7. Sınıf Test Soruları etiketine sahip kayıtlar gösteriliyor. Tüm kayıtları göster
7. Sınıf Test Soruları etiketine sahip kayıtlar gösteriliyor. Tüm kayıtları göster

Ek Fiil-1 Test Soruları


1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili kelime “ek fiil” almıştır?

A) Önündeki deftere bazı şekiller çiziyor.
B) Son günlerde yağışlar kendini çokça hissettiriyor.
C) Ben o yıllarda büyük idealleri olan bir gençtim.
D) Bu eşsiz manzarayı uzun bir süre seyrettim.

2. Aşağıdaki cümlelerde kullanılan ek fiillerden hangisi cümleye “terk edilmiş alışkanlık” anlamı katmıştır?

A) Her hafta sonu buraya pikniğe gelirdik.
B) Dün bu saatlerde buraya gelecekti.
C) Hava bozarsa bu hafta oraya gidemeyiz.
D) Bu saate kadar tren büyük ihtimalle kalkmıştır.


3.
1. Rüzgar çok kuvvetli esmiş.
2. Pencerenin önündeki kedinin karnı acıkmış.
3. Yapılan haksızlıklar rakiplerin tuzağıymış.
4. Koş koşmuş, az uyumuş.

Yukarıdaki numaralandırılmış cümlelerin hangisinde “ ek fiil” kullanılmıştır?

A) 1      B) 2      C) 3      D) 4


4. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi ek fiil almış bir isimdir?

A) Yavaş yavaş yürüyerek okula doğru gitti.
B) Bilmen gereken ne varsa hepsini anlattım.
C) Şanlı Türk bayrağımız kırmızı beyazdır.
D) Son zamanlarda çok güzel kitaplar yazılıyor.






5. Aşağıdaki cümlelerin sonunda ek fiilin cümleye kattığı anlam yay ayraç içerisinde belirtilmiştir. Hangi cümlede ek fiilin kattığı anlam doğru gösterilmiştir?

A) Oğlu uzun zamandır bu okulda çalışıyormuş (gereklilik )
B) Ona bu hediyeleri kimin aldığını bilmeliydi. (gerçekleşmemiş niyet)
C) Gençken iki güne bir halı saha maçı yapardım. (terk edilmiş alışkanlık)
D) Yaşadığı acıklı olayları bizlere de anlatacaktı. (şart)

6. Aşağıdaki cümlelerden hangisi “-dı/-di” ekiyle tamamlanırsa cümle “gerçekleşmemiş niyet” anlamı taşır?

A) Geçen yıl Almanya’daki dayım bize gelmiş...
B) Dedem köydeki herkesin dertleri ile ilgilenir...
C) Sana aldığım hediyeyi hala saklıyor olmalı...
D) Arkadaşım bana yazın yüzmeyi öğretecek...


7. Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde ek fiil almış bir kelime kullanılmıştır?

A) koşuyor - duyacak - kızıyor
B) sustu - kaçmış - uyuyor
C) arabadaydı - çirkinmiş - beyazdır
D) bakacak - olmaz - yerleşmiş


8. Aşağıdaki cümlelerden hangisi “-dı/-di” eki ile tamamlanırsa cümle “terk edilmiş alışkanlık anlamı taşır?

A) Kardeşime doğum gününde oyuncak araba alacak...      
B) İşi erken bitince neşeyle evine doğru yürüyordu... 
C) Ne kadar uyumsuz biri olduğunu daha ilk günden belli etmiş...    
D) Yazın her hafta sonu arkadaşlarıyla buluşur balığa gider...


9. “İki kip ekinin üst üste gelmesi ile oluşan fiillere birleşik zamanlı fiiller denir.”
Aşağıdakilerden hangisi birleşik zamanlı fiillere örnek olarak verilebilir?

A) Bağırdınız
B) Anlasaydık
C) Duymuyorum
D) Kaçmışsınız


10. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi terk edilmiş bir alışkanlık anlamı taşımaktadır?

