Öznel-Nesnel Cümleler, Karşılaştırma Cümleleri, Yakın Anlamlı ve Karşıt Anlamlı Cümleler İle İlgili Test - Ders Türkçe

Aradığın Konuyu Yaz!

Beğenilen Yazılar

Öznel-Nesnel Cümleler, Karşılaştırma Cümleleri, Yakın Anlamlı ve Karşıt Anlamlı Cümleler İle İlgili Test

    0
Öznel-Nesnel Cümleler, Karşılaştırma Cümleleri, Yakın Anlamlı ve Karşıt Anlamlı Cümleler İle İlgili Test

1. Aşağıdaki tümcelerin hangisi "kanıtlanabilirlik" açısından diğerlerinden farklıdır ?
A) Hayvanları sevenler insanları da sever .
B) Bu seneki kamp çalışmaları on beş gün sürdü .
C) Köydeki günlerimiz çok güzel geçti .
D) Yeni taşınan komşumuz çok soğuk bir insana benziyor .      
2. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde "kişisel bir görüş " belirtilmektedir ?
A) " Çalıkuşu " genç bir köy öğretmeninin yaşadıklarını anlatıyor .
B) İbni Sina tıp alanında çalışmalar yapmış müslüman bilim adamlarındandır .
C) Ergenekon Destanı Türklerin  en eski destanlarındandır .  
D) Serbest şiir en sevilen şiir türüdür .  
3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşılaştırma anlamı bulunmamaktadır ?
A) Geçen yıl bayramda aldığımız ayakkabılar bu senekilerden daha güzeldi .
B) Torunlarımın içerisinde en çok Mustafa bizimle zamanla geçirdi .
C) Uzun süre dersleri ile ilgilenmesi gerektiğinin bilincindeydi .
D) Yeni öğretmenimiz önceki öğretmenimize göre daha güler yüzlü biri .
4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde " yorum " söz konusudur  ?
A) Dost kötü zamanlarda biz istemesek de yanımızda olan gerçek sevenlerimizdir .
B) Anadolu gezileri sırasında aldığı notları bir araya getirerek bu kitabı oluşturmuş .
C) Genç futbolcu bugüne kadar dört farklı takımda forma giymiş .
D) Üniversite okumak için ilk kez memleketinden ayrılarak İstanbul'a gitmiş .   
5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öznel bir anlatım bulunmaktadır ?
A) Yazar romanlarında Anadolu insanını işlemiştir .
B) Yağmur, Nurullah Genç tarafından yazılmış bir şiirdir .
C) Türkiye'de iş bulamadığı için yurt dışına gittiğini söyledi .
D) Ömer Seyfettin milli duyguları en başarılı şekilde işleyen yazarımızdır .

6.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşılaştırma anlamı bulunmaktadır  ?
A) Yarın mahallemizde sokak iftarı yapacağız .
B) Okulumuzun en başarılı sınıfı siz oldunuz .   
C) Herkes sağlığı için yediklerine dikkat etmelidir .       
D) Okuldan sonra arkadaşlarla mahallede biraz dolaştık .  
7.  Aşağıdaki cümlelerden hangisinde karşılaştırma anlamı bulunmamaktadır  ?
A) Bizim sınıfın en çalışkan öğrencisi Elif'tir .    
B) İkinci sınav ilk sınava göre daha kolay oldu .   
C) Ülkemizin doğusu batısına göre daha yüksektir .   
D) Her yıl bu bölgeyi mutlaka ziyaret ederiz .      
8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde söyleyenin duygusuna yer verilmiştir ?
A) İstanbul ülkemizin nüfus olarak en kalabalık şehridir .
B) Tarihi kaynaklara başvurduktan sonra bu bilginin doğruluğunu teyit ettik .
C) Türkçe sondan eklemeli diller grubuna örnek bir dildir .
D) İnsanların büyük şehirlerde yaşamını sürdürmesi çok zordur .
9.
1. Öfkeyle kalkan zararla oturur .
2. El elin eşeğini türkü çağırarak arar .
3. Keskin sirke küpüne zarardır .
4. Dost dostun ayıbını yüzüne söyler .
Yukarıdaki numaralandırılmış atasözlerinden hangi ikisi yakın anlamlıdır ?
A) 1-2
B) 1-3     
C) 2-3
D) 2-4  
10.
1. Başarılı olmak için yılmadan çalışmalıyız .
2. Her zaman istediğimiz başarıyı elde edemeyebiliriz .
3. Başarılı insanlar zaman zaman şanslı da olabilirler .
4. Çok çalışanlar başarıyı mutlaka yakalarlar .
Yukarıdaki numaralandırılmış cümlelerin hangileri yakın anlamlıdır ?
A)  1-2
B) 2-3
C) 1-4   
D) 2-4  
Cevap Anahtarı
1
B
2
D
3
C
4
A
5
D
6
B
7
D
8
D
9
B
10
C



Hiç yorum yok:
Write yorum

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...

© 2014 Ders Türkçe. Designed by Kompozisyon Örnekleri
Powered by Blogger.