Sebep-Sonuç, Amaç-Sonuç, Koşul-Sonuç Cümleleri İle İlgili Test

Sebep-Sonuç, Amaç-Sonuç, Koşul-Sonuç Cümleleri İle İlgili Test

1. Aşağıdaki tümcelerin hangisinde sebep sonuç ilişkisi bulunmaktadır ?
A) Çocuk iyileşmek için yediklerine çok dikkat ediyordu .
B) Onu karşısında görünce çok heyecanlanmıştı, kalbi kıpır kıpır atıyordu .
C) Babasının sözünü dinlemiş , kimseye gereğinden fazla inanmamıştı .
D) Uçağa yetişmek için hemen bir taksi çağırmaya karar verdi .      
2. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde yargı gerekçesi ile birlikte verilmiştir ?
A) Doğum günümde bana hediye olarak en sevdiğim takımın formasını almış .
B) Çocuk karşıdan karşıya geçmek isteyen adama yardımcı oldu .
C) Kışın bu yol çok buzlanır , araçlar fazla kullanmaz .   
D) Özgür düşünebilen bir gençlik yetiştirmek zorundayız .
3.
1. Müzik dinlemek insanın ruhunu dinlendirir .
2. Şiirler insanların hem acılarına hem de sevinçlerine tercüman olur .
3. Çok şefkatli olduğum için tek başına oynayan bir çocuk görünce bile üzülürüm .
4. Son yıllarda kulüplerin transfere harcadığı paralar çok abartılı olmaya başladı .
Yukarıdaki kaç numaralı cümlede yargı gerekçesi ile birlikte verilmiştir ?
A) 1
B) 2
C) 3  
D) 4
4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yargı gerekçesi ile birlikte verilmiştir  ?
A) Ahlaklı insan başkalarına kötü davranışlarda bulunmaz .
B) Anlatılanları dikkatle dinlediği için derslerdeki başarısı bir anda arttı.
C) Kısa sürede işinde en başarılı insanlar arasında yer almaya başladı .  
D) Küçük başarılarla da mutlu olunabileceğini öğrenmemiz gerekir .  
5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yargının gerçekleşmesi bir koşula bağlanmıştır ?
A) Derslerde öğrenilenler hayata aktarılabildiği zaman anlam kazanır .
B) Gece geç saatlere kadar oturduğundan gözleri kızarmıştı .
C) Hayvanları çok sevdiği için sürekli hayvanat bahçesine gidiyordu .
D) İnsanları anlamak istiyorsanız onlarla iletişim kurmalısınız .


6.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde diğerlerinden farklı bir anlam ilişkisi bulunmaktadır  ?
A) Akşama kadar iyice yorulursa gece iyi bir uyku çeker .
B) Annesinin sözünü dinlemediği için çok pişman oldu .  
C) Sınıf birincisi olduğundan törende ödüllendirildi .      
D) Sorulardan ikisini yanlış cevapladı diye çok üzülmüştü .


7.  Aşağıdaki cümlelerden hangisinde farklı bir anlam ilişkisi bulunmaktadır  ?
A) Beklediği teklifi alamayınca kendine yeni bir hedef belirlemeye karar verdi .   
B) En sevdiğim şarkıcıdan imza alabilmek için saatlerce kapıda gelmesini bekledim .  
C) Soruda ne istendiğini anlayamadığım için boş bırakmaya karar verdim .   
D) Yağmur çok şiddetli olduğundan tarlaya yarın gitmeye karar verdik .     
8.
1. Heyecanlanmamayı başarabilirsen sınavda başarılı olursun .
2. Kendini iyi ifade edemezsen karşındaki seni yanlış anlar .
3. Ödevini bitirebilmek için farklı kaynaklardan araştırmalar yapıyor .
4. Beni önemsemezsen ben de sana karşı eskisi gibi olamam .
Yukarıdaki numaralandırılmış  cümlelerin hangisinde amaç-sonuç ilişkisi bulunmaktadır ?
A) 1  
B) 2
C) 3
D) 4
9. Aşağıdaki şıkların hangisinde ilk cümle ikinci cümlenin gerekçesi değildir ?
A) At çok yorulduğu için sahibi onu dinlendirmeye karar verdi .
B) Derslerine çok iyi çalıştı , yazın tatile gitmeyi hak etti .     
C) Eski günleri hatırladı , bir anda gözlerinin yaşarmasını engelleyemedi .
D) Kalemi bir anda bıraktı , soruyu çözemeyeceğini anlamıştı .  
10.
1. Kendini geliştirmek istiyorsan çok okumalısın .
2. Mütevazı olmadığı için hep kendinin üstün olduğunu düşünüyor .
3. İnsanları kırmamak için elimden geleni yapıyorum .
4. Arkadaşları ile iyi geçindiği için sınıfında çok seviliyor .
Yukarıdaki numaralandırılmış cümlelerin hangilerinde "sebep-sonuç" ilişkisi vardır ?
A)  1-2
B) 2-3
C) 1-4   
D) 2-4  

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yargının gerçekleşmesi bir koşula bağlanmıştır?
A) Bu kararı çok kolay verdi çünkü uzun zamandır ne yapacağını düşünüyordu.
B) Sana verilen değeri anlayabilirsen hayatın daha da güzelleşecek.
C) Başkalarına faydaları olabilmek için elinden geleni yapıyordu.
D) Düşündükçe böyle bir davranışta bulunduğu için kendisine çok kızıyordu.

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde diğerlerinden farklı bir anlam ilişkisi bulunmaktadır?
A) İnsanlara yeteneklerine uygun iş verirseniz başarılı olur.
B) Planlı bir çalışma yaptıkları için işlerini kolayca bitirdiler.
C) Uzun süre koşmaktan bacakları iyice ağrımaya başladı.

D) Okullar tatil olduğu için daha fazla kitap okuyabiliyordu.

Cevap Anahtarı : 1B  2C    3C    4B    5D    6A    7B    8C    9D    10D    11B    12A

0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...