A) Yatarken dişlerini mutlaka fırçalar.
B) Dünkü maçta eski futbolcularımızdan birini gördüm.
C) Bizim planımıza uysaydın dün çok eğlenecektik.
D) Havalar soğuduğunda alt kata iner sobayı yakardım.

11. Aşağıdaki cümlelerde yer alan fiillerden hangisi birleşik zamanda çekimlenmemiştir?

A) Tamirci çantasından penseyi çıkardı. 
B) Bunca zaman sonra beni hatırlayacağını tahmin etmezdim.
C) Proje ödevini süresi dolmadan teslim etmişti. 
D) Sınav günü gelmeden önce tüm konuları tekrar etmeliydim.





12. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi ek fiille çekimlenmemiştir?

A) İzlediğimiz son film gerçekten de çok güzeldi.
B) Gönderdiğimiz paket akşama kalmadan yerine vardı.
C) Geçen hafta en sevdiğim film TV’de yoktu.
D) Yaşadıklarımız tarifsiz bir mutluluktu.




13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek filin zamanı veya kişisi yanlış belirtilmiştir?

A) Yeni arabanız çok güzelmiş. (Duyulan geçmiş zaman- 3. tekil şahıs)
B) Arkadaşın ağladıysa onu teselli et. ( Şart kipi - 3. tekil şahıs)
C) Ben gerçek bir vatanseverim. ( görülen geçmiş zaman - 1. tekil şahıs)
D) Herkes tarafından eleştirilen biridir. ( Geniş zaman - 3. tekil şahıs)



14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil isim soylu bir sözcüğü yüklem yapma görevi ile kullanılmıştır?

A) İnsanı en çok mutlu eden yer kendi evidir.
B) Bir köşeye çekilmiş sessizce ağlıyordu.
C) Uzun zamandır bu proje üzerinde çalışıyormuş.
D) Sana sorulan sorulara açık ve anlaşılır cevaplar vermeliydin.



15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil diğerlerinden farklı bir görevde kullanılmıştır?

A) Bir mekanı en güzel gösteren şey kullanılan boyadır.
B) Hiçbir zaman kalbimizi kıracak sözler söylemezdi.
C) Onu en çok mutlu eden şey bir demet çiçekti.
D) İçerisi tam manasıyla zifiri karanlıktı.


16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil farklı bir görevde kullanılmıştır?

A) Uzun zamandır havalandırılmayan o da çok basıktı.
B) Sınıfımızın en esprili öğrencisi Hüseyin’dir.
C) Bu sene ağaçlar geçen yıla göre daha erken yeşermişti.
D) Düğün için aldığı elbise siyahmış.





17. Aşağıdaki fiillerden hangisi ek fiilin geniş zaman 3. tekil kişisi ile çekimlenmiştir?

A) Önemlidir
B) Okumalıyız
C) Sağlarız
D) Gözlemlemeliyiz




18. 3. tekil şahısta ek fiilin geniş zamanı genellikle kullanılmaz.

Aşağıdaki cümlelerden hangisi bu durumu örneklendirmek için kullanılmıştır?

A) Telefon insanlar arası iletişimi kolaylaştıran bir araçtır.
B) Bana karşı bir soğukluk hissediyor gibiydi.
C) Kitap benim için iyi bir arkadaş.
D) Her gün bu saatlerde bizim evin önünden geçiyordu.



19. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yükleminde ek fiil vardır?

A) Bütün bir haftayı hiçbir şey yapmadan geçirdi.
B) Gelecek yıl bizim okuldan ayrılacaklar.
C) Ödevlerimi bitirmem konusunda bana yardım edecek.
D) Eskiden bizim evin önünden selam vermeden geçmezdi.

20. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yükleminde “gerçekleşmemiş niyet” anlamı bulunmaktadır?

A) Derslerime düzenli çalışmalıyım.
B) Akşam halı saha maçına gidecektim.
C) Her şeyi bir kenara bırakıp barıştılar.
D) Onun bana karşı tavırlarına anlam veremedim.

