiketine sahip kayıtlar gösteriliyor. Tüm kayıtları göster

"Ki" Ekinin Yazımı İle İlgili Test Soruları


"Ki" Ekinin Yazımı İle İlgili Test Soruları

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ki"nin yazımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmıştır ?
A) Pencere camlarında sorun yok, kapının ki kırılmış .
B) Ondaki bakışların ürkütücülüğü kimsede yok .
C) Artık iyice anladımki herkes vefalı olamıyormuş .
D) Kapıdaki nottan kimin geldiğini anlamak imkansızdı .

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ki"nin yazımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmıştır ?
A) Onu uyardım ki aynı hatayı bir daha yapmasın .
B) Karanlıktaki seslerin kime ait olduğunu anlamak çok zordu .
C) Yarınki toplantı için tüm hazırlıklar tamamlandı .
D) Karşı kıyıda ki evler çok güzel gözüküyor .

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ki"nin yazımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmıştır ?
A) Konuyu öyle güzel özetlemiş ki anlamamak imkansız .
B) O kadar çok yorulmuş ki parmağını bile kaldıramıyordu .
C) Dışarıda ki sesler bizi korkutmaya başladı .
D) Gözümdeki ağrı günden güne artıyor .

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ki"nin yazımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmıştır ?
A) O kadar çok üzüldümki kimseye anlatamadım derdimi .
B) Seninki bugün de işe geç kaldı .
C) Yanındaki adam tanıdık mıydı ?
D) Kitaptaki soruların hepsini yaptım .

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ki"nin yazımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmıştır ?
A) Kesin sen hatalısın ki bu kadar alttan aldın .
B) Listede ki transferlerin hepsi tamamlandı .
C) Sendeki kaşlar bende de olaydı .
D) Bu saatten sonra beni dinlemez ki .



6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ki"nin yazımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmıştır ?
A) Bunca işi sanki bir tek o yapıyor .
B) Kısa sürede evdeki işlerin çoğunu bitirdik .
C) Ben ona kızmamıştım halbu ki , beni yanlış anladı .
D) Her geçen gün yoldaki bozulma artıyor .

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ki"nin yazımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmıştır ?
A) Ben ki hiç kimseye bir gün olsun boyun eğmedim .
B) Baktımki her yer dağılmış .
C) Her önüne gelene de güvenilmiyor ki !
D) Bir yer ki insanın canına can katıyor .

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ki"nin yazımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmıştır ?
A) Bugün arabada ki çantaları indirelim artık .
B) Çok soru soruyorum ki kolay anlayayım .
C) Ortalık karışınca sustum ki daha fazla tartışma çıkmasın .
D) Hep gülüyorum ki beni güçsüz sanmasınlar .

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ki"nin yazımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmıştır ?
A) İyi çiğnedikten sonra yut ki boğazında kalmasın .
B) Az konuş ki insanlar senden bıkmasın .
C) Dinlediklerim güzel değilki alkışlayayım .
D) İki dakika yerinde durmuyor ki üzerini giydireyim .

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ki"nin yazımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmıştır ?
A) Kalpteki acılar kolay geçmiyor .
B) Geçen seneki konuları unutmadım .
C) Dünyadaki her insan sevgiye layıktır .
D) Arkama baktımki herkes kaybolmuş .
Cevap Anahtarı : 1-C   2-D   3-C   4-A   5-B   6-C   7-B   8-A   9-C   10-D

ddd
Devamını Oku
    0

Büyük Ünlü Uyumu İle İlgili Test-2

Büyük Ünlü Uyumu İle İlgili Test-2

1. "gül-" fiiline aşağıdaki eklerden hangisi getirilirse kelime büyük ünlü uyumuna uymaz ?
A) -ecek
B) -müş
C) -yor
D) -ler

2. Türkçede bazı kelimelerde büyük ünlü uyumu ( kalınlık-incelik uyumu ) aranmaz . Aşağıdaki seçeneklerde yer alan kelimelerden hangisinde kalınlık-incelik uyumu aranmaz ?
A) Kapak
B ) Karanlık
C) Kağnı
D) Kar

3.
1. Arabanın fren sesi ile irkildik .
2. Kapıcı zile basınca sipariş listemi elime aldım .
3. Kızgınlıkla çaydanlığı bir anda devirdim .
4. Komşularımızla haftada bir toplanıyoruz .
Yukarıdaki numaralandırılmış cümlelerdeki altı çizili kelimelerden hangisi kalınlık-incelik uyumuna uymaz ?
A ) 1      B) 2     C) 3     D) 4

4. " Kolyemin zincirini tamir ederken , sarsıntıyı hissedebiliyordum . " cümlesinde büyük ünlü uyumuna uymayan kaç kelime vardır ?
A) 1      B) 2      C) 3     D) 4



5. "-ken" eki aşağıdaki sözcüklerden hangisine getirilirse kelime kalınlık - incelik uyumuna uymaz ?
A) oturur
B) gelir
C) bekler
D) gider

6. Türkçede bazı ekler her zaman büyük ünlü uyumuna uymaktadır . Aşağıdaki kelimelerden hangisinin sonuna gelen ek her zaman büyük ünlü uyumuna uyar ?

