Haber Kipleri ile İlgili Test Soruları


Haber Kipleri ile İlgili Test Soruları

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zaman anlamı bulunmamaktadır?
A) Yunus Emre ve ailesi bugün bizi ziyarete gelecekmiş.
B) Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u büyük bir deha ile fethetmiştir.
C) Tarihimizin önemli şahsiyetlerini her birimiz tanımalıyız.
D) Uzun bir aradan sonra doğduğum köye yeniden gideceğim.

2. “Haber kipleri fiil kök ya da gövdelerine gelerek eylemlere zaman anlamı katan eklerdir.”
Yukarıdaki açıklamaya göre aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük haber kipi almıştır?
A) Yarın seninle birlikte “Kongre Müzesi”ni ziyaret etmeye gidelim.
B) Gelecek hafta çarşamba günü son ders kitap okuma saati yapacağız.
C) Hafta sonu gideceğimiz pikniğe keşke siz de katılsanız.
D) Hayatta başarılı olabilmek için her işimizi düzenli bir şekilde planlamalıyız.

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemin gerçekleştiği zaman ile söylendiği zaman aynıdır?
A) Babam yeni bir araba almak için İstanbul’a gidecek.
B) Her yıl bu zamanlar köyümüzde kiraz festivali yapılıyor.
C) Atalarımız bu cennet vatanı bize bırakmak için çok çabalamışlar.
D) Bu soruların cevaplarını bulabilmek için internete bakıyorum.

4. “Kip ve kişi eki alan fiillere çekimli fiil denir.”
Yukarıdaki açıklamaya göre aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük çekimli fiil değildir?
A) Her sabah uyandığında gözlerimin içine bakıp gülümserdi.
B) Kahvaltısını yapar yapmaz dişlerini fırçalar ve okul elbiselerini giyer.
C) Okula başladığı için hem çok heyecanlı hem de çok sevinçliydi.
D) Sizin gibi bir komşumuz olduğu için çok heyecanlanıyoruz.

5. “Koşmak, kaçtılar, ağlayan, bildim, suskun, anladınız, durdular”
Yukarıdaki kelimelerden kaç tanesi çekimli fiil olarak nitelendirilebilir?
A) 5           B) 4          C) 3          D) 2

6. “-miş” eki genellikle eklendiği sözcüğe başkasından duyma anlamı katar.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “-miş” eki cümleye başkasından duyma anlamı katmamıştır?
A) Ödevlerini öğretmene kendin gösterecekmişsin.
B) Karadeniz gezisine gidecek grup dün yola çıkmış.
C) Sınıftaki en yüksek notu Elif almış.
D) Tek başına yaşamaktan çok sıkılmış.

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcükte zaman anlamı bulunmamaktadır?
A) Sorunlarımızı konuşarak çözmeye çalışmalıyız.
B) Okulumuzda bizleri motive edici çalışmalar yapılıyor.
C) Ne zaman canım sıkılsa bu şarkıyı açar dinlerim.
D) Yaz tatilinde dedemlerin Sivas’taki köyüne gideceğiz.

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemin söylenen zamandan daha önce gerçekleştiği anlamı vardır?
A) Tatlı su doldurmak için mahallemizin yakınındaki köye gidiyoruz.
B) Cumhuriyet Bayramı ile ilgili hazırladığımız gösteriyi yarın sunacağız.
C) Okul futsal takımımız ilk maçında rakibine yenildi.
D) Tarihimizdeki büyük kahramanların hayat hikayelerinden ilham alırız.

9. Aşağıdaki kelimelerden hangisi “oku-“ fiilinin öğrenilen geçmiş zaman 3. tekil şahsında çekimlenmiştir?
A) Okudular
B) Okumuşsunuz
C) Okuyacaklar
D) Okumuş

10. Sevinerek görüyorum ki, 10 kuruşa Taksim-Sirkeci, Tepebaşı-Beyazıt servisi yapan taksiler çoğalıyor. Bizi dakikalarca tramvay beklemek belasından kurtarıyorlar. Ben, kendi payıma, artık, yalnız bu gidiş geliş vasıtasını kullanıyorum.”

Yukarıdaki parçada kaç tane çekimli fiil kullanılmıştır?

A) 1          B) 2          C) 3          D) 4

11.
Koca Kızılırmak köpüre köpüre
Akıyordu,
Bir telgraf direği dibinde,
Zamanlar kadar telaşsız ve köpüksüz,
Yürüyordu,
Sivaslı bir karınca” (Fazıl Hüsnü Dağlarca)
Yukarıdaki dizelerde kaç çekimli fiil kullanılmıştır?
A) 1          B) 2          C) 3          D) 4

12.
Korkuyorum anneciğim, nerde ellerin
Bu adamlar ki çalışmakta
Sabahın temiz şarkıları
Yükselmiş bayraklar uzakta

Yukarıdaki dizelerde altı çizili kelimelerden hangisi çekimli bir fiil değildir?

A) Korkuyorum            B) Çalışmakta
C) Yükselmiş                 D) Uzakta


Cevap Anahtarı: 1-C 2-B 3-D 4-C 5-B 6-A 7-A 8-C 9-D 10-D 11-B 12-D

0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...