İçerisinde Birleşik Fiillerin Kullanıldığı Bir Hikaye

  Ali'nin ödevlerini yapması için arkadaşı ona yardım etti . ( yardımcı fiille kurulan birleşik fiili) Ali ödevlerini bir an önce bitirdiği için çok mutlu olmuştu . ( yardımcı fiille kurulan birleşik fiil ) Beraber çalıştıklarında çoğu konuyu anlayabiliyordu . ( yeterlik fiili ) Ali ödevlerini bitirip eve giderken yoldaki çukuru görmeyince düşeyazdı . ( yaklaşma fiili ) Ama çukuru son anda farkedince bir anda kenara çekiliverdi .  ( tezlik fiili ) Yaşadığı bu şokun ardından olduğu yerde bir süre kalakaldı . ( sürerlik fiili ) Etraftakiler onun bu dalgınlığını görünce şaşakalmıştı. ( sürerlik fiili )

    Ali son zamanlarda çok zorluğun üstesinden gelebilmişti . ( yeterlik fiili ) Yaşadığı stresten dolayı birkaç gün hasta olmuştu . ( yardımcı fiille kurulan birleşik fiil ) Bu tür bunalımlar ona kendini kötü hissettiriyordu . ( yardımcı fiille kurulan birleşik fiil ) Ancak Ali kendine güvenen biriydi ve her türlü zorluğun üstesinden gelebilirdi . ( yeterlik fiili ) Bunları düşününce yaşadığı stresi ve kötü anıları bir anda unutuverdi . ( tezlik fiili ) Yeniden ruh hali düzelince çukura düşmekten son anda kurtuluşunu hatırladı ve güleyazdı . ( yaklaşma fiili ) Aslında Ali kendiyle barışık bir çocuktu ve kendiyle yeri geldiği zaman alay edebilirdi . ( yeterlik fiili ) Bu özelliği onun kendisini iyi hissetmesine yardımcı oluyordu . ( yardımcı fiille kurulan birleşik fiil )

     Ali o gün ödevlerini bitirmiş olmanın gönül rahatlığı ile başını yastığa koyabildi .  ( yeterlik fiili ) Aklına ödevinin kapağını hazırlamadığı gelince hemen yataktan kalktı ve kağıda bir çırpıda gerekli notları yazıverdi . ( tezlik fiili ) Artık rahat rahat uyuyabilirdi . ( yeterlik fiili ) Ali saati kurmayı unuttuğu için az kalsın uyuyakalıyordu . ( yaklaşma fiili ) Hemen uyandı alelacele giyindi ve zor güç okula yetişebildi . ( yeterlik fiili ) Ödevlerini öğretmene teslim ederken heyecandan durayazmıştı . ( yaklaşma ) Öğretmen ödevleri inceleyedururken  ( sürerlik fiili ) Ali de merakla sonucu bekliyordu. Öğretmen ona gülümseyip aferin diyince Ali çok mutlu oldu . ( yardımcı fiille kurulan birleşik fiil ) Tarifsiz bir huzur hissetmişti . ( yardımcı fiille kurulan birleşik fiil ) O mutluluktan öğretmenine sarılmamak için kendini zor tutabilmişti . ( yeterlik fiili )



3 yorum:

Deneme