A ) Ağlıyor
B ) Bizimki
C) Düşerken
D) Oynayacak

7. Aşağıdaki dizelerin hangisinde büyük ünlü uyumuna uymayan bir kelime kullanılmıştır ?
A) Gözlerim,
B) Gözlerim nerde?
C) Şeytan aldı, götürdü;
D) Satamadan getirdi.

8. Aşağıdaki kelimelerden hangisi büyük ünlü uyumu kuralına uymamaktadır ?
A) Defter
B) Silgi
C) Cetvel
D) Kalem

9. Aşağıdaki kelimelerden hangisi büyük ünlü uyumu kuralına uymamaktadır ?
A) Parasızlık
B) Garibanlık
C) Zenginlik
D) Şımarıklık

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde büyük ünlü uyumu kuralına uymayan bir kelime kullanılmıştır ?
A) Sahipsiz vatanın batması haktır .
B) Seni görmem mümkün değil .
C) Bu gece ağlamak geldi içimden .
D) Ödevlerimi akşamdan hazırladım .

Cevap Anahtarı
1- C
2-D
3-B
4-C
5-A
6- D
7-C
8-D
9-B
10-A


ddd
Devamını Oku
    1

Öznel-Nesnel Cümleler, Karşılaştırma Cümleleri, Yakın Anlamlı ve Karşıt Anlamlı Cümleler İle İlgili Test

Öznel-Nesnel Cümleler, Karşılaştırma Cümleleri, Yakın Anlamlı ve Karşıt Anlamlı Cümleler İle İlgili Test

1. Aşağıdaki tümcelerin hangisi "kanıtlanabilirlik" açısından diğerlerinden farklıdır ?
A) Hayvanları sevenler insanları da sever .
B) Bu seneki kamp çalışmaları on beş gün sürdü .
C) Köydeki günlerimiz çok güzel geçti .
D) Yeni taşınan komşumuz çok soğuk bir insana benziyor .      
2. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde "kişisel bir görüş " belirtilmektedir ?
A) " Çalıkuşu " genç bir köy öğretmeninin yaşadıklarını anlatıyor .
B) İbni Sina tıp alanında çalışmalar yapmış müslüman bilim adamlarındandır .
C) Ergenekon Destanı Türklerin  en eski destanlarındandır .  
D) Serbest şiir en sevilen şiir türüdür .  
3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşılaştırma anlamı bulunmamaktadır ?
A) Geçen yıl bayramda aldığımız ayakkabılar bu senekilerden daha güzeldi .
B) Torunlarımın içerisinde en çok Mustafa bizimle zamanla geçirdi .
C) Uzun süre dersleri ile ilgilenmesi gerektiğinin bilincindeydi .
D) Yeni öğretmenimiz önceki öğretmenimize göre daha güler yüzlü biri .
4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde " yorum " söz konusudur  ?
A) Dost kötü zamanlarda biz istemesek de yanımızda olan gerçek sevenlerimizdir .
B) Anadolu gezileri sırasında aldığı notları bir araya getirerek bu kitabı oluşturmuş .
C) Genç futbolcu bugüne kadar dört farklı takımda forma giymiş .
D) Üniversite okumak için ilk kez memleketinden ayrılarak İstanbul'a gitmiş .   
5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öznel bir anlatım bulunmaktadır ?
A) Yazar romanlarında Anadolu insanını işlemiştir .
B) Yağmur, Nurullah Genç tarafından yazılmış bir şiirdir .
C) Türkiye'de iş bulamadığı için yurt dışına gittiğini söyledi .
D) Ömer Seyfettin milli duyguları en başarılı şekilde işleyen yazarımızdır .