Cevap Anahtarı İçin Tıklayın...

bb

"Ki" Ekinin Yazımı İle İlgili Test Soruları


"Ki" Ekinin Yazımı İle İlgili Test Soruları

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ki"nin yazımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmıştır ?
A) Pencere camlarında sorun yok, kapının ki kırılmış .
B) Ondaki bakışların ürkütücülüğü kimsede yok .
C) Artık iyice anladımki herkes vefalı olamıyormuş .
D) Kapıdaki nottan kimin geldiğini anlamak imkansızdı .

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ki"nin yazımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmıştır ?
A) Onu uyardım ki aynı hatayı bir daha yapmasın .
B) Karanlıktaki seslerin kime ait olduğunu anlamak çok zordu .
C) Yarınki toplantı için tüm hazırlıklar tamamlandı .
D) Karşı kıyıda ki evler çok güzel gözüküyor .

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ki"nin yazımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmıştır ?
A) Konuyu öyle güzel özetlemiş ki anlamamak imkansız .
B) O kadar çok yorulmuş ki parmağını bile kaldıramıyordu .
C) Dışarıda ki sesler bizi korkutmaya başladı .
D) Gözümdeki ağrı günden güne artıyor .

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ki"nin yazımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmıştır ?
A) O kadar çok üzüldümki kimseye anlatamadım derdimi .
B) Seninki bugün de işe geç kaldı .
C) Yanındaki adam tanıdık mıydı ?
D) Kitaptaki soruların hepsini yaptım .

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ki"nin yazımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmıştır ?
A) Kesin sen hatalısın ki bu kadar alttan aldın .
B) Listede ki transferlerin hepsi tamamlandı .
C) Sendeki kaşlar bende de olaydı .
D) Bu saatten sonra beni dinlemez ki .



6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ki"nin yazımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmıştır ?
A) Bunca işi sanki bir tek o yapıyor .
B) Kısa sürede evdeki işlerin çoğunu bitirdik .
C) Ben ona kızmamıştım halbu ki , beni yanlış anladı .
D) Her geçen gün yoldaki bozulma artıyor .

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ki"nin yazımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmıştır ?
A) Ben ki hiç kimseye bir gün olsun boyun eğmedim .
B) Baktımki her yer dağılmış .
C) Her önüne gelene de güvenilmiyor ki !
D) Bir yer ki insanın canına can katıyor .

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ki"nin yazımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmıştır ?
A) Bugün arabada ki çantaları indirelim artık .
B) Çok soru soruyorum ki kolay anlayayım .
C) Ortalık karışınca sustum ki daha fazla tartışma çıkmasın .
D) Hep gülüyorum ki beni güçsüz sanmasınlar .

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ki"nin yazımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmıştır ?
A) İyi çiğnedikten sonra yut ki boğazında kalmasın .
B) Az konuş ki insanlar senden bıkmasın .
C) Dinlediklerim güzel değilki alkışlayayım .
D) İki dakika yerinde durmuyor ki üzerini giydireyim .

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ki"nin yazımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmıştır ?
A) Kalpteki acılar kolay geçmiyor .
B) Geçen seneki konuları unutmadım .
C) Dünyadaki her insan sevgiye layıktır .
D) Arkama baktımki herkes kaybolmuş .
Cevap Anahtarı : 1-C   2-D   3-C   4-A   5-B   6-C   7-B   8-A   9-C   10-D

bb

Yansıma Sözcükler İle İlgili Test Soruları


Yansıma Sözcükler İle İlgili Test Soruları

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikileme yansıma sözcükten oluşmuştur ?
A) Çocuk ağlaya ağlaya sınıfı terk etti .
B) Ağır ağır çıkacaksın bu merdivenlerden .
C) Karşıda şırıl şırıl akan bir dere vardı.
D) Bu yaptıklarının cezasını er geç çekeceksin .

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yansıma sözcük kullanılmamıştır ?
A) Kuşlar neşeyle ötüyordu.
B) Karanlıkta köpeklerin havlaması duyuluyordu.
C) Yürürken ağaçların hışırtısı duyuluyordu .
D) Kapı gıcırtıyla açılmaya başladı .

