"Şeftali Bahçeleri " Metnindeki İsim , Fiil ve Fiilimsiler

Özet : Şeftali bahçeleri adlı metinde geçen fiilimsiler ve türleri


Irmağa giden ( sıfat-fiil ) yol kasabadan(isim )  kurtulunca (zarf - fiil )  göz alabildiğine (sıfat - fiil )  uzanan  ( sıfat - fiil ) sayısız şeftali bahçeleri (isim ) arasından geçerdi . (fiil ) Haziran içinde bile taşkın dere ayaklarının çamurlu , ıslak tuttuğu ( sıfat - fiil )  bu gölgeli yerlerde otlar bütün bir yaz mevsimi  (isim ) yeniden yeniye sürer(fiil )  ,


kızgın güneş ağaçların tepelerinde (isim ) meyveleri pişirirken (zarf-fiil ) rutubetli toprakta (isim)  birbiri ardına yoncalar (isim)  fışkırır , çayırlar kabarırdı (fiil) . Suların serinliği , taze kokusu , gölgelik (isim) ve bereket içinde bahar  , bu bahçeler içinde ta kışa kadar uzanıp (zarf - fiil ) giderdi .



Her tarafa taşkın bir şeftali kokusunun dolup ( zarf - fiil ) sindiği ( sıfat - fiil ) durgun sıcak günlerde işsizler ( isim )  takım takım kasabaya inerler ( fiil ) , ırmakta yıkandıktan ( zarf - fiil ) sonra gelip ( zarf-fiil)  gölgeli çimenlerde yatarlardı . Yüksek dallardaki fazla olgun , ballı şeftaliler saplarından kurtularak (zarf - fiil ) dolgun , yumuşak bir sesle yerlere , çimenler içine , yatanların üzerine durmacasına yavaş yavaş dökülürdü ( fiil ) . Toplamakla biter tükenir şey değildi ; ürünün yarısı dallarda kalır , böylece pişip ( zarf - fiil ) oldukça ( zarf - fiil )  teker teker , ağır ağır toprağa düşer ( fiil ) , karışır , kaybolurdu ( fiil ) .  

4 yorum:

  1. devamı varsa lütfen atın acil lazım

    YanıtlaSil
  2. Bu yazıyı yazalı uzun zaman oldu ama yanlış hatırlamıyorsam öykünün tamamını taramıştım . Yani hepsi bu kadar olması lazım . Beğendiğiniz için teşekkürler .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 11 sayfalık hikayenin içindeki tüm fiilimsileri öğrenebilir miyim ?

      Sil
  3. 11 sayfalık hikayenin içindeki tüm fiilimsiler bunlar mı devamı varsa atabilir misiniz acil lazım

    YanıtlaSil

Deneme