6.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşılaştırma anlamı bulunmaktadır  ?
A) Yarın mahallemizde sokak iftarı yapacağız .
B) Okulumuzun en başarılı sınıfı siz oldunuz .   
C) Herkes sağlığı için yediklerine dikkat etmelidir .       
D) Okuldan sonra arkadaşlarla mahallede biraz dolaştık .  
7.  Aşağıdaki cümlelerden hangisinde karşılaştırma anlamı bulunmamaktadır  ?
A) Bizim sınıfın en çalışkan öğrencisi Elif'tir .    
B) İkinci sınav ilk sınava göre daha kolay oldu .   
C) Ülkemizin doğusu batısına göre daha yüksektir .   
D) Her yıl bu bölgeyi mutlaka ziyaret ederiz .      
8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde söyleyenin duygusuna yer verilmiştir ?
A) İstanbul ülkemizin nüfus olarak en kalabalık şehridir .
B) Tarihi kaynaklara başvurduktan sonra bu bilginin doğruluğunu teyit ettik .
C) Türkçe sondan eklemeli diller grubuna örnek bir dildir .
D) İnsanların büyük şehirlerde yaşamını sürdürmesi çok zordur .
9.
1. Öfkeyle kalkan zararla oturur .
2. El elin eşeğini türkü çağırarak arar .
3. Keskin sirke küpüne zarardır .
4. Dost dostun ayıbını yüzüne söyler .
Yukarıdaki numaralandırılmış atasözlerinden hangi ikisi yakın anlamlıdır ?
A) 1-2
B) 1-3     
C) 2-3
D) 2-4  
10.
1. Başarılı olmak için yılmadan çalışmalıyız .
2. Her zaman istediğimiz başarıyı elde edemeyebiliriz .
3. Başarılı insanlar zaman zaman şanslı da olabilirler .
4. Çok çalışanlar başarıyı mutlaka yakalarlar .
Yukarıdaki numaralandırılmış cümlelerin hangileri yakın anlamlıdır ?
A)  1-2
B) 2-3
C) 1-4   
D) 2-4  
Cevap Anahtarı
1
B
2
D
3
C
4
A
5
D
6
B
7
D
8
D
9
B
10
C



ddd
Devamını Oku
    0

Sözcük ve Sözcük Gruplarında Anlam İle İlgili Test

Sözcük ve Sözcük Gruplarında Anlam İle İlgili Test

1. Aşağıdaki altı çizili olarak verilen kelimelerden hangisi somut anlamlıdır ?
A) Günümüz insanının en büyük sorunlarının başında stres geliyor .  
B) Son zamanlarda korkutucu rüyalar görmeye başladım .
C) Hepimizin geleceğe dönük hayalleri mutlaka vardır .
D) Hayatıma renk katan en güzel şey kitap okumaktır .
2.
Gülü kestim dalından
Geçtim yarin yanından
Gülümsedi görünce
Bir dişi var altından
Yukarıdaki manide altı çizili sözcükler arasında bulunan anlam ilişkisi aşağıdakilerden hangisidir ?
A) Eş anlamlılık
B) Zıt Anlamlılık
C) Eş seslilik
D) Yakın anlamlılık   
3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamlı bir kelime kullanılmıştır ?
A) Bu yıl doğum gününde kardeşime saat aldım .      
B) Kocaman ülke ile ilgili ne sorsanız hemen cevaplar .
C) Başkalarına sinirlendi , acısını bana patlayıp çıkardı .   
D) Misafirler için güzel bir akşam yemeği hazırladık .
4. " Sanat, spor vb. alanlarda o alana özgü olarak kullanılan kelimelere terim denir " Aşağıdaki terimlerden hangisi farklı bir alana ait olarak kullanılmaktadır  ?
A) İklim     
B) Meridyen
C) Kanyon  
D) Sahne
5. Ahmet özellikle kış aylarında çok eğlenen bir çocuktu . Apartman dairelerindeki pencerenin önüne oturup yoldan geçenlerin buzda kayarak sırtüstü düşmelerini izlemekten büyük zevk alırdı . Bir gün annesi bakkala gönderince ellerindeki poşetle ayağının kayıp buz üstüne düşmesi ile yaptığı yanlışı fark etmeye başladı  .
Yukarıdaki parçada anlatılan durumu en iyi özetleyen atasözü aşağıdakilerden hangisidir ?
A) Gülme komşuna gelir başına
B) Ne ekersen onu biçersin .
C) Kendi düşen ağlamaz .
D) Bugünün işini yarına bırakma