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yansıma sözcük kullanılmamıştır ?
A) Tozlar kalkınca bir anda hapşurdum.
B) Atların kişnemesi meydanı inletti .
C) Sineklerin vızırtısından uyuyamadık .
D) Kapı zilinin zırıltısı kulaklarımı tırmaladı .

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yansımadan türemiş bir fiil kullanılmıştır ?
A) Köpek havlamaları gece boyu kesilmedi .
B) Son zamanlarda fısıltı gazetesi yine iş başında .
C) Büyük bir patlama ile güne uyandık.
D) Annesini kaybeden kuzu çaresizce meliyordu .

5. Aşağıdaki kelimelerden hangisi yansıma değildir ?
A) Işıltı
B) Şırıltı
C) Tıkırtı
D) Patırtı


6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yansıma bir sözcük kullanılmamıştır ?
A) Ukala adam garsona bakıp parmaklarını şıklattı.
B) Ekmekler kıtır kıtır olmuştu .
C) Duyduğum çıtırtı beni çok korkuttu.
D) Araba hızla yanımızdan geçti .

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yansımadan türemiş bir sözcük kullanılmıştır ?
A) Üzerinde kıpkırmızı bir elbise vardı.
B) Evin her yeri pırıl pırıl olmuştu .
C) Dedem bize takırtı yapmayın diye uyardı .
D) Simsiyah kedinin gözleri parlıyordu.

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yansıma sözcük kullanılmamıştır ?
A) Kümesteki civcivler cik cik öttü akşama kadar .
B) Davette ışıl ışıl parlıyordu adeta.
C) Kuru yaprakların hışırtısına bayılırım .
D) Yağlanmayan menteşeler sürekli gıcırtı yapıyor .

9. Aşağıdaki yansıma sözcüklerden hangisi farklı bir yolla oluşmuştur ?
A) Havlamak
B) Miyavlamak
C) Melemek
D) Çatırdamak

10. Aşağıdaki sözcüklerden hangisi yansıma değildir ?
A) Patlamak
B) Ötmek
C) Hırlamak
D) Vızlamak

Cevaplar : 1-C     2-A     3-B     4-D     5-A     6-D     7-C     8-B     9-D     10-B
bb

Sebep-Sonuç, Amaç-Sonuç, Koşul-Sonuç Cümleleri İle İlgili Test

Sebep-Sonuç, Amaç-Sonuç, Koşul-Sonuç Cümleleri İle İlgili Test

1. Aşağıdaki tümcelerin hangisinde sebep sonuç ilişkisi bulunmaktadır ?
A) Çocuk iyileşmek için yediklerine çok dikkat ediyordu .
B) Onu karşısında görünce çok heyecanlanmıştı, kalbi kıpır kıpır atıyordu .
C) Babasının sözünü dinlemiş , kimseye gereğinden fazla inanmamıştı .
D) Uçağa yetişmek için hemen bir taksi çağırmaya karar verdi .      
2. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde yargı gerekçesi ile birlikte verilmiştir ?
A) Doğum günümde bana hediye olarak en sevdiğim takımın formasını almış .
B) Çocuk karşıdan karşıya geçmek isteyen adama yardımcı oldu .
C) Kışın bu yol çok buzlanır , araçlar fazla kullanmaz .   
D) Özgür düşünebilen bir gençlik yetiştirmek zorundayız .
3.
1. Müzik dinlemek insanın ruhunu dinlendirir .
2. Şiirler insanların hem acılarına hem de sevinçlerine tercüman olur .
3. Çok şefkatli olduğum için tek başına oynayan bir çocuk görünce bile üzülürüm .
4. Son yıllarda kulüplerin transfere harcadığı paralar çok abartılı olmaya başladı .
Yukarıdaki kaç numaralı cümlede yargı gerekçesi ile birlikte verilmiştir ?
A) 1
B) 2
C) 3  
D) 4
4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yargı gerekçesi ile birlikte verilmiştir  ?
A) Ahlaklı insan başkalarına kötü davranışlarda bulunmaz .
B) Anlatılanları dikkatle dinlediği için derslerdeki başarısı bir anda arttı.
C) Kısa sürede işinde en başarılı insanlar arasında yer almaya başladı .  
D) Küçük başarılarla da mutlu olunabileceğini öğrenmemiz gerekir .  
5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yargının gerçekleşmesi bir koşula bağlanmıştır ?
A) Derslerde öğrenilenler hayata aktarılabildiği zaman anlam kazanır .
B) Gece geç saatlere kadar oturduğundan gözleri kızarmıştı .
C) Hayvanları çok sevdiği için sürekli hayvanat bahçesine gidiyordu .
D) İnsanları anlamak istiyorsanız onlarla iletişim kurmalısınız .


