sözcük ve sözcük gruplarında anlam ile ilgili test etiketine sahip kayıtlar gösteriliyor. Tüm kayıtları göster
sözcük ve sözcük gruplarında anlam ile ilgili test etiketine sahip kayıtlar gösteriliyor. Tüm kayıtları göster

Sözcük ve Sözcük Gruplarında Anlam İle İlgili Test

Sözcük ve Sözcük Gruplarında Anlam İle İlgili Test

1. Aşağıdaki altı çizili olarak verilen kelimelerden hangisi somut anlamlıdır ?
A) Günümüz insanının en büyük sorunlarının başında stres geliyor .  
B) Son zamanlarda korkutucu rüyalar görmeye başladım .
C) Hepimizin geleceğe dönük hayalleri mutlaka vardır .
D) Hayatıma renk katan en güzel şey kitap okumaktır .
2.
Gülü kestim dalından
Geçtim yarin yanından
Gülümsedi görünce
Bir dişi var altından
Yukarıdaki manide altı çizili sözcükler arasında bulunan anlam ilişkisi aşağıdakilerden hangisidir ?
A) Eş anlamlılık
B) Zıt Anlamlılık
C) Eş seslilik
D) Yakın anlamlılık   
3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamlı bir kelime kullanılmıştır ?
A) Bu yıl doğum gününde kardeşime saat aldım .      
B) Kocaman ülke ile ilgili ne sorsanız hemen cevaplar .
C) Başkalarına sinirlendi , acısını bana patlayıp çıkardı .   
D) Misafirler için güzel bir akşam yemeği hazırladık .
4. " Sanat, spor vb. alanlarda o alana özgü olarak kullanılan kelimelere terim denir " Aşağıdaki terimlerden hangisi farklı bir alana ait olarak kullanılmaktadır  ?
A) İklim     
B) Meridyen
C) Kanyon  
D) Sahne
5. Ahmet özellikle kış aylarında çok eğlenen bir çocuktu . Apartman dairelerindeki pencerenin önüne oturup yoldan geçenlerin buzda kayarak sırtüstü düşmelerini izlemekten büyük zevk alırdı . Bir gün annesi bakkala gönderince ellerindeki poşetle ayağının kayıp buz üstüne düşmesi ile yaptığı yanlışı fark etmeye başladı  .
Yukarıdaki parçada anlatılan durumu en iyi özetleyen atasözü aşağıdakilerden hangisidir ?
A) Gülme komşuna gelir başına
B) Ne ekersen onu biçersin .
C) Kendi düşen ağlamaz .
D) Bugünün işini yarına bırakma

6.  " Haberlerdeki kazayı izleyince kalbinde bir acı duydu ."
Yukarıdaki cümlede "duymak" kelimesinin cümleye kattığı anlam aşağıdakilerin hangisinde vardır  ?
A) Okulların bir hafta geç açılacağını senden duymuştum .         
B) Dışarıdan gelen bağrışmaları ilk olarak ben duydum .  
C) Onu görünce içimde bir sevinç duydum .     
D) Bizimle ilgili kötü sözler söylediğinizi duydum .  
7.  "El" sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde diğerlerinden farklı bir anlamda kullanılmıştır  ?
A) Elindeki çubukla yere bir şeyler çiziyordu .   
B) Elindeki kitabı önceki yıllarda ben de okumuştum  .
C) Bendeki dert ellerin umurunda olmaz .
D) Sıcak demiri tutunca bir anda eli yandı .     
8. " Hayatı fakir insanlara yardım etmekle geçmişti "
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yukarıdaki cümlede geçen kelimelerden birinin eş anlamlısı kullanılmıştır ?
A) Yalnızlık herkesin kaldırabileceği bir yük değil .
B) Bu memleketin insanları yoksulluğa alışıktır .   
C) Karanlıkta yürümekten çok korkuyorum .  
D) Başarının gelmesi için yorulmak şarttır .   
9. " Kapalı " kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlama gelecek şekilde kullanılmıştır ?
A) Bu hafta Salı günü her zaman gittiğim berber kapalı olacakmış .   
B) Avrupa'nın birçok şehrinde hava yılın büyük bölümünde  kapalı olur .    
C) Basına kapalı son antrenmanla derbi maçının hazırlıkları tamamlandı .
D) Kapalı çevrede yaşaması onun utangaç kişiliğinin temel sebebidir .  
10. " Yalnız taş duvar olmaz " atasözü ile aynı anlama gelen bir atasözü aşağıdaki seçeneklerin hangisinde kullanılmıştır ?
A)  Taşıma su ile değirmen dönmez .
B) Bir elin nesi var iki elin sesi var .
C) Gelen gideni aratır .
D) Çok söz yalansız , çok mal haramsız olmaz .
11.
Kelime-sözcük
Sonbahar-güz
Yukarıdaki sözcükler arasındaki anlam ilişkisi aşağıdaki cümlelerden hangisinde vardır ?
A)  Yoksul insanların hiçbir şeyi yoksa gururları vardır .  
B) Kendisine yüksek amaçlar belirlemek gayesi ile bu yola çıktı .  
C) Duvarın boyası dökülmeye başlayınca tamir etmeye karar verdik .  
D) Tatilini geçirmek için Akdeniz sahillerinde bir yer aramaya başlamış .
12. " Uçurmanın kuyruğu bir anda koptu . " cümlesindeki altı çizili sözcükte bulunan anlam özelliği aşağıdaki altı çizili kelimelerin hangisinde bulunmaktadır ?
A)  Yukarıdan düşen saksı adamın başına isabet etti .
B) Kartopu değince çocuğun gözü az kalsın moraracaktı .  
C) Her gelen kapının ağzında bekleyince izdiham oldu .
D) Yediği mama bebeğin burnunda komik şekiller oluşturmuştu .
13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zıt anlamlı kelimeler bir arada kullanılmıştır ?
A)  Bembeyaz elbisesi ile içeri girince herkes ona doğru döndü .  
B)  Ülkemiz maden kaynakları bakımından oldukça zengin bir yerdedir .
C)  Kapıyı açınca onu karşımda görmek beni çok şaşırttı .  
D) Bu hale gülelim mi ağlayalım mı bilemedik .
14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "uzatmak" kelimesi diğerlerinden farklı bir anlamda kullanılmıştır ?
A)  Masanın ucundaki tuzluğu bana uzatır mısın ?
B)  Şu parayı şoföre uzatın .
C) Yazılı kağıtlarını alıp arkadakine uzat .
D) Bu gibi mevzuları gereksiz yere uzatmayın .
15. " Basmak " kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde " bir yere habersizce aniden girmek " anlamında kullanılmıştır ?
A)  Sahte ürünler satan mağazayı polisler bastı .
B) Yerdeki ekmek kırıntılarına basmamak için çaba harcadım .
C) İki yıl önce bugün bu şehre ayak basmıştım .
D) Eşyalarımı eski bir bavula alelacele bastım .
Cevap Anahtarı
1
D
2
C
3
C
4
D
5
A
6
C
7
C
8
B
9
D
10
B
11
B
12
C
13
D
14
D
15
A



bb