6.  " Haberlerdeki kazayı izleyince kalbinde bir acı duydu ."
Yukarıdaki cümlede "duymak" kelimesinin cümleye kattığı anlam aşağıdakilerin hangisinde vardır  ?
A) Okulların bir hafta geç açılacağını senden duymuştum .         
B) Dışarıdan gelen bağrışmaları ilk olarak ben duydum .  
C) Onu görünce içimde bir sevinç duydum .     
D) Bizimle ilgili kötü sözler söylediğinizi duydum .  
7.  "El" sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde diğerlerinden farklı bir anlamda kullanılmıştır  ?
A) Elindeki çubukla yere bir şeyler çiziyordu .   
B) Elindeki kitabı önceki yıllarda ben de okumuştum  .
C) Bendeki dert ellerin umurunda olmaz .
D) Sıcak demiri tutunca bir anda eli yandı .     
8. " Hayatı fakir insanlara yardım etmekle geçmişti "
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yukarıdaki cümlede geçen kelimelerden birinin eş anlamlısı kullanılmıştır ?
A) Yalnızlık herkesin kaldırabileceği bir yük değil .
B) Bu memleketin insanları yoksulluğa alışıktır .   
C) Karanlıkta yürümekten çok korkuyorum .  
D) Başarının gelmesi için yorulmak şarttır .   
9. " Kapalı " kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlama gelecek şekilde kullanılmıştır ?
A) Bu hafta Salı günü her zaman gittiğim berber kapalı olacakmış .   
B) Avrupa'nın birçok şehrinde hava yılın büyük bölümünde  kapalı olur .    
C) Basına kapalı son antrenmanla derbi maçının hazırlıkları tamamlandı .
D) Kapalı çevrede yaşaması onun utangaç kişiliğinin temel sebebidir .  
10. " Yalnız taş duvar olmaz " atasözü ile aynı anlama gelen bir atasözü aşağıdaki seçeneklerin hangisinde kullanılmıştır ?
A)  Taşıma su ile değirmen dönmez .
B) Bir elin nesi var iki elin sesi var .
C) Gelen gideni aratır .
D) Çok söz yalansız , çok mal haramsız olmaz .
11.
Kelime-sözcük
Sonbahar-güz
Yukarıdaki sözcükler arasındaki anlam ilişkisi aşağıdaki cümlelerden hangisinde vardır ?
A)  Yoksul insanların hiçbir şeyi yoksa gururları vardır .  
B) Kendisine yüksek amaçlar belirlemek gayesi ile bu yola çıktı .  
C) Duvarın boyası dökülmeye başlayınca tamir etmeye karar verdik .  
D) Tatilini geçirmek için Akdeniz sahillerinde bir yer aramaya başlamış .
12. " Uçurmanın kuyruğu bir anda koptu . " cümlesindeki altı çizili sözcükte bulunan anlam özelliği aşağıdaki altı çizili kelimelerin hangisinde bulunmaktadır ?
A)  Yukarıdan düşen saksı adamın başına isabet etti .
B) Kartopu değince çocuğun gözü az kalsın moraracaktı .  
C) Her gelen kapının ağzında bekleyince izdiham oldu .
D) Yediği mama bebeğin burnunda komik şekiller oluşturmuştu .
13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zıt anlamlı kelimeler bir arada kullanılmıştır ?
A)  Bembeyaz elbisesi ile içeri girince herkes ona doğru döndü .  
B)  Ülkemiz maden kaynakları bakımından oldukça zengin bir yerdedir .
C)  Kapıyı açınca onu karşımda görmek beni çok şaşırttı .  
D) Bu hale gülelim mi ağlayalım mı bilemedik .
14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "uzatmak" kelimesi diğerlerinden farklı bir anlamda kullanılmıştır ?
A)  Masanın ucundaki tuzluğu bana uzatır mısın ?
B)  Şu parayı şoföre uzatın .
C) Yazılı kağıtlarını alıp arkadakine uzat .
D) Bu gibi mevzuları gereksiz yere uzatmayın .
15. " Basmak " kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde " bir yere habersizce aniden girmek " anlamında kullanılmıştır ?
A)  Sahte ürünler satan mağazayı polisler bastı .
B) Yerdeki ekmek kırıntılarına basmamak için çaba harcadım .
C) İki yıl önce bugün bu şehre ayak basmıştım .
D) Eşyalarımı eski bir bavula alelacele bastım .
Cevap Anahtarı
1
D
2
C
3
C
4
D
5
A
6
C
7
C
8
B
9
D
10
B
11
B
12
C
13
D
14
D
15
A



ddd
Devamını Oku
    0
© 2014 Ders Türkçe. Designed by Kompozisyon Örnekleri
Powered by Blogger.