6.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde diğerlerinden farklı bir anlam ilişkisi bulunmaktadır  ?
A) Akşama kadar iyice yorulursa gece iyi bir uyku çeker .
B) Annesinin sözünü dinlemediği için çok pişman oldu .  
C) Sınıf birincisi olduğundan törende ödüllendirildi .      
D) Sorulardan ikisini yanlış cevapladı diye çok üzülmüştü .


7.  Aşağıdaki cümlelerden hangisinde farklı bir anlam ilişkisi bulunmaktadır  ?
A) Beklediği teklifi alamayınca kendine yeni bir hedef belirlemeye karar verdi .   
B) En sevdiğim şarkıcıdan imza alabilmek için saatlerce kapıda gelmesini bekledim .  
C) Soruda ne istendiğini anlayamadığım için boş bırakmaya karar verdim .   
D) Yağmur çok şiddetli olduğundan tarlaya yarın gitmeye karar verdik .     
8.
1. Heyecanlanmamayı başarabilirsen sınavda başarılı olursun .
2. Kendini iyi ifade edemezsen karşındaki seni yanlış anlar .
3. Ödevini bitirebilmek için farklı kaynaklardan araştırmalar yapıyor .
4. Beni önemsemezsen ben de sana karşı eskisi gibi olamam .
Yukarıdaki numaralandırılmış  cümlelerin hangisinde amaç-sonuç ilişkisi bulunmaktadır ?
A) 1  
B) 2
C) 3
D) 4
9. Aşağıdaki şıkların hangisinde ilk cümle ikinci cümlenin gerekçesi değildir ?
A) At çok yorulduğu için sahibi onu dinlendirmeye karar verdi .
B) Derslerine çok iyi çalıştı , yazın tatile gitmeyi hak etti .     
C) Eski günleri hatırladı , bir anda gözlerinin yaşarmasını engelleyemedi .
D) Kalemi bir anda bıraktı , soruyu çözemeyeceğini anlamıştı .  
10.
1. Kendini geliştirmek istiyorsan çok okumalısın .
2. Mütevazı olmadığı için hep kendinin üstün olduğunu düşünüyor .
3. İnsanları kırmamak için elimden geleni yapıyorum .
4. Arkadaşları ile iyi geçindiği için sınıfında çok seviliyor .
Yukarıdaki numaralandırılmış cümlelerin hangilerinde "sebep-sonuç" ilişkisi vardır ?
A)  1-2
B) 2-3
C) 1-4   
D) 2-4  

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yargının gerçekleşmesi bir koşula bağlanmıştır?
A) Bu kararı çok kolay verdi çünkü uzun zamandır ne yapacağını düşünüyordu.
B) Sana verilen değeri anlayabilirsen hayatın daha da güzelleşecek.
C) Başkalarına faydaları olabilmek için elinden geleni yapıyordu.
D) Düşündükçe böyle bir davranışta bulunduğu için kendisine çok kızıyordu.

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde diğerlerinden farklı bir anlam ilişkisi bulunmaktadır?
A) İnsanlara yeteneklerine uygun iş verirseniz başarılı olur.
B) Planlı bir çalışma yaptıkları için işlerini kolayca bitirdiler.
C) Uzun süre koşmaktan bacakları iyice ağrımaya başladı.

