Aradığın Konuyu Yaz!

Beğenilen Yazılar

Sözcük ve Sözcük Gruplarında Anlam İle İlgili Test

    0
Sözcük ve Sözcük Gruplarında Anlam İle İlgili Test

1. Aşağıdaki altı çizili olarak verilen kelimelerden hangisi somut anlamlıdır ?
A) Günümüz insanının en büyük sorunlarının başında stres geliyor .  
B) Son zamanlarda korkutucu rüyalar görmeye başladım .
C) Hepimizin geleceğe dönük hayalleri mutlaka vardır .
D) Hayatıma renk katan en güzel şey kitap okumaktır .
2.
Gülü kestim dalından
Geçtim yarin yanından
Gülümsedi görünce
Bir dişi var altından
Yukarıdaki manide altı çizili sözcükler arasında bulunan anlam ilişkisi aşağıdakilerden hangisidir ?
A) Eş anlamlılık
B) Zıt Anlamlılık
C) Eş seslilik
D) Yakın anlamlılık   
3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamlı bir kelime kullanılmıştır ?
A) Bu yıl doğum gününde kardeşime saat aldım .      
B) Kocaman ülke ile ilgili ne sorsanız hemen cevaplar .
C) Başkalarına sinirlendi , acısını bana patlayıp çıkardı .   
D) Misafirler için güzel bir akşam yemeği hazırladık .
4. " Sanat, spor vb. alanlarda o alana özgü olarak kullanılan kelimelere terim denir " Aşağıdaki terimlerden hangisi farklı bir alana ait olarak kullanılmaktadır  ?
A) İklim     
B) Meridyen
C) Kanyon  
D) Sahne
5. Ahmet özellikle kış aylarında çok eğlenen bir çocuktu . Apartman dairelerindeki pencerenin önüne oturup yoldan geçenlerin buzda kayarak sırtüstü düşmelerini izlemekten büyük zevk alırdı . Bir gün annesi bakkala gönderince ellerindeki poşetle ayağının kayıp buz üstüne düşmesi ile yaptığı yanlışı fark etmeye başladı  .
Yukarıdaki parçada anlatılan durumu en iyi özetleyen atasözü aşağıdakilerden hangisidir ?
A) Gülme komşuna gelir başına
B) Ne ekersen onu biçersin .
C) Kendi düşen ağlamaz .
D) Bugünün işini yarına bırakma

6.  " Haberlerdeki kazayı izleyince kalbinde bir acı duydu ."
Yukarıdaki cümlede "duymak" kelimesinin cümleye kattığı anlam aşağıdakilerin hangisinde vardır  ?
A) Okulların bir hafta geç açılacağını senden duymuştum .         
B) Dışarıdan gelen bağrışmaları ilk olarak ben duydum .  
C) Onu görünce içimde bir sevinç duydum .     
D) Bizimle ilgili kötü sözler söylediğinizi duydum .  
7.  "El" sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde diğerlerinden farklı bir anlamda kullanılmıştır  ?
A) Elindeki çubukla yere bir şeyler çiziyordu .   
B) Elindeki kitabı önceki yıllarda ben de okumuştum  .
C) Bendeki dert ellerin umurunda olmaz .
D) Sıcak demiri tutunca bir anda eli yandı .     
8. " Hayatı fakir insanlara yardım etmekle geçmişti "
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yukarıdaki cümlede geçen kelimelerden birinin eş anlamlısı kullanılmıştır ?
A) Yalnızlık herkesin kaldırabileceği bir yük değil .
B) Bu memleketin insanları yoksulluğa alışıktır .   
C) Karanlıkta yürümekten çok korkuyorum .  
D) Başarının gelmesi için yorulmak şarttır .   
9. " Kapalı " kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlama gelecek şekilde kullanılmıştır ?
A) Bu hafta Salı günü her zaman gittiğim berber kapalı olacakmış .   
B) Avrupa'nın birçok şehrinde hava yılın büyük bölümünde  kapalı olur .    
C) Basına kapalı son antrenmanla derbi maçının hazırlıkları tamamlandı .
D) Kapalı çevrede yaşaması onun utangaç kişiliğinin temel sebebidir .  
10. " Yalnız taş duvar olmaz " atasözü ile aynı anlama gelen bir atasözü aşağıdaki seçeneklerin hangisinde kullanılmıştır ?
A)  Taşıma su ile değirmen dönmez .
B) Bir elin nesi var iki elin sesi var .
C) Gelen gideni aratır .
D) Çok söz yalansız , çok mal haramsız olmaz .
11.
Kelime-sözcük
Sonbahar-güz
Yukarıdaki sözcükler arasındaki anlam ilişkisi aşağıdaki cümlelerden hangisinde vardır ?
A)  Yoksul insanların hiçbir şeyi yoksa gururları vardır .  
B) Kendisine yüksek amaçlar belirlemek gayesi ile bu yola çıktı .  
C) Duvarın boyası dökülmeye başlayınca tamir etmeye karar verdik .  
D) Tatilini geçirmek için Akdeniz sahillerinde bir yer aramaya başlamış .
12. " Uçurmanın kuyruğu bir anda koptu . " cümlesindeki altı çizili sözcükte bulunan anlam özelliği aşağıdaki altı çizili kelimelerin hangisinde bulunmaktadır ?
A)  Yukarıdan düşen saksı adamın başına isabet etti .
B) Kartopu değince çocuğun gözü az kalsın moraracaktı .  
C) Her gelen kapının ağzında bekleyince izdiham oldu .
D) Yediği mama bebeğin burnunda komik şekiller oluşturmuştu .
13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zıt anlamlı kelimeler bir arada kullanılmıştır ?
A)  Bembeyaz elbisesi ile içeri girince herkes ona doğru döndü .  
B)  Ülkemiz maden kaynakları bakımından oldukça zengin bir yerdedir .
C)  Kapıyı açınca onu karşımda görmek beni çok şaşırttı .  
D) Bu hale gülelim mi ağlayalım mı bilemedik .
14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "uzatmak" kelimesi diğerlerinden farklı bir anlamda kullanılmıştır ?
A)  Masanın ucundaki tuzluğu bana uzatır mısın ?
B)  Şu parayı şoföre uzatın .
C) Yazılı kağıtlarını alıp arkadakine uzat .
D) Bu gibi mevzuları gereksiz yere uzatmayın .
15. " Basmak " kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde " bir yere habersizce aniden girmek " anlamında kullanılmıştır ?
A)  Sahte ürünler satan mağazayı polisler bastı .
B) Yerdeki ekmek kırıntılarına basmamak için çaba harcadım .
C) İki yıl önce bugün bu şehre ayak basmıştım .
D) Eşyalarımı eski bir bavula alelacele bastım .
Cevap Anahtarı
1
D
2
C
3
C
4
D
5
A
6
C
7
C
8
B
9
D
10
B
11
B
12
C
13
D
14
D
15
A



Hiç yorum yok:
Write yorum

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...

© 2014 Ders Türkçe. Designed by Kompozisyon Örnekleri
Powered by Blogger.