Büyük Ünlü Uyumu İle İlgili Test-2

Büyük Ünlü Uyumu İle İlgili Test-2

1. "gül-" fiiline aşağıdaki eklerden hangisi getirilirse kelime büyük ünlü uyumuna uymaz ?
A) -ecek
B) -müş
C) -yor
D) -ler

2. Türkçede bazı kelimelerde büyük ünlü uyumu ( kalınlık-incelik uyumu ) aranmaz . Aşağıdaki seçeneklerde yer alan kelimelerden hangisinde kalınlık-incelik uyumu aranmaz ?
A) Kapak
B ) Karanlık
C) Kağnı
D) Kar

3.
1. Arabanın fren sesi ile irkildik .
2. Kapıcı zile basınca sipariş listemi elime aldım .
3. Kızgınlıkla çaydanlığı bir anda devirdim .
4. Komşularımızla haftada bir toplanıyoruz .
Yukarıdaki numaralandırılmış cümlelerdeki altı çizili kelimelerden hangisi kalınlık-incelik uyumuna uymaz ?
A ) 1      B) 2     C) 3     D) 4

4. " Kolyemin zincirini tamir ederken , sarsıntıyı hissedebiliyordum . " cümlesinde büyük ünlü uyumuna uymayan kaç kelime vardır ?
A) 1      B) 2      C) 3     D) 4



5. "-ken" eki aşağıdaki sözcüklerden hangisine getirilirse kelime kalınlık - incelik uyumuna uymaz ?
A) oturur
B) gelir
C) bekler
D) gider

6. Türkçede bazı ekler her zaman büyük ünlü uyumuna uymaktadır . Aşağıdaki kelimelerden hangisinin sonuna gelen ek her zaman büyük ünlü uyumuna uyar ?

A ) Ağlıyor
B ) Bizimki
C) Düşerken
D) Oynayacak

7. Aşağıdaki dizelerin hangisinde büyük ünlü uyumuna uymayan bir kelime kullanılmıştır ?
A) Gözlerim,
B) Gözlerim nerde?
C) Şeytan aldı, götürdü;
D) Satamadan getirdi.

8. Aşağıdaki kelimelerden hangisi büyük ünlü uyumu kuralına uymamaktadır ?
A) Defter
B) Silgi
C) Cetvel
D) Kalem

9. Aşağıdaki kelimelerden hangisi büyük ünlü uyumu kuralına uymamaktadır ?
A) Parasızlık
B) Garibanlık
C) Zenginlik
D) Şımarıklık

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde büyük ünlü uyumu kuralına uymayan bir kelime kullanılmıştır ?
A) Sahipsiz vatanın batması haktır .
B) Seni görmem mümkün değil .
C) Bu gece ağlamak geldi içimden .
D) Ödevlerimi akşamdan hazırladım .


11. Aşağıdaki kelimelerden hangisi büyük ünlü uyumu kuralına uymamaktadır ?
A) Okul
B) Aile
C) Öğretmen
D) Yöneticiler

12. Aşağıdaki sözcüklerin hangisinde kalınlık-incelik uyumu aranmaz?
A) Sorular
B) Bahçe
C) Suşehri
D) Genişlik

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kalınlık incelik uyumuna uymayan bir sözcük kullanılmıştır?
A) Akşam karanlık basmadan eve dönmeliyim.
B) Babam hafta sonu oynanacak maçı izleyecekmiş.
C) Aynanın önündeki tarağımı annem almış.

D) Çamaşırları doldurup makineyi çalıştırdık. 

Cevap Anahtarı
1- C
2-D
3-B
4-C
5-A
6- D
7-C
8-D
9-B
10-A 
11-B 
12-C
13-D


1 yorum:

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...