D) Okullar tatil olduğu için daha fazla kitap okuyabiliyordu.

Cevap Anahtarı : 1B  2C    3C    4B    5D    6A    7B    8C    9D    10D    11B    12A

bb

Ek Fiilin Cümleye Kattığı Anlamlar İle İlgili Test Soruları

Ek Fiilin Cümleye Kattığı Anlamlar İle İlgili Test Soruları

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil cümleye olasılık anlamı katmıştır ?
A) Millet olarak şu sıralar çok gerginiz .
B) Yıllar önce burada küçük bir kulübe varmış .
C) Belki benim ne demek istediğimi anlamıştır .
D) Kapıda beni bekleyen arkadaşımdır .
2. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde ek fiil cümleye terk edilmiş bir alışkanlık anlamı katmıştır ?
A) Dün olay esnasında biz de oradaydık .
B) Sabahları yürüyüş yapmayı çok severdim .
C) Alışverişi yaptıktan sonra buraya geleceklerdi .
D) Karşısında bir anda eski öğretmenini görünce şaşırmıştır .
3. Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde ek fiil cümleye gerçekleşmemiş bir beklenti anlamı katmıştır ?
A) Yağmur yağmasaydı dün pikniğe gidecektik .
B) Sorunlarını konuşarak çözmeliydin .
C) Bu saatte okuldan çıkmıştır .
D) Benim niye kızdığımı biliyormuş .
4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "-dır " ek fiili cümleye kesinlik anlamı katmıştır ?
A) Doların fiyatı şu sıralar düşecektir .
B) Türkiye üç kıtaya bağlantısı olan bir ülkedir .
C) Uçak İstanbul'a inmiştir .
D) Bu konuyu geçen ders anlatmıştır .
5. "-dır" eki aşağıdaki cümlelerin hangisinde cümleye ihtimal anlamı katmıştır ?
A) Türkçe çok zevkli bir derstir .
B) En hızlı ulaşım aracı uçaktır .
C) Ülkemizin en kalabalık şehri İstanbul'dur .
D) Bugünlerde bizim oralara kar yağmaya başlamıştır .

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil cümleye " geçmiş zamanda gerçekleşmemiş bir beklenti " anlamı katmıştır  ?
A) Evet deseydi dün yanına gidecektik .
B) Her sene bu zamanlarda balık tutmaya giderdik .
C) Verilen hiçbir görevi zamanında yapmazdı .
D) Gençken de çok gayretliydi .
7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil cümleye olasılık anlamı katmıştır ?
A) İş bitmiştir , evlerinize gidebilirsiniz .
B) İnsanlara yardım etmek iyidir .
C) İşten çıktıysa birazdan burada olacaktır .
D) İnsanı en çok mutlu eden şey okumaktır .  
8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil cümleye olasılık manası kazandırmıştır ?
A) Bu işi bitirebilmek için sabaha kadar uyumamıştır .
B) Annesinin alacağı hediyeyi dört gözle bekliyordu .
C) Servis bulaşık makinesini tamir etmek için gelecekti .
D) Bu işlere girmeden önce her ihtimali düşünmeliydin .
9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil cümleye terk edilmiş alışkanlık anlamı katmıştır ?
A) Bu oyunu en iyi kendisi oynarmışmış .
B) Adamın hareketlerini görmeliydin .
C) Küçüklüğümüzde buralara sürekli gelirdik .
D) Beni tanırsa orada çok fazla durmam .
10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil cümleye küçümseme anlamı katmıştır ?
A) Bereketli bir kazanç için dükkanı erkenden açmalıymışsın .
B) Yağmur başlamıştır , şemsiyelerinizi almayı unutmayın .
C) Bu sesleri ben de duymuştum .
D) Tüm anlattıklarımı anlamışmış .
Cevap Anahtarı
1
C
2
B
3
A
4
B
5
D
6
A
7
C
8
A
9
C
